Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.11.2008.

Svjetski dan seoske žene

  • 1.626
  • 78
  • 0

Područni ured HZPSS-a Brodsko-posavske županije redovito obilježava 15. listopada, svjetski dan seoske žene. Ove godine domaćin proslave bila je Općina Rešetari, a pokrovitelj Brodsko-posavska županija. Proslava je bila svečana i sadržajna.

Slikarice i pjesnikinje Rešetara, inače okupljene u likovno-književnoj udruzi, pokazale su svoje slike i recitirale pjesme o ženama i selu u galeriji Antun Petrović. Prof Antun Petrović (1900.-1978.) domaći akademski kipar izradio je skulpturu žetelice. Spomenuta udruga pokrenula je inicijativu da se skulptura „Žetelica“ odlije u naravnoj veličini i postavi u Rešetarima kao spomenik seoskoj ženi.

U sportskoj dvorani Osnovne škole „Antun Starčević“ okupile su se udruge žena i kulturno umjetnička društva iz Rešetara i okolice. Pozdrave i čestitke uputili su Zlatko Aga, načelnik općine i Davor Vlaović, zamjenik župana, a prigodna predavanja održali su:

  • doc. dr. Ramona Franić, Agronomski fakultet Zagreb te djelatnici HZPSS-a
  • mr. sc. Ivka Veić, pomoćnica ravnatelja
  • Vesna Alasić, dipl. ing, viša stručna savjetnica
  • mr. sc. Mijo Gašparović, viši stručni savjetnik

Nakon predavanja održana je tribina „Uloga seoske žene u kreiranju života lokalne zajednice“

Pošto se Svjetski dan hrane obilježava 16. listopada, organiziran je odabir najbolje (najljepše i najukusnije) torte. Nakon mukotrpnog rada cijelog povjerenstva, predsjednica Mira Živković proglasila je pobjedničku tortu. No, to nije sve. Muku je imalo i povjerenstvo za odabir najboljih rakija i pekmeza. Pijuckanje i lizanje obavilo je povjerenstvo UPDŠ „Slavonka“ iz Osijeka na čelu s nezaobilaznim mr. Stjepanom Galovićem.

Posebno zadovoljstvo svim učesnicima priredile su kandidatkinje Brodsko-posavske županije za „najuzorniju seosku ženu“: Željka Vargić Birtić, Mira Dorić, Blaženka Jerbić i Kata Olujević. Natjecanje je završeno 11. listopada u Vrbovcu i prve dvije kandidatkinje pratilje su ovogodišnje pobjednice.

Cijeli program vodila je Vesna Alasić.

Područna služba HZPSS-a Brodsko-posavske županije,
mr. sc. Mijo Gašparović, viši stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić