AgroKlub.com

\

Sortne liste

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Agro Baza » Biljne vrste i sortne liste » Krmno bilje » Zubača puzava, zubača obična

Zubača puzava, zubača obična

Sinonim: Prstasti troskot; Engleski naziv: Bermuda grass; Latinski naziv: Cynodon dactylon (L.) Pers.;

Zubača puzava, zubača obična

Zubača puzava, zubača obična - višegodišnja je biljka visine 10 - 50 cm. Iz podanka se vertikalno i horizontalno razvijaju izdanci u obliku vriježa, kojima se biljka vegetativno razmnožava. Listovi su lancetasti, do 3 mm široki i odozgo dlakavi. Cvat je prstičast, sastavljen od 3 - 7 razgranatih klasova. Plod je eliptično pšeno, smeđe boje, bez dlaka. Sjemenke klijaju kasno u proljeće, a u toplim područjima cijele godine. Biljka proizvede 1 000 - 2 000 pšena. Masa 1 000 pšena iznosi 0,25 grama. Cvjeta u lipnju, srpnju, a ponekad i u kolovozu. Može se naći kao korov na pašnjacima, oranicama i ruderalnim staništima. Vrsta je prilagođena sušnijim staništima, a otporna je i na mraz. Dobro podnosi gaženje i ispašu. Krmna je vrijednost osrednja, a sjemenke jedu ptice.

Kod nas najbolje uspijeva u priobalnom području na suhim pašnjacima. Izrazito je toploljubiva biljka, pa kasno počinje i rano završava s vegetacijom. Jedna je od trava s najkraćom vegetacijom.

Dugotrajna je vrsta, koja u odgovarajućim uvjetima može postati vrlo prodorna. Zakorovljuje suhe oranice i vinograde. Zbog svog niskog rasta nije pogodna za košnju. Njezina glavna prednost je što podnosi velike vrućine i jake suše. U vrijeme ljetnih suša, dok ostale trave prestaju rasti, ona nastavlja s porastom i na taj način 'premošćuje' taj zastoj u porastu tratine koji traje do jesenskih kiša.

Hranljiva joj je vrijednost vrlo varijabilna, ovisi u prvom redu o gnojidbi i vremenu korištenja. Vrlo povoljno reagira na gnojidbu, a treba je koristiti prije nego procvate.

Izvor:

  • prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i sjemena; Zagreb, 2008.
  • Dr. sc. M. Knežević; Atlas korovne, ruderalne i travnjačke flore; Osijek, 2006.

Zubača puzava, zubača obična - Sorte (ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1)

  • COMON *

Sorte označene sa zvjezdicom (*) nisu svrstane na Sortnu listu Republike Hrvatske jer na njima nije provedeno DUS ispitivanje (ispitivanje različitosti, ujednačenosti i stabilnosti).

Pretraga baze sortne liste

Vaša pretraga obuhvaća 255 biljnih vrsta iz baze sortnih lista.