Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska prijestolnica županije
  • 24.04.2017. 15:00

Svinjarevci uz poljoprivredu rade i na turizmu

Zanimljiv je podatak kako polovica stanovnika Vukovarsko-srijemske županije ne zna da postoje Svinjarevci, a 90% ih nikada nije bilo u Svinjarevcima.

Foto: selo.hr
  • 3.018
  • 170
  • 0

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je pokrenut zanimljiv projekt kojemu je svrha promoviranje i oživljavanje malih ruralnih sredina s ciljem pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti kojima se može pokazati i dokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život, a osnovni uvjet je da selo ne bude središte Općine.

Naziv pilot-projekta kojega su pokrenuli Vukovarsko-srijemska županija i Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu, je "Seoska prijestolnica" i svake godine će neko od sela ponijeti ovaj naslov, a za ovu godinu je to selo Svinjarevci kod Vukovara, mjesto od sto kuća i 200-tinjak stanovnika i s tisuću hektara zemlje koju obrađuju, u sastavu općine Bogdanovci.

Mala slavonska sela na turističkoj karti

Začetnici ovog pilot-projekta pojašnjavaju da je, kako bi priča o seoskoj prijestolnici bila zaokružena, namjera projekt povezati s turističkom ponudom i dati mogućnost malim slavonskim selima da se pokušaju uvrstiti na turističku kartu kontinentalne Hrvatske i zato će se kroz cijelu ovu godinu svaki mjesec održavati brojna događanja kako bi se dokazalo da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva i snage za život. Nadaju se da će ovaj i druge slični projekti zaustaviti odlazak iz slavonskih sela, posebice mladih i školovanih ljudi.

"Želimo osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici kroz financiranje njihovih aktivnosti. Zahvaljujući proračunu Općine, Županije i pomoći ministarstava, udruge će dobiti nešto više od 100 tisuća kuna za obnovu i uređenje svojih prostora. Želimo javnost upoznati da postoje male sredine i odlučni ljudi koji čvrsto i snažno jamče pripadnost toj lokalnoj zajednici. Posebna nam je želja afirmirati gospodarske aktivnosti poput brendiranja Svinjarevaca kroz svinju, kroz Dunavsku strategiju i kroz potpore koje daje EU u sredinama koje su okolišno odgovorne, a gospodarski interesantne. Mislim da ćemo u tome i uspjeti", rekao je Andrija Matić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu.

Selo koje se dokazalo kao snažno

"Istok Hrvatske ima svoj potencijal u gospodarstvu, poljoprivredi i drvnom sektoru. Želimo pokazati da se u malim sredinama poput Svinjarevaca može živjeti i opstati uz pomoć državnih i lokalnih institucija", rekao je župan Božo Galić na nedavnom predstavljanju pilot-projekta "Seoska prijestolnica", a Andrija Matić je objasnio zašto je prvu titulu "Seoske prijestolnice" pripala Svinjarevcima, selu čije se ime pojavilo u reklami za jedno pivo gdje je bilo još nekoliko neobičnih imena naselja.

"Selo u kojem djeluje pet funkcionalnih udruga, KUD, Lovačko društvo, Nogometni klub, u kojem, od 50 muškaraca u selu, 20 ih je u nogometu. U svakom slučaju selo koje se dokazalo snažno, vitalno za životom, jer s obzirom na svoju povijest, veličinu i lokaciju svojim stanovnicima pruža mnogo raznih društvenih, sportskih i kulturnih događanja i manifestacija", rekao je Andrija Matić. Iznio je i zanimljiv podatak da je anketa pokazala kako polovica stanovnika Vukovarsko-srijemske županije ne zna da postoje Svinjarevci, a 90% ih nikada nije bilo u Svinjarevcima.

Krajem studenog objavit će se natječaj za titulu "Seoske prijestolnice" 2018.

Foto: selo.hr


Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Svinjarevci Bogdanovci Seoska prijestolnica Pilot projekt Selo Ruralne sredine Lokalna zajednica


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)