Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzej bećarca u Pleternici
  • 26.05.2018. 18:00

U Pleternici oživljavaju bećarac izgradnjom Trga i muzeja bećarca!

Trg i muzej bećarca u Pleternici je projekt prekogranične suradnje Grada Pleternice s općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt naziva "Kulturna ruta bećarca i gange" u iznosu od 85% financiran je u okviru programa INTERREG-IPA CBC.

Foto: Youtube/screenshot
  • 593
  • 39
  • 0

Trg i muzej bećarca u Pleternici je projekt prekogranične suradnje Grada Pleternice s općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt naziva "Kulturna ruta bećarca i gange" u iznosu od 85% financiran je u okviru programa INTERREG-IPA CBC.       

"Gradu Pleternici odobrena su sredstva od 17,5 milijuna kuna u partnerstvu s općinom Tomislavgrad, Turističkom zajednicom Grada Pleternice, Poduzetničkim centrom i njihovim Kulturno-informativnim centrom. Projekt je započeo svoju provedbu, vidi se već vani na području budućeg traga da su radovi daleko odmakli. Sami radovi ove prve faze projekta bi trebali biti gotovi do Devetnice Gospi od suza", rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice. 

Nedavno je svečano predstavljeno idejno-konceptualno rješenje Interpretacijskog Muzeja bećarca u Pleternici koji će biti u sklopu Trga bećarca. Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će valorizacijom postati kulturno-turistička atrakcija ovih destinacija, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom za osiguravanje održivosti.

"Bećarac je izraz vitaliteta i duha slavonskog čovjeka"

Idejnom rješenju je uz dionike lokalne zajednice, kao stručni voditelj sudjelovala tvrtka Muze. "Naša uloga u ovom sjajnom projektu je interpretacija bećarca u budućem muzeju bećarca, kojeg je projektirao studio Rusan iz Zagreba. U procesu rada na izložbama koje će se ovdje događati su nam pomagali ljudi jer smo radili niz radionica u Pleternici i zapravo sakupljali iskustva da dođemo do onog životnog smisla, onoga što zapravo bećarac je", rekla je Dragana Lucija Ratković Aydemir, iz tvrtke Muze d.o.o.

Prema riječima naše sugovornice, bećarac je izraz vitaliteta i duha slavonskog čovjeka, a njegovi glavni nositelji su ljudi. 

"Ponosni smo da je Grad Pleternica, odmah kada je taj fenomen upisan na listu Unesca, registrirao svoj muzej bećarca. To je jedna vizija gradonačelnice, cijele gradske uprave i svih lokalnih ljudi. Motivirali su nas da ovaj posao zapravo napravimo na najbolji mogući način", ističe Dragana Lucija Ratković Aydemir. 

Trg i muzej bećarca projektirao je arhitekt Andrija Rusan. Prema njegovim riječima, projekt je nastao direktnom inspiracijom slavonskim krajolicima. 

"To su polja, slavonske njive i lagani brežuljci sa svojim vinogradima. Popločenje na trgu je doslovce ideja njiva u različitim bojama. Kad se na trgu nešto događa već imamo tribine, one su ti brežuljci, a ispod tih tribina, vrlo pristupačno je početak muzeja i sadržaja koji prate muzej. Sve skupa se događa u centru Pleternice", dočarao je arhitekt Andrija Rusan.

Bećarac na UNESCO-voj listu nematerijalne kulturne baštine

Budući da će sam Trg bećarca vizualno biti neobičan, namjera idejno-konceptualnog rješenja muzeja je također ne biti formalna, klasična institucija. 

"Želimo da to bude živi muzej jer bećarac je živa baština. Stvorit će se jedan prostor gdje ćemo saznati što znači biti bećar ili bećaruša, nešto o toj književnoj vrsti, saznat ćemo nešto o povijesti, ali ćemo zapravo saznati kako se živi s bećarcem i kako bećarac prati čovjeka kroz cijeli njegov život", rekla je Ratković Aydemir. 

Gradonačelnica Pleternice ističe da vjeruje kako će se ovim projektom Pleternica pozicionirati kao jedno poznato turističko središte. "Sama priča bećarca i nematerijalne baštine priča je cijelog svijeta jer bećarac je uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine", ističe Antonija Jozić. 


Tagovi

Bećarac Ganga Projekt Pleternica Muzej bećarca Trg bećarca UNESCO Nematerijalna kulturna baština


Partner