Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija i običaji
  • 18.01.2015. 13:50

Započela pokladna jahanja

Pokladna se jahanja održavaju u vremenu odmah nakon božićnog razdoblja pa sve do početka korizme, koja započinje Čistom srijedom, a ove godine ona pada na 18. veljače.

  • 569
  • 335
  • 0

Šezdesetak jahača, uglavnom članova konjogojskih udruga s vinkovačkog područja okupilo se u Privlaci na pokladnom jahanju u Slavoniji čuvajući taj običaj koji korijene vuče još iz vremena kada se dio Slavonije nalazio u sastavu Vojne krajine.

Pokladna se jahanja održavaju u vremenu odmah nakon božićnog razdoblja pa sve do početka korizme, koja započinje Čistom srijedom, a ove godine ona pada na 18. veljače.

Njegovanje plemenitih običaja

Bez okrjepe ništa

"Bila je granica tu blizu i svaka je kuća morala u vojsku dati po jednog svog muškog člana. Kako bi se graničari mogli hraniti, po selima se prikupljala hrana i na konjima se nosila tim vojnicima. Našli smo i par starih slika koje svjedoče o tim običajima", navodi Privlačanin Martin Antolović razloge zbog kojih se pokladno jahanje održava u privlačkom kraju. Prema njegovim riječima, od šest konja, koliko je u Privlaci bilo prije pet godina, sada ih je u mjestu više od četrdeset.

"Nema se od toga materijalne koristi, a najveća korist je ljubav koja ostaje u srcu prema konjima", napominje Antolović dodajući kako nažalost država daje poticaje samo za uzgoj autohtonih, ali ne i sportskih konja, kakve drži većina ovdašnjih zaljubljenika u tu plemenitu životinju.

Umjesto motora - konji!

Na pitanje, koliko konj košta mjesečno njegova vlasnika, odgovora kako je uz umjerenu ishranu riječ o trošku od oko 600 kuna. "Ja ih držim iz ljubavi. Više volim imati konja nego motor. Uvijek govorimo mladima: nemoj alkohol, nemoj drogu, a ništa im ne nudimo kako bi ispunili slobodno vrijeme. Imam sina koji je htio kupiti motor.

Ivan Mitar pokraj jednog od svojih konja

A ja mu kažem: Nemoj, molim te. Još ćeš negdje poginuti. Radije ću ti kupiti konja pa jaši i tako je i bilo. Danas je sretan i evo ga u ovoj povorci", kaže zadovoljno. Članove obitelji u pokladnoj povorci imao je i Privlačanin Ivan Mitar koji u domaćinstvu drži tri konja i također potvrđuje kako je riječ o skupom hobiju.

"Treba mi dnevno za njihovu prehranu najmanje 18 zidarskih fangli zobi, a di je djetelina, veterinar i sve ostalo drugo. Jako je to skupo, ali sin mi jako voli konje i zbog njega ih još uvijek i držimo", kaže Mitar koji je kako kaže u Privlaku doselio još šesdesetih godina prošloga stoljeća iz Banovine u kojoj nije bilo običaja pokladnog jahanja, ali sada se i tamo uvriježio.

Ljubav prema životinjama, a ne profitu!

Prema riječima predsjednika Konjogojske udruge "Riđani" iz Privlake Marinka Antolovića, organizatora privlačkog pokladnog jahanja, sve je više u Privlaci konjanika i konja.

"Konje se drži ponajprije iz ljubavi jer zarade tu nema. Svi mi koji imamo konje svjesni smo da smo u financijskom gubitku, ali je naša ljubav prema tim životinjama jača od profita. Slavonci i konji stoljećima su povezani i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti. Upravo smo zbog toga 2011. godine i osnovali udrugu Žeravi kako bi što više mlade, kroz djelovanje u udruzi, vezali i usadili im ljubav prema konjima", kaže Antolović navodeći kako se pokladnim jahanjem Slavonci odupiru i zimi u kojoj polja miruju, te se iščekuje početak proljeća i proljetne sjetve.

Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Još u vrijeme Matije Antuna Reljkovića zapisani su u službenim dokumentima kumpanija, kako se oštro kažnjavaju nepodopštine službujućih graničara koji su se izvan službe okupljali u manje grupe konjanika, obilazeći selo u vrijeme poklada. Do 18. veljače i početka korizme, pokladna jahanja održat će se u četrdesetak mjesta i gradova na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. I svugdje će biti veselo kao što je bilo u Privlaci u kojoj su jahače, među kojima je bilo i jahačica, domaćini dočekivali u dvorištima nudeći im za okrjepu čvarke, kobasicu, kruh s masti, krofne i kiflice uz neizostavnu slavonsku šljivovicu i sokove, a zauzvrat su bili nagrađeni veselom pjesmom jahača.


Fotoprilog


Tagovi

Običaji Pokladno Jahanje Privlaka Konji Jahači Jahačice Udruga Konjogojska Graničari Vojna Krajina Domaćini Žeravi Antolović Čista Srijeda Korizma Zima Jahanje


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.