Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga ruralnog turizma Hrvatske
  • 08.12.2017. 12:00

Umjesto da je motor razvoja, seoski turizam je na koljenima

Udruga ruralnog turizma Hrvatske od saborskih odbora za poljoprivredu i turizam zatražila je podršku u definiranju seoskog turizma Republike Hrvatske u Konačnom tekstu prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu.

  • 737
  • 82
  • 0

Podršku u definiranju seoskog turizma Republike Hrvatske u Konačnom tekstu prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu, i ukidanje svih ograničenja za seoski turizam, zatražila je Udruga ruralnog turizma Hrvatske od saborskih odbora za poljoprivredu i turizam. Također su zatražili propisivanje najvećeg mogućeg stupnja dostupnosti podataka iz Upisnika OPG-a u Zakonu o OPG-ovima i ukidanje odredbe o obaveznoj preregistraciji OPG-a sukladno Pravilniku o dopunskim djelatnostima Ministarstva poljoprivrede.

"Definiranje seoskog turizma i ukidanje ograničenja tek je prvi korak u rješavanju brojnih problema koji nam otežavaju poslovanje i plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda, a s kojima su oba Ministarstva vrlo dobro upoznata, ali do sada nedovoljno aktivna na njihovom rješavanju. Nevjerojatna je činjenica da danas, nakon više od 25 godina od početka razvoja ovog oblika turizma, nemamo zakonsku definiciju ove djelatnosti te propisane uvjete i kriterije za obavljanje iste. Naglašavam da je ovo djelatnost koja povezuje poljoprivredu i turizam, dva gospodarska sektora od strateške važnosti za RH.

Seoski turizam zapošljava 10.000 ljudi

Seoski turizam ima izuzetne potencijale za smanjivanje depopulacije i opći razvoj hrvatskog sela. Objekti seoskog turizma, kojih je po našoj procjeni preko 700, ostvaruju promet od gotovo jedne milijarde kuna, direktno i indirektno zapošljavaju preko 10.000 osoba te ostvaruju preko 300.000 noćenja", naglasio je Janko Kezele, dopredsjednik Udruge, stoji u njihovu priopćenju.

Kako navodi, gledajući ukupan turistički promet RH to je relativno mali postotak, ali je vrlo vrijedan obzirom da ovi objekti djeluju u ruralnom prostoru, u otežanim uvjetima za razvoj poslovanja.

"Nažalost do sada, kao nacionalna Udruga koja okuplja ponuđače seoskog turizma, nismo bili uključeni u izradu nacrta zakona o pružanju usluga u turizmu niti u izradu nacrta zakona o OPG-ovima. Na sjednici odbora naišli smo na razumijevanje predstavnika Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede te vjerujemo da ćemo zajednički uspjeti doraditi prijedloge zakona kako bi omogućili daljni razvoj seoskog turizma", dodaje Kezele.

Udruga je odborima predala cjelovitu listu prioritetnih prijedloga za svako ministarstvo, kao i prijedlog teksta za definiranje seoskog turizma u Konačnom prijedlogu Zakona o turizmu, kako bi se što hitnije počelo raditi na rješavanju nagomilanih problema.

Previsoki PDV i drugi nameti

"Plaćamo dvostruko više PDV-a u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer nismo bili u prilici značajno povećati cijene. Naši vlastiti proizvodi su zbog visokog PDV-a i drugih nameta apsolutno neokonkurentni na tržištu, a postojeći pravni okvir nas ne stimulira nego ograničava. Zbog toga smo od odbora zatražili da nalože Ministarstvu financija da izradi analizu učinaka cjelovite porezne reforme na seoski turizam Republike Hrvatske. Nadam se da će ovaj put biti političke volje da se počne s rješavanjem brojnih nagomilanih problema jer je seoski turizam nažalost na koljenima, umjesto da bude stvarni motor razvoja hrvatskog sela", istaknuo je Neven Ferlin, član Udruge .

Udruga ruralnog turizma Hrvatske je jedina nacionalna Udruga koja okuplja ponuđače usluga seoskog turizma iz cijele Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

Izvor i foto: Udruga ruralnog turizma Hrvatske


Tagovi

Ruralni turizam Udruga ruralnog turizma Hrvatske Sabor Zakon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]