Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.09.2008.

Žganci prigorskih baka

još jedan etno brand u nastajanju

  • 1.011
  • 48
  • 0

Razvijanje nove robne marke dugotrajan je proces koji često zahtijeva znatne investicije. Malim je tvrtkama tako nešto gotovo neizvedivo. Ipak, neke od njih ulaze u avanturu brendiranja svojih proizvoda uz pomoć jedinica lokalne samouprave i stručnih institucija, što im daje potrebno zaleđe i preporuku.

Tvrtka Gotes iz Svetog Ivana Zeline već se 17 godina bavi proizvodnjom tjestenine, preradom jaja i mljevenjem pšenice i kukuruza. Novi iskorak na tržištu najavljuju domaćim kukuruznim žgancima, koje kao svoju prvu robnu marku razvijaju zajedno sa Zagrebačkom županijom. Riječ je o tradicionalnom proizvodu od kukuruznog brašna koji se inače priprema za desetak minuta, ali su tehnolozi Gotesa uspjeli skratiti njegovu pripremu na samo dvije do tri minute.
Receptura za žgance je starinska, prema sjećanju prigorskih bakica koje ih ponegdje još uvijek pripremaju na takav način. Takvih žganaca, naime, na tržištu nema. Konačnu riječ o kvaliteti proizvoda dat će stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji će preporučiti i eventualne promjene u tehnologiji proizvodnje.

Od žganaca se brže raste

Iako rezultate istraživanja stručnjaka Agronomskog fakulteta još očekuje, direktor Gotesa Slavko Gorički ne sumnja da će dobiti novu robnu marku. Ističe da bi u njen razvoj krenuo i sam, ali suradnja s institucijama poput Zagrebačke županije - koja već ima osam robnih marki - i Agronomskog fakulteta jamči veću sigurnost da će robna marka doista zaživjeti na tržištu.

Zasad Gorički računa na tržište Zagreba i okoline, no ne odbacuje mogućnost šireg prodora, pa ni izvoza. Godišnju potrošnju sličnih proizvoda u Hrvatskoj procjenjuje na oko 3000 tona, a vjeruje da sa svojim brendiranim žgancima može u prvom naletu osvojiti oko 10 posto tržišta.

Sirovinska baza za povećanu proizvodnju bit će mu kooperanti na području Zagrebačke županije, čime će se osigurati opstanak seoskih domaćinstava, a Gotes je zakupio i stotinjak hektara zemlje na kojoj će se proizvoditi kukuruz.

S ukupno 23 zaposlena, Gotes u zadnjih nekoliko godina ostvaruje godišnji rast prodaje od petnaestak posto, a s razvojem robne marke domaćih kukuruznih žganaca Gorički očekuje ubrzanje rasta.