Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 10.05.2018. 14:00

Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska, od Slavonije pa do Imotske krajine obilno posjeduje

4. međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod nazivom "Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam" započeo je u Supetru na Braču.

Foto: Mirna Kozina
  • 268
  • 16
  • 0

U Supetru na otoku Braču započeo je jučer 4. međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod nazivom "Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam" koji će do 13. svibnja posjetiti oko 250 sudionika iz 15 zemalja kako bi raspravili o aktualnim temama i trendovima u ruralnom turizmu.  

"Cilj nam je ove godine na Kongresu prikazati primjere dobre prakse, kreativne ideje naših ruralnih majstora i majstorica, mjere različitih poticaja za pokretanje vlastitih gospodarstva, ali i da ruralni turizam nije samo staromodan, nego da je i spojiv sa suvremenim digitalnih tehnologijama i komunikacijama, pri čemu se može i dalje očuvati autentični doživljaj naše ponude“, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica, navodi se u priopćenju.

Neiskorišteni potencijali za ruralni turizam

Naglasila je i važnost uključivanja Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao jednog od  organizatora kongresa. Kada govorimo o ruralnom turizmu, jedan od problema je i povećanje njegovih kapaciteta.

"U Dalmatinskoj zagori samo je 2% prostora iskorišteno za ruralni turizam, a potencijala samo u toj županiji za ovu vrstu turizma ima oko 70%“, podaci su koje je iznio Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije.

Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra naglasio je važnost ovog kongresa za grad Supetar i kako smatra da će označiti "novu eru Supetarskog turizma koji će se razvijati u još jednom smjeru, a to je kongresni i poslovni turizam“. Razvoj i proširenje ponude zasigurno doprinose i produženju turističke sezone. Upravo taj segment istaknuo je direktor HTZ – a Kristijan Staničić.

Godina europske kulturne baštine 

"Pred nama je zadatak da svijetu približimo Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju bogate i raznovrsne ponude kroz svih dvanaest mjeseci. Upravo u tom procesu do posebnog izražaja dolazi kontinentalni turizam i srodne grane selektivnih oblika turizma. Ruralni turizam ima puno prostora za rast i razvoj, riječ je o proizvodu za koji interes pokazuju gosti iz velikih urbanih sredina i gradova koji žele uživati u prirodi, miru te koji preferiraju autentičan doživljaj i domaće uzgojenu hranu. Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska sve od Slavonije, pa do Imotske krajine obilno posjeduje“.

S obzirom da je 2018. proglašena godinom europske kulturne baštine, među temama kongresa su i kulturne rute u ruralnom turizmu. Iznimna je čast i doprinos koji će na ovu temu donijeti samo jedan od vrlo važnih gostiju kongresa Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe.  U danima koji slijede, na 4. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Supetru, raspravit će se brojne teme i ideje koje će potaknuti rast i razvoj ruralnog turizma, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Kongres Supetar Ruralni turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]