Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zubača puzava, zubača obična

Sinonim: Prstasti troskot | Engleski naziv: Bermuda grass | Latinski naziv: Cynodon dactylon (L.) Pers.

Zubača puzava, zubača obična

Zubača puzava, zubača obična - višegodišnja je biljka visine 10 - 50 cm. Iz podanka se vertikalno i horizontalno razvijaju izdanci u obliku vriježa, kojima se biljka vegetativno razmnožava. Listovi su lancetasti, do 3 mm široki i odozgo dlakavi. Cvat je prstičast, sastavljen od 3 – 7 razgranatih klasova. Plod je eliptično pšeno, smeđe boje, bez dlaka. Sjemenke klijaju kasno u proljeće, a u toplim područjima cijele godine. Biljka proizvede 1 000 – 2 000 pšena. Masa 1 000 pšena iznosi 0,25 grama. Cvjeta u lipnju, srpnju, a ponekad i u kolovozu. Može se naći kao korov na pašnjacima, oranicama i ruderalnim staništima. Vrsta je prilagođena sušnijim staništima, a otporna je i na mraz. Dobro podnosi gaženje i ispašu. Krmna je vrijednost osrednja, a sjemenke jedu ptice.

Kod nas najbolje uspijeva u priobalnom području na suhim pašnjacima. Izrazito je toploljubiva biljka, pa kasno počinje i rano završava s vegetacijom. Jedna je od trava s najkraćom vegetacijom.

Dugotrajna je vrsta, koja u odgovarajućim uvjetima može postati vrlo prodorna. Zakorovljuje suhe oranice i vinograde. Zbog svog niskog rasta nije pogodna za košnju. Njezina glavna prednost je što podnosi velike vrućine i jake suše. U vrijeme ljetnih suša, dok ostale trave prestaju rasti, ona nastavlja s porastom i na taj način 'premošćuje' taj zastoj u porastu tratine koji traje do jesenskih kiša.

Hranljiva joj je vrijednost vrlo varijabilna, ovisi u prvom redu o gnojidbi i vremenu korištenja. Vrlo povoljno reagira na gnojidbu, a treba je koristiti prije nego procvate.

Izvor:

  • prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i sjemena; Zagreb, 2008.
  • Dr. sc. M. Knežević; Atlas korovne, ruderalne i travnjačke flore; Osijek, 2006.

Zubača puzava, zubača obična - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

COMON