Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 10.05.2018. 14:00

Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska, od Slavonije pa do Imotske krajine obilno posjeduje

4. međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod nazivom "Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam" započeo je u Supetru na Braču.

Foto: Mirna Kozina
  • 270
  • 16
  • 0

U Supetru na otoku Braču započeo je jučer 4. međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod nazivom "Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam" koji će do 13. svibnja posjetiti oko 250 sudionika iz 15 zemalja kako bi raspravili o aktualnim temama i trendovima u ruralnom turizmu.  

"Cilj nam je ove godine na Kongresu prikazati primjere dobre prakse, kreativne ideje naših ruralnih majstora i majstorica, mjere različitih poticaja za pokretanje vlastitih gospodarstva, ali i da ruralni turizam nije samo staromodan, nego da je i spojiv sa suvremenim digitalnih tehnologijama i komunikacijama, pri čemu se može i dalje očuvati autentični doživljaj naše ponude“, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica, navodi se u priopćenju.

Neiskorišteni potencijali za ruralni turizam

Naglasila je i važnost uključivanja Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao jednog od  organizatora kongresa. Kada govorimo o ruralnom turizmu, jedan od problema je i povećanje njegovih kapaciteta.

"U Dalmatinskoj zagori samo je 2% prostora iskorišteno za ruralni turizam, a potencijala samo u toj županiji za ovu vrstu turizma ima oko 70%“, podaci su koje je iznio Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije.

Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra naglasio je važnost ovog kongresa za grad Supetar i kako smatra da će označiti "novu eru Supetarskog turizma koji će se razvijati u još jednom smjeru, a to je kongresni i poslovni turizam“. Razvoj i proširenje ponude zasigurno doprinose i produženju turističke sezone. Upravo taj segment istaknuo je direktor HTZ – a Kristijan Staničić.

Godina europske kulturne baštine 

"Pred nama je zadatak da svijetu približimo Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju bogate i raznovrsne ponude kroz svih dvanaest mjeseci. Upravo u tom procesu do posebnog izražaja dolazi kontinentalni turizam i srodne grane selektivnih oblika turizma. Ruralni turizam ima puno prostora za rast i razvoj, riječ je o proizvodu za koji interes pokazuju gosti iz velikih urbanih sredina i gradova koji žele uživati u prirodi, miru te koji preferiraju autentičan doživljaj i domaće uzgojenu hranu. Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska sve od Slavonije, pa do Imotske krajine obilno posjeduje“.

S obzirom da je 2018. proglašena godinom europske kulturne baštine, među temama kongresa su i kulturne rute u ruralnom turizmu. Iznimna je čast i doprinos koji će na ovu temu donijeti samo jedan od vrlo važnih gostiju kongresa Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe.  U danima koji slijede, na 4. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Supetru, raspravit će se brojne teme i ideje koje će potaknuti rast i razvoj ruralnog turizma, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Kongres Supetar Ruralni turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]