Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najkreativnije događanje
  • 02.02.2020. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Postira, Brač

Svjetsko prvenstvo u branju maslina - najkreativnije događanje u svijetu!

Nagrada koju smo primili u Madridu je potvrda da ono što radimo radimo dobro i da je ovo odličan primjer da se sve može kada se u malom mjestu svi sudionici uključe i zajedničkim snagama rade na razvoju turizma i unapređenju poljoprivrede, kaže Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira.

Foto: Arhiva TZ Postira
  • 2.865
  • 323
  • 0

"Do ideje je došlo u proljeće 2016. kada me prijatelj Ivo Ljubetić Šteka iz Sutivana nazvao i doslovno rekao: Slušaj, iman ideju! Od tog kreativnog dvojca - njega i njegove supruge Eti, poteklo je naše Svjetsko prvenstvo u branju maslina koje nas je od samog početka, od same ideje, počelo ispunjati pozitivom i općenito dobrim osjećajem", prisjeća se Ivana Jelinčić, direktorica TZ Postira s otoka Brača.

"Odmah sam nazvala Ljerku, upraviteljicu Poljoprivredne zadruge, ujedno moju najbolju prijateljicu, koja je bez razmišljanja pristala na projekt i tako se priča pokrenula. Postira su imala sve predispozicije da se ovako nešto održi i dogodi upravo ovdje - i u ljudskom smislu i u infrastrukturnom i u poljoprivredno-turističkom", dodaje.

Priča o zajedništvu koje donosi uspjeh

Krajem siječnja 2020. u Madridu je održana dodjela nagrade Best Creative Experience 2019. od strane Creative Tourism Network, a fantastična vijest je da je nagrada za kreativno događanje godine otišla u Hrvatsku. O  čemu se tu zapravo radi? O međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma te bira najoriginalnije turističke ideje. Njihov stručni žiri je između 160 prijava odlučio kako je upravo bračko Svjetsko prvenstvo u branju maslina najkreativnije i prvo događanje takve vrste u svijetu koje na inovativan i kreativan način čuva stoljetnu tradiciju toga kraja te ju približava domaćem stanovništvu i brojnim turistima.  

Vrijednu nagradu primili su u Madridu

"Nagrada koju smo primili u Madridu je potvrda da ono što radimo radimo dobro i da je ovo odličan primjer da se sve može kada se u malom mjestu svi sudionici uključe i zajedničkim snagama rade na razvoju turizma i unapređenju poljoprivrede. Mislim da je značajno spomenuti da iza cijele organizacije stoji ekipa mladih ljudi koji žive i rade na otoku cijele godine, i da je to već samim time velika stvar za razvoj naše ruralne sredine. Na to sam posebno ponosna", povjerava nam Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira i zahvaljuje na velikoj podršci od strane načelnika općine, Siniše Marovića.

PZ Postira djeluje u kontinuitetu od 1945. godine

PZ Postira osnovana je davne 1945. te od tada do danas djeluje u kontinuitetu. Zgrada današnje uljare nastala je dobrovoljnim radom njenih zadrugara čiji broj iz godine u godinu raste, a danas broje 83 člana/zadrugara iz Postira, Škripa, Dola i Splitske. Posebno veseli da članstvo proširuju s novim mladim poljoprivrednicima.

Zadruga je svoje najteže dane proživljavala nekoliko godina nakon Domovinskog rata i to ne zbog općih nepovoljnih uvjeta koliko zbog nepromišljenih postupaka pojedinaca. Pozitivni koraci su napravljeni unatrag nekoliko godina tako što su stvoreni potrebni uvjeti u cilju aktiviranja i iskorištavanja svih raspoloživih potencijala.

"Osnovna djelatnost zadruge je prerada maslina, a u pogonu postoji mogućnost suvremenog i tradicionalnog načina prerade (prešanjem). Nudimo i otkup te plasman maslinovog ulja, za sada uglavnom na domaćem tržištu, no nešto i za izvoz. U budućnosti imamo u planu u postojećoj zgradi uljare napraviti 'tvornicu otočne hrane' u cilju još većeg spajanja poljoprivrede i turizma", otkriva Vlahović. Dodaje da, osim Svjetskog prvenstva u branju maslina, u PZ-u organiziraju još i ljetne Fešte od uja i manifestaciju Oblica fest, a sve s ciljem predstavljanja mjesta Postira i otoka Brača kao nezaobilazan maslinarski kraj po čemu će ga posjetioci pamtiti i prepoznati.

Vesele ekipe sa svih strana svijeta

Prve dvije godine boje Hrvatske branili su mještani Postira i Dola, no nisu imali konkurenciju - ubrali bi i po 20 kg maslina više od drugoplasiranih reprezentacija. Treću godinu organizatori su odlučili pružiti jednake šanse svim reprezentacijama pa je Hrvatsku predstavljala celebrity (političko-novinarsko-sportsko-blogerska) ekipa. "Te godine su pobijedili Crnogorci, koji će sad vjerojatno zbog osvojene zlatne medalje tražiti nacionalnu mirovinu u svojoj državi", šale se domišljati Bračani.

 Od početka organiziranja Prvenstva zafrkavaju Bračane kako su se mudro dosjetili da im 'furešti' poberu masline

Zanimljivosti ima na pretek pa su tako prve godine imali mlade natjecatelje iz Nizozemske koji nikada prije u životu nisu vidjeli stablo masline. Kako su došli par dana ranije, prijatelj ih je odveo u svoj maslinik da nauče kako ih uopće brati. Na veliko iznenađenje svih, tu godinu su osvojili 2. mjesto! Na drugom izdanju bila je jedna američka obitelj koja je godinu dana putovala svijetom, a sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u branju maslina opisali kao jedno od najljepših iskustava koje su doživjeli tu godinu.

"Treće smo godine također imali zanimljive Amerikance - Andrew je okupio svoj suprugu i kćer, no nedostajao mu je jedan muškarac. Na internetu je objavio oglas, da traži muškog člana ekipe, a prijavilo se više od 40 kandidata. Sa svima je napravio intervju te se na kraju odlučio za pilota imena Joshua Zhang. Kao pravi Bračani, odmah smo ga uzeli 'pod svoje', jer obzirom da je pilot, nije trebao platiti avionsku kartu", prisjećaju se organizatori koji znaju sve o 'bračkoj snalažljivosti'.

Svjetsko prvenstvo u branju maslina iz godine u godinu sve popularnije

Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga zajednički organiziraju Svjetsko prvenstvo u branju maslina. Jedno bez drugoga ne ide kao i sve ostalo u njihovom mjestu. Turizam i poljoprivreda idu ruku pod ruku, podupirući jedno drugo, a netreba zaboraviti niti ribarstvo koje je ovdje jednako važno. Tako se gradi kvalitetna suradnja koja je za postizanje uspjeha u ruralnim sredinama neophodna.

"Svaka od nas ima svoje zadaće tijekom Prvenstva, kao i prije samog održavanja, ali rezultati proizlaze iz zajedničkog rada. Podupire nas tvrtka Aldure sport d.o.o. (Ivo i Eti Ljubetić Šteka) i Općina Postira. Sada smo u fazi primanja prijava za 4. Svjetsko prvenstvo u branju maslina koje će se održati od 8. - 11. listopada 2020. godine. Do sada su se prijavile ekipe iz Poljske, Slovačke, BIH, Mađarske, Francuske, Engleske, Njemačke, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Rusije i Južnoafričke Republike. Moramo spomenuti kako smo u prvoj godini imali 8 reprezentacija, a ove godine smo samo u 12 sati od otvaranja prijava imali već 12 prijavljenih reprezentacija. Broj smo ograničili na 15, kako manifestacija ne bi izgubila svoju draž i kako bi sve bilo odrađeno na najvišoj razini", govore Ljerka i Ivana.

U tijeku su prijave za 4. Svjetsko prvenstvo 

Puno se radi, puno se i uživa, ali neizvjesnost je uvijek prisutna jer svake godine postoji rizik od slabog uroda. "Nikada ne znamo kakav će i hoće li uopće biti uroda maslina. Ali tu je onaj adrenalinski efekt, a mi smo uvijek pozitivni i uvjereni da će sve proći u najboljem redu", kažu i dodaju da su pripreme obavezno prožete i zabavom. Osim toga, od početka organiziranja Prvenstva zafrkavaju Bračane kako su se mudro se dosjetili da im 'furešti' poberu masline, a opet će profitirati jer će im za nagradu dati bocu ulja. "Bračka su to posla", smiju se dvije prijateljice i poslovne suradnice.

Pobjeda u konkurenciji između 160 vrlo kvalitetnih projekata iz cijeloga svijeta

Prvom izdanju Prvenstva prethodilo je mnogo rada: mailova, poziva, snimanja videa, slanja dopisa. Bilo je jako teško naći ekipe za nešto što se još nikad nije održalo, što ne postoji nigdje na svijetu, i još uz to se natjecateljima nudi besplatni smještaj, hranu i izlete.

"Zvučalo je nevjerojatno i mnogi od onih kojima sam slala mailove mislili su da je šala! Poslano je više stotina mailova, ni sama ne znam kome sve i na koje adrese. S druge strane, trebalo je naći i sponzore koji će podržati našu viziju, a tu je veliku ulogu odigrala Pastura d.o.o. s direktorom Tonijem Buljevićem, koji su nam pružili jaki vjetar u leđa. Vjerovali su u nas i mi smo to povjerenje opravdali. Naravno, tu je bila i neupitna podrška Općine Postira. Najveća prekretnica dogodila se stupanjem u kontakt s Isabel Putinja, novinarkom prestižnih novina Olive oil times, koja je o 1. Svjetskom prvenstvu u branju maslina napisala članak i time potvrdila vjerodostojnost projekta", smatra Ivana Jelinčić.

"Svaka od dosadašnjih nagrada čini nas izuzetno ponosnima, ali iskustvo iz Madrida bilo je nevjerojatno. Zadnjih godina osvojili smo nekoliko glavnih nagrada na nacionalnoj razini, no kada je stigla vijest o nagradi na svjetskoj razini, postali smo svjesni koliko je ovo što nam se događa veliko, da je Svjetsko prvenstvo u branju maslina zaista postalo 'svjetsko' i da se ne moramo bojati zakoračiti na veliku scenu. Postira imaju samo 1.500 stanovnika, a pobijedila su u konkurenciji između 160 vrlo kvalitetnih projekata iz cijeloga svijeta.

Prijava je bilo 160, nagrada je stigla na Brač 

Sve što stoji u obrazloženju nagrade Creative tourism networka ispunjava nas ponosom i zahvalnošću. Pripreme za dodjelu u sklopu turističkog sajma FITUR u Madridu trajale su oko jedan mjesec i uzbuđenje je raslo svakim danom. No, onog trenutka, kada smo zakoračili na sajam i štand HTZ-a, kada smo se upoznali sa uzvanicima i kada je dodjela počela, uzbuđenje je bilo na vrhuncu. Preplavile su nas velike emocije i osjećaj je riječima neopisiv", podijelila je s nama svoje oduševljenje vesela ekipa iz Postira.


Fotoprilog


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u branju maslina Branje maslina PZ Postira Nagrada TZ Postira


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."