Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Uljana rotkva

Sinonim: Rauola | Engleski naziv: Fodder radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers

Uljana rotkva

Uljana rotkva koristi se u ishrani stoke ili za zelenu gnojidbu. Ove se vrste odlikuju vrlo brzim porastom što znači da brzo pokrivaju tlo i na taj način sprječavaju razvoj i rast korova.  Za korištenje dospijevaju već 50 - 60 dana nakon sjetve. Zelena gnojidba ima povoljan utjecaj na teškim, ali i na pjeskovitim tlima, a naročito je preporučljiva onim poljoprivrednim proizvođačima koji svoje površine gnoje samo mineralnim gnojivima već dulji niz godina.

Morfološka i biološka svojstva uljane rotkve

Duboko razvijen korijen i širom razgranjena korjenova mreža omogućava produbljenje mekote, popravljanje strukture tla, vodnog režima i tvorbu organskih tvari u samom tlu. Uljana rotkva je krstašica zeljaste, razgranate stabljike čija se visina kreće 90 – 100 cm, a u povoljnim uvjetima može narasti i do 180 cm. Listovi su naborani i na rubu nazubljeni. Cvijetovi su bijelo-crvenkaste do ljubičaste boje. Plod je mahuna. Zrno je svijetlo smeđe boje, nepravilnog oblika. Ima vretenast korijen koji prodire u tlo 30 – 40 cm, a u povoljnim uvjetima i znatno dublje.

Agroekološki uvjeti uzgoja uljane rotkve

Otporna je na niske temperature (-5 °C). Dužina vegetacije u redovnom uzgoju iznosi 13 – 150 dana. Odlikuje se dobrom prilagodljivošću na različitim tlima.

Agrotehnika u proizvodnji uljane rotkve

Obrada tla koja je nužna za ove kulture je relativno plitka. Uspješno se uzgaja iza pšenice. Tehnologija se sastoji u plitkom oranju ili tanjuranju na dubini od 15 – 20 cm. Površinski sloj je potrebno dobro usitniti istog dana nakon oranja radi čuvanja vlage i kvalitetne pripreme. Sjetva se vrši na dubinu 1 – 2 cm s količinom sjemena od 15 – 20 kg na razmak redova od 15 – 20 cm.

Uljana rotkva kao postrni usjev može dati 30 – 40 t/ha zelene mase. Zaorava se kada potpuno razvije zelenu masu, nakon oplodnje, kada odrveni pred mraz, a i nakon prvog mraza. Može se uzgajati i za krmu. U takvim uvjetima potrebno je sijati nešto šire, na razmak redova od 20 – 30 cm.

Naraste 80 - 180 cm u visinu, pa bi bilo dobro prije zaoravanja njihove nadzemne mase, istu «pomulchirati» (pomalčirati). Naši ratari uglavnom ne posjeduju «mulchere» (malčere), ali ih posjeduju tržni proizvođači voća. Ove se kulture zaoravaju nakon pune cvatnje, a to je uglavnom tijekom rujna ili u prvoj polovici listopada.

Gnojidba

Potrebno je osigurati i dovoljne količine dušičnog gnojiva: 50 - 80 kg/ha čistog dušika. Ove vrste jako dobro podnose gnojidbu organskim gnojivima, tako da naši poljoprivrednici stočari mogu na parcele izvesti gnojovku ili kruti stajski gnoj. Ovdje je pak nužno upozoriti, da oni poljoprivrednici koji ove vrste planiraju koristiti kao svježu krmu u ishrani stoke (do početka cvatnje ove su vrste ukusna stočna hrana), na površinu ne bi smjeli izvesti više od 30 m3/ha gnojovke. Budući da se ove vrste uglavnom siju na površinama gdje je pretkultura bila strna žitarica, kao dušično gnojivo može se koristiti UREA (100 - 150 kg/ha).

Sjetva uljane rotkve

Sije se u vlažno i dobro usitnjeno tlo. Datum sjetve ovisi o žetvi pretkulture i uglavnom se obavlja tijekom mjeseca srpnja. Količine sjemena ovise o tome da li sjetvu obavljamo strojno ili omaške (rukom). Ukoliko sijemo sijačicom u fino pripremljeno tlo dovoljno nam je 15 - 20 kg/ha sjemena.

Izvor:

  • Dr. S. Mađar, dr. V. Kovačević, dr. I. Jurić; Postrne kulture - proizvodnja i korištenje - ; Sarajevo, 1984.
  • Hrvatski zavod za poljoprednu savjetodavnu službu

Uljana rotkva - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

RAUOLA