Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lunski maslinici
  • 12.08.2014. 17:45

Vrtovi lunjskih maslina jedinstveni u svijetu!

Jedinstvena arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog sa kamenom, na cijelom se svijetu sreće još samo na dva mjesta; u Izraelu i u Grčkoj.

Foto: depositphotos.com
  • 279
  • 17
  • 0

Nakon prošlogodišnje obnove "Vrtova lunjskih maslina" sve više turista dolazi razgledati ovu primamljivu destinaciju. Radi se o botaničkom rezervatu s tisućljetnim stablima masline koji se prostiru na 23 hektara. Među stablima se svojom veličinom i fantastičnim oblicima izdvaja oko 1.500 stabala oblice, cijepljene na divlju podlogu, divlju maslinu "Olea oleaste".

Jedinstvena arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog sa kamenom, na cijelom se svijetu sreće još samo na dva mjesta; u Izraelu i u Grčkoj no, Lun ima primat po koncentraciji takvih stabala na malom prostoru te po njihovoj starosti. Zahvaljujući svemu navedenom, dio tog područja je 1963. zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom.

Posjetitelji mogu šetati tisućljetnim, prirodnim staništem lunjskih maslina, dugim 17 kilometara te uz prethodnu najavu, mogu u kućicama degustirati i kupiti domaće proizvode poput maslinovog ulja i sira, domaćeg meda kadulje, ulja gospine trave, džema, ukusnih likera te odabrati nešto iz bogate ponude autohtonih suvenira od maslinovog drva. Kroz maslinike se mogu voziti i s jednim od dva elektromobila, koji im stoje na raspolaganju.

Ova destinacija je prepoznata kao prostor ruralnog, obiteljskog, kulturnog i rekreativnog tipa turizma i kao takav dovodi do veće prepoznatljivosti cijelog područja na kome se nalazi. "Prošle je godine zabilježeno oko 35 000 dolazaka posjetitelja, a primjerice, samo 22. srpnja ove godine Vrtove lunjskih maslina posjetilo je preko 3 tisuće posjetitelja s kopnene strane, i nekoliko stotina s morske, čime je, samo u jednom danu, dosegnuto oko 10 posto cjelokupnog lanjskog broja posjetitelja" navodi Želimir Badurina, upravitelj Maslinarske zadruge Lun, za Večernji list.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Lun Maslinik Oblica Maslinovo ulje Sir Med kadulje Gospina trava Ulje Džem Liker Želimir Badurina Arhitektura Botanički rezervat Olea oleaste Posjetitelji Turistička atrakcija


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!