Muškatna kadulja

Sinonim: Skrletna žalfija, muškatnica, ivanje cvijeće | Engleski naziv: Clary sage, clary-wort | Latinski naziv: Salvia sclarea L.

Muškatna kadulja

Muškatna kadulja koristi se za destilaciju eteričnog ulja iz njezinog cvijeta koji je ugodna karakteristična mirisa te služi za upotrebu u kozmetičkoj industriji i industriji alkoholnih pića. U medicini se upotrebljava kao antiseptik, te u liječenju kroničnih bolesti živaca.

Morfološke karakteristike muškatne kadulje

Muškatna kadulja je dvogodišnja, a ponekad i trogodišnja biljka sa jakim i dubokim korijenom, dužine do 130 cm koji štiti tlo od erozije. Stabljika je visine do 180 cm, promjera 4 cm, drvenasta, obrasla gustim dlačicama. Donji, krupni listovi na dugim peteljkama, široki su 10-20 cm, jajasti. Na vrhu stabljike listovi imaju kraće peteljke i sitniji su, sivozeleni, veoma naborane površine obrasli dlačicama. Gornji dio stabljike razgranat je u bogate, klasaste cvatove, duge 60-80 cm. Sastavljeni su od ružičastih, rijetko bijelih cvjetova.

Muškatna kadulja je dobra medonosna biljka zbog ugodnog mirisa cvijeta i dugotrajnog cvjetanja. Sjemenke su tamnosmeđe, jajaste, duge 2-3 mm, a masa 1 000 sjemenki je 4-5 g. Udio eteričnog ulja iznosi od 0,04-0,2 %, ovisno o podneblju u kojem biljka raste. Sjeme sadrži 25-32 % masnog ulja koje se koristi u industriji porculana i keramike. Klijavo je 4-5 godina, posijano proklija za sedam dana, a biljke niknu za dva do tri tjedna. U prvoj godini muškatna kadulja razvije samo lisnu masu, jer početni rast nije brz, a nakon jarovizacije u drugoj godini uzgoja rano oblikuje cvjetnu stabljiku. Cvjetanje počinje u lipnju i traje mjesec dana. Ukoliko je klima vrlo povoljna, može procvjetati u rujnu, s tim da je udio eteričnog ulja zanemariv. Sjeme dozrijeva vrlo neujednačeno i sklono je osipanju.

Agroekološki uvjeti uzgoja muškatne kadulje

Muškatna kadulja podnosi sušu, jer je termofilna i fotofilna biljka što pozitivno utječe na udio eteričnog ulja. Za vrijeme kišnog i hladnog vremena udio eteričnog ulja je mnogo manji. Vlaga je potrebna za vrijeme nicanja i nastajanja prvih listova. Sjeme klija već kod temperatura od 8-10 ºC, a najbolje vrijeme za klijanje je pri temperaturi od 25-28 ºC. U pogledu tla nije izbirljiva, ali treba izbjegavati ona na kojima postoji mogućnost zadržavanja vode.

Tehnologija uzgoja muškatne kadulje

Plodored

Pretkultura ovisi o vremenu sjetve. Ako se sije ljeti,treba na vrijeme pobrati pretkulturu.

Priprema tla

Sjetveni sloj treba biti dobro pripremljen, bez obzira na vrijeme sjetve. Zimsko oranje je obavezno ako se sije u rano proljeće, a priprema se sa što manje operacija. U kolovozu je ljetna sjetva koja zahtijeva što pliće oranje da se ne izgubi vlaga iz donjeg sloja tla. Pri tako kasnoj sjetvi cijela proizvodnja ovisi o pripremi tla.

Ishrana biljke

Da bi se stvorio 1 kg cvijeta, kadulji je potrebno 1,8 kg dušika, 0,3 kg fosfora i 3,4 kg kalija. U prvoj godini rasta potroši više dušika i fosfora, a u drugoj godini više kalija. Ovisno o udjelu hraniva u tlu, biljci za dobar prinos cvijeta treba osigurati pri osnovnoj gnojidbi 30-50 kg/ha dušika, 50-60 kg/ha fosfora i 70-90 kg/ha kalija. Iskustva stranih proizvođača pokazuju da se prinos može osjetno povećati ako se na početku uzgoja gnoji superfosfatom (10-15 kg/ha). Prihrana se obavlja u drugoj godini, rano u proljeće, sa 40 kg/ha dušika.

Njega usjeva

Kod njege usjeva najvažnije je uništavanje korova. Pri ljetnoj sjetvi moguć je napad štetnika. Kultiviranje je potrebno radi prozračivanja tla, a vrši se prije zatvaranja redova lisnom masom.

Sjetva muškatne kadulje

Sjetvom u rano proljeće, nekad se u prvoj godini postigne rast cvjetnih stabljika. Da bi se ekonomično iskoristilo zemljište, muškatna kadulja za dobivanje eteričnog ulja može se posijati s koprom, na 12 cm razmaka i prije no što nikne posije se kadulja na 50 cm razmaka. U kolovozu se obavlja ljetna sjetva da se biljke dovoljno razviju da bi mogle prezimiti. Razmak redova je 50 cm, a po hektaru je potrebno 5-7 kg sjemena dobre klijavosti. Sjetva se obavlja sijačicama za sitnozrne kulture ili sijačicama za repu.

Žetva-branje cvjeta muškatne kadulje

Muškatna kadulja se kosi, silira u trenutku kada sadrži najviše eteričnog ulja. Do fiziološke zrelosti sjemena, udio ulja se povećava, a potom se naglo smanjuje, pa žetvu treba početi 8-10 dana nakon cvjetanja i završiti je u roku 10-15 dana. Ubire se vršni dio biljaka, cvatovi. Isjeckana masa naglo gubi eterično ulje, pa se mora odmah destilirati. Biljku je bolje pokositi i silirati prije same destilacije. Kod nas su prinosi 10-15 t svježeg cvata ili 10-15 kg eteričnog ulja po hektaru.

Muškatna kadulja - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Muškatna kadulja

Muškatna kadulja - Tekstovi