Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 13.01.2009.

Zbog turizma i u - klaster

Vlasnici seoskih domaćinstava u Konavlima za božićne su i novogodišnje blagdane predstavili svoje turističke mogućnosti za više od pet stotina posjetitelja

  • 2.144
  • 106
  • 0

Po uzoru na vinare koji zadnje dvije godine otvaraju vrata svojih podruma kako bi pokazali i onda na tržište plasirali sve što su proizveli, na isti su se korak odlučili i vlasnici seoskih domaćinstava u Konavlima.

Božićne i novogodišnje blagdane iskoristili su za prezentaciju svojih turističkih mogućnosti u što se u dva dana zimskog prohladnog, ali sunčanog vikenda uvjerilo više od pet stotina posjetitelja. Oni su obišli 55 gazdinstava, što je potvrđeno i u podacima pokrovitelja manifestacije Ministarstva turizma te supokrovitelja Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Konavle i Turističke zajednice općine Konavle.

Najvažniji je cilj biti prvi u izletničkoj ponudi dubrovačkih agencija koje, zasad, osim rijetkih iznimaka, uglavnom preferiraju izlete u susjedne države. »Odavde smo, ali ovo je veliko iznenađenje. Nismo uopće znali što sve ima tu, kraj nas«, riječi su kojima su posjetitelji, pa i predstavnici medija, otvoreno opisali viđeno na terenu. A velika je povorka, pak, posjetila pojedinačno neke od domaćinstava, kušaonice vina, maslinova ulja, meda, pa onda i privatne iznajmljivače. Osim samih objekata i proizvoda, predstavljeni su i običaji, nošnja, stari zanati...

Pokazali su domaćini kako i dan-danas mlinica stara više od četiri stoljeća besprijekorno radi, što rade tovari »kad ništa ne rade«, gdje su »nestala« drevna oruđa i oružja, što se pije i jede nakon naporna težačkog dana na njivi ili u kući. Riječ je o objedinjenoj poljoprivredi i turizmu, rekli su organizatori te agroture, među kojima i Pero Kojan, Frano Herendija i Andro Crvik. A tura će već ove sezone biti dio izletničke ponude turističkih agencija, za što će se ovog mjeseca zauzeti zajedno s turističkim agencijama.

Vinari će se pobrinuti, najavio je u ime kolega Andro Crvik, da u obvezni segment potrošnje ubuduće bude uvrštena i konavoska vrhunska kapljica. Tako je agrotura iskorištena i za kušanje malvasije dubrovačke, koja je, nakon nestanka prije pet godina, ponovno zasađena i spremna za potrošnju.

Da je izlazak konavoskog agroturizma na domaće i inozemno tržište danas posve siguran, potvrdila je i podrška resornoga ministarstva. Nastavlja se, naime, s već uobičajenom praksom natječaja za kreditna i bespovratna sredstva. Najavio je to državni tajnik Ivo Mujo, pohvalivši svoje sumještane koji su se predstavili u najboljem svjetlu, ponudivši viđeno i kušano o svom trošku.

Nije čudo što se u Konavlima već odavno govori da su »ljudi najvrjedniji resurs«. I baš će taj »resurs«, čulo se za vrijeme obilaska domaćinstava, kvalitetu ponude i male poduzetnike povezati i u gospodarsko interesno udruženje - klaster.

Autor: Katarina Bulić


Tagovi

Seoski turizam Klaster

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?