Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret ruralnog turizma
  • 29.01.2020. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vrijeme je za ulaganje u ruralni turizam, gosti više troše na kontinentu nego na obali

Prema istraživanju, trećina stranih gostiju dolazi u Hrvatsku zbog domaće eno-gastro ponude, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli na dodjeli Suncokreta ruralnog turizma.  

Foto: Marinko Petković
  • 2.390
  • 110
  • 0

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Roxanich Wine&Heritage Hotel iz Motovuna. Dobitnik je također Zlatnog suncokreta, koji se drugu godinu dodjeljuje u najvećoj akciji u ruralnom turizmu kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi, rečeno je u utorak na svečanoj dodjeli nagrada u Zagrebu.  

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam te Zaštićene i marketinške oznake.

Poticanje razvoja ruralnog turizma 365 dana

Ministar turizma i posebni izaslanik premijera Gari Cappelli kazao je da ruralni turizam zaslužuje našu posebnu pažnju i još bolju promociju što ćemo, između ostalog, postići zagovaranjem naših prioriteta za vrijeme trajanja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Roxanich Wine&Heritage Hotel iz Motovuna

"Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude, kako bismo potaknuli razvoj turistički manje razvijenih područja. To će vjerujem će omogućiti i razvoj turističkih proizvoda koji će dodatno doprinijeti razvoju turizma", rekao je ministar čestitajući svim nominiranima (150 ih se prijavilo na natječaj, op.a.) i zahvalio na predanom radu u ovom dijelu hrvatske ponude koja zaista ima mogućnost turistički živjeti svih dvanaest mjeseci u godini te koja potvrđuje sjajnu sinergiju i s ostalim vrstama turizma te tako horizontalno uključuje više različitih dionika.

Cappelli je istaknuo kako prema najnovijem Tomas istraživanju gosti na kontinentu Lijepe naše prosječno troše 119 eura, a na obali 94 eura po danu. Primjerice, turisti u Zagrebu troše 144 eura dnevno, a u Slavoniji 136 eura. Prema njima, trećina stranih gostiju dolazi u Hrvatsku zbog domaće eno-gastro ponude. 

Očuvanje ruralnog prostora i stabilnost dohotka

Potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević kazao je da seoski turizam može dati snažan doprinos zapošljavanju i razvoju ruralnog prostora, produženju turističke sezone i općenito razvoju kontinentalnog turizma koji nažalost u ukupnim turističkim prihodima Hrvatske, uključivo i Grad Zagreb, sudjeluje s manje od četiri posto. Dodao je da vjeruje da će uvođenje Cro kartice dodatno popularizirati kontinentalni, a time i ruralni turizam, ali i da ćemo u narednom razdoblju snažnije valorizirati turistički potencijal koji leži u ruralnim prostorima kroz gastronomiju, enologiju, lovni i ribolovni turizam.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak pozvao je vrijedne dionike s ruralnog prostora, da se jave na natječaj za podmjeru 6.2 i 6.4 Programa ruralnog razvoja i ostvare potpore za seoski turizam, te tako osiguraju očuvanje ruralnog prostora, ali i stabilnost dohotka.

Zaustavili nestanak naših sela

Izdvaajamo nagrađene u kategoriji pod nazivom 'Turistička seljačka obiteljska gospodarstva' jer domaće zakonodavstvo ne poznaje pojam 'ruralni turizam'. Nagrađeni su OPG Željko Popović iz Šestanovaca, OPG Zvonimir Oliverić iz Kolana, OPG Marin Knez iz Pobrežja i OPG Helena Bogdanić  iz Otočca.        

Trećina stranih gostiju dolazi u Hrvatsku zbog domaće eno-gastro ponude,

 Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo', koja je inicijator i organizator projekta, kazala je da su naši laureati prije svega odlični domaćini, zaljubljenici u svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, vizionari i što je najvažnije, iznimno hrabri i spremni na sve izazove što nosi danas poduzetnički pothvat. Da nije njih, kako kaže, hrvatskog sela odavno ne bi bilo. Tako bi prekrasan ruralni prostor, a koji čini 92 posto državnog teritorija, ostao tek neiskorišteni potencijal.

"Suncokret ruralnog turizma najmanje je što možemo napraviti da im se na neki način zahvalimo za nesebičan trud, rad i upornost da idu dalje, te ih potaknemo da budu još kvalitetniji i bolji", zaključila je Dijana Katica.


Tagovi

Suncokret ruralnog turizma Šampioni Ruralni turizam Gari Cappelli


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.