Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slama - Land art festival
  • 11.08.2014. 08:10

Umjetnost i žetveni običaji za održivi razvoj

Upotpunjena nizom radionica, predavanja i umjetničkih performansa, Slama je i ovaj put ispunila očekivanja. Lokalni proizvođači su na Sajmu tradicionalnih proizvoda mogli predstaviti bogatu ponudu i raznolikost tradicije.

  • 312
  • 57
  • 0

Slama land art festival i ove je godine uspješno spojio suvremeni kiparski izričaj u slami - koja je ujedno karakterističan i tradicionalan materijal u ovom podneblju, sa drevnim žetvenim običajima. Time je ovaj lokalni i regionalni projekt poprimio širu vremensku i geografsku dimenziju.

Slama – land art festival umjetnički je koncept koji objedinjuje manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja sa kulturnom i tradicijskom baštinom, koristeći prirodne resurse i promovirajući načela održivog razvitka. Tjiekom nekoliko dana gostujući umjetnici pod otvorenim nebom od tisuća bala slame izrađuju skulpture.

Od davne 2007. kada je osnovana, Udruga Slama se afirmirala kao izrazito cijenjen i prihvaćen dio Osječko-baranjske kulturne scene i programa ruralnog turizma. Umjetnici tamo stvaraju vrijedna i originalna djela, koja nakon Slame nastavljaju svoj život na brojnim javnim prostorima Baranje, čuvajući i podižući estetsku i tradicionalnu razinu javnih prostora, čineći tako Baranju sve zanimljivijom turističkom destinacijom - u suradnji sa lokalnom zajednicom.

Umjetnička manifestacija sa tradicijskom podlogom

Međunarodna umjetnička ekipa okuplja se svake godine u Baranji sredinom mjeseca kolovoza, kada se približava vrijeme sjetve i priprema se tlo za uzgoj tradicionalnih kultura. Zadnji dan ove manifestacije rezerviran je za završnu svečanost, koja okuplja veliki broj posjetitelja iz okolnih gradova i sela. Nastupaju razna kulturno-umjetnička društva, udruge, glazbeni izvođači, tradicionalni obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva regije, a sve uz bogatu trpezu kulinarskih delicija ovoga kraja. Tako je i ove godine obilježena završnica Slame koja je bila u znaku Savršenstva. U znak zahvalnosti svake se godine, za žetvene plodove, najveća skulptura spaljuje sa zalaskom sunca, a na oduševljenje svih posjetitelja.

Praksom do savršenstva

Ove godine je uz interaktivni multimedijskiperformans na površini Šećeranskog jezera zapaljeno Ružno Pače te Crv sumnje. "Budući da broj devet simbolizira savršenstvo, odlučio sam ga uzeti kao ishodište za ovogodišnju temu. Devet je najveći jednoznamenkasti broj. Kršćanska ezoterija razlikuje devet zborova anđela, devet krugova pakla i devet darova Duha Svetoga. Devet je također i planeta u našem sunčevom sustavu. Devet mjeseci sazrijeva ljudsko biće u majčinoj utrobi. Devet je dana Odin visio na Yggdrasilu kako bi stekao mudrost svijeta. Devet je Zeusovih kćeri, takozvanih Muza, zaštitnica umjetnosti" rekao je Nikola Faller, osnivač manifestacije za Agroklub.

Ljepota Slame - savršeni smisao

Upotpunjena nizom radionica, predavanja i umjetničkih performansa, Slama je i ovaj put ispunila očekivanja. "Oblikovanje umjetničkih predmeta od slame na Šećeranskom jezeru u Belom Manastiru dodatno je upotpunilo savršeni spoj Neba, Zemlje i Vode, a slama kao materijal od kojega se izrađuju djela posvećena savršenstvu je Bogom dani materijal koji na poseban način povezuje čovjeka i prirodu" kaže Faller.

Je li Slama i ove godine potaknula posjetitelje na razmišljanje? Znaju li sada da mogu jednostavno prestati toliko energije trošiti na negaciju i sumnju? Što uopće možemo izgubiti promijenimo li - poput ružnog pačeta svoju perspektivu? Umjesto da hranimo velikog crva sumnje što nas nagriza, svuda bi mogli vidjeti savršeni smisao, a umjesto u strahu, živjeti u skladu i ljubavi! Mnogo ljudi danas ne vjeruje u savršeni smisao. A što ako su svi ti bezbrojni oblici života, sva ta iskustva i izbori, radosti i patnje, ovdje samo zbog našeg učenja i rasta, i ako imaju svoj savršeni smisao - usavršavanje!

Eto, umjetniče biraj sad, izbor je tvoj, a posljedice, ne brini, zasigurno stižu!


Fotoprilog


Tagovi

Slama Land art festival Nikola Faller Tradicijska baština Lokalni projekt Baranja Ruralni turizam Crv sumnje Ružno pače Savršenstvo OPG Obrti Sajam tradicionalnih proizvoda Održivi razvoj Radionica Predavanja Spaljivanje skulptura Žetvena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."