Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Restrukturiranje poljoprivrednog sektora
  • 18.03.2017. 19:00

Tajvan uspio u agroturizmu, uspjet će i Hrvatska

Uspjeh Tajvana rezultat je restrukturiranja poljoprivrednog sektora i upravo stoga možemo reći da je zemlja dobar i ogledni primjer.

Foto: pixabay.com, youncoco
  • 2.447
  • 215
  • 0

Da mali mogu postati veliki upravo dokazuje djelomično priznata država koja se nalazi većim dijelom na otoku Tajvan u istočnoj Aziji, a koja sa susjednim manjim otočnim skupinama (Peskadori, Quemoy i Matsu) od 1949. funkcionira kao de facto neovisna država koja sebe naziva Republika Kina.

Zahvaljujući ekonomskom razvoju zadnjih desetljeća, Tajvan se svrstao među gospodarski vodeće zemlje u svijetu čijem su gospodarskom rastu pogodovali ulaganja u tehnološki razvoj i obrazovanje, privlačenje stranih investicija i jeftina radna snaga.

Tajvan podigao BPD sa 170 na 22.000 dolara

Upravo ta otočna država, 50-tih je godina prošlog stoljeća ovisila o donatorskoj i međunarodnoj pomoći i upravo je tamo '62. godine BDP iznosio 170 dolara, a danas iznosi 22.000.

Javni dug Tajvana 32%, Hrvatske 87%, a Italije 133%

Kada govorimo o stopi nezaposlenosti u Tajvanu, neznatnih je 4%, a usporedimo li ga s Italijom koja ima stopu nezaposlenosti od 12%, stvar je jasna. Javni dug u Tajvanu iznosi 32%, u Hrvatskoj 87%, a u Italiji katastrofalnih 133%.

Uspjeh Taiwana je rezultat restrukturianja poljoprivrednog sektora

Uspjeh Tajvana rezultat je restrukturiranja poljoprivrednog sektora i upravo stoga možemo reći da je zemlja dobar i ogledni primjer. Ondje od gotovo ničega, danas postoji 16 istraživačkih instituta koji se bave razvojem i inovacijama.

"Tajvan je usredotočen na proizvode visoke vrijednosti, promicanje izvoza i snažnu podršku privatnog sektora koju podrškom podupire javni sektor. Upravo stoga, u ovo vrijeme 20 milijuna ljudi posjećuje Tajvan koji ima razvijen ruralni agroturizam na kojem se godišnje okreće oko 300.000 eura - što je jako dobar uspjeh ako gledamo što je bilo s njim prije 60 godina kada je uvelike ovisio o tuđoj pomoći. Pomogli su mu obrazovanje i suradnja poljoprivrednika zahvaljujući kojima je postao ono što je danas", izrekla je na 2. Nacionalnoj poljoprivrednoj konferenciji "Slavonika" Victoria Zinchuk, glavna direktorica Odjela za poljoprivredno savjetovanje Europske banke za obnovu i razvoj, London.

Foto: pixabay.com, youncoco


Tagovi

Taiwan Gospodarski rast Nezaposlenost BDP Dobar primjer Agroturizam Poljoprivreda Proizvodnja hrane Slavonika


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.