Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apsurd hrvatske legislative
  • 30.04.2014. 14:20

Zakoni koji ograničavaju turizam malim OPG-ima?!

Slaba komunikacija državne uprave opet uzrokuje probleme onima koji žele ulagati i napredovati. Još jedan apsurd hrvatske legislative je kontradiktornost Zakona o poljoprivrednom zemljištu te Zakona o protornom uređenju, koji ograničavaju djelatnost OPG-ovima manjim od 3 ha!

  • 1.340
  • 80
  • 0

Iako je turizam djelatnost kojom se diči Republika Hrvatska, to se ne čini tako kada su u pitanju naša gospodarstva koja žele iskoristiti svoj turistički potencijal, koji je - kako strancima tako i domaćim gostima - itekako interesantan. Kako bi se obiteljska poljoprivredna gospodarstva ohrabrilo da dopune svoju ponudu turističkom djelatnošću, u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu se navodi da na svojim posjedima mogu podići i objekte za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga – pri čemu su oslobođena plaćanja naknade za prenamjenu zemljišta. Odlična je to prilika za sve one koji godine rada uložene u kvalitetu proizvoda žele ponuditi gostima na svom gospodarstvu, upotpuniti ponudu i pridonijeti razvoju turizma u svojoj regiji.

Apsurd hrvatske legislative - turizam rezerviran za one koji imaju više od 3 ha

S druge strane, Zakon o prostornom uređenju donosi apsurd kojim ograničava mala gospodarstva navodeći da se ugostiteljskom i turističkom djelatnošću mogu baviti samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja raspolažu poljoprivrednom površinom većom od 3 hektara površine. Neinformiranost i slaba komunikacija državne uprave opet su uzrokovali probleme onima koji žele ulagati i napredovati. Očito se pri donošenju zakona nije uzelo u obzir da poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj u prosjeku raspolažu površinom od tek 4,78 hektara. Time su zakinuti brojni OPG-ovi, manji površinom, ali kvalitetni ponudom koju bi i sami htjeli predstaviti. Zakon također nalaže da površina na kojoj se namjerava podići takav objekt mora biti udaljen od obale najmanje 100 metara, odnosno na otocima 50 metara. Iz Ministarstva odgovaraju da su svjesni problema i da je u tijeku izrada novog zakona o prostornom uređenju. Dok se čeka rješenje, dva su zakona i dalje na snazi.


Tagovi

Seoski turizam Mala gospodarstva OPG Ograničenost zakona Zakon o poljoprivrednom zemljištu Objekti za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga Turističke usluge Turistički potencijal Hrvatska legislativa Apsurd Državna uprava Kvalitetna pon


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.