• Parafiskalni namet
  • 04.12.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

U Sabor poslan konačni prijedlog zakona o članarinama u turističkim zajednicama

Propisuje se i način plaćanja članarine u slučaju kad osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u prvi puta ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini.

Foto: Vedran Stapić
  • 115
  • 10
  • 0

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna zakona o članarinama u turističkim zajednicama, u kojemu se predlaže smanjenje stope za obračun i plaćanje istih za 12 posto, počev od 1. siječnja 2021. godine.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da se time otvara mogućnost smanjenja mjesečnog predujma članarine s obzirom na značajan pad poduzetničke aktivnosti zbog posebnih okolnosti.

Propisuje se i način plaćanja članarine u slučaju kad osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u prvi puta ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini.

To znači da se izmjenama zakona omogućava Poreznoj upravi da rješenjem izmijeni visinu mjesečnog predujma zbog značajnog pada poduzetničke aktivnosti, kao i da se uredi obračun paušalnog iznosa kada osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u prvi put ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini, s obzirom na to da se članarina obračunava temeljem kapaciteta iz prethodne godine prema podacima iz sustava eVisitor.

"Cilj ovog prijedloga zakona je smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i stvaranja poticajnog i konkurentnog okruženja, što je u skladu s akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja programom vlade u mandatu 2020.-2024.", kazala je ministrica.

Vlada je prvi puta izmjene zakona u Sabor slala 12. studenoga, a s obzirom da je prijedlog zakona već bio na raspravi 20. studenoga, ministrica je objasnila da je u odnosu na prvo čitanje u tekstu konačnog prijedloga izmjena i dopuna prihvaćen prijedlog saborskog Odbora za zakonodavstvo koji se odnosio na nomotehničku doradu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Članarina Turističke zajednice Turizam Nikolina Brnjac