Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika bačva
  • 07.08.2022. 10:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

Vrijeme je za otvaranje najveće vinske bačve na svijetu, ali i razvoj turističkog potencijala

Za izradu ove najveće bačve na svijetu u upotrebi, bila je potrebna skoro cijela slavonska šuma odnosno 109 stabala hrasta, kažu iz Erdutskih vinograda čiji je cilj učiniti je prepoznatljivom i kao turistički proizvod.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.818
  • 437
  • 0

Erdutski vinogradi najavili su otvaranje svoje velike bačve, ujedno najveće vinske bačve na svijetu u upotrebi. 

Kako pojašnjavaju, u njoj godinu dana leži Erdutska graševina – zaštitni znak ovih vinograda odnosno branda Vina Erdut te se jedanput godišnje prazni i opet puni ovim vinom. Upravo to učinit će 11. kolovoza, a cilj im je učiniti je prepoznatljivom i kao turistički proizvod. 

"Kapacitet joj je 75.000 litara zapremnine što je, slikovitije prikazano, 100.000 butelja vina", objašnjavaju navodeći da je izrađena 1989. godine u tvornici bačvi DIK Đurđenovac.

Dužina joj je 6 metara, a promjer 5 metara te je za izradu, kažu, bila potrebna skoro cijela slavonska šuma odnosno 109 stabala hrasta.  U prošlosti su ju ljudi koristili kao prostoriju za boravak, a jedna legenda kaže da je grčki filozof Diogen živio u bačvi.

Bila je, napominju, i u funkciji stola, spremišta hrane, skladišta drugih tekućina poput onih za pranje rublja i slično. Drvorez na bačvi dodan je 10 godina kasnije, a za izradu je zaslužan slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija.

"Simboli hrvatskog pletera, Posljednje večere, tradicionalnih radova u vinogradima i slavlja nakon radova, prikazani na drvorezu, pričaju priču o važnosti vinogradarstva i vina za ovaj kraj, a i Hrvatsku općenito", naglašavaju iz Erdutskih vinograda. 

Inače, priča počinje 1730. kada barun Johann Baptista Maximilian Zuana gradi Stari podrum koji je najstariji vinski podrum u ovom slavonskom mjestu na Dunavu. 

Sve vino se proizvodi od grožđa uzgojenog na 450 ha vlastitih vinograda. Najveći je vinograd u jednom dijelu u Hrvatskoj, a smatra se i jednim od najvećih u jednom dijelu u Europi. 


Tagovi

Velika bačva Najveća bačva na svijetu Erdutski vinogradi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro jutro, kako nikad nisam vidjela niti sijala sjemenke poriluka, rado bih pokušala nešto novo naučiti. Na ovom sam portalu našla općenito o sadnji poriluka, no sad imam konkretnu nedoumicu pa lijepo molim savjete :) Na slici se vide mal... Više [+]