Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goran Rihelj
  • 27.07.2017. 12:00

Slavoniji ne treba sažaljenje već strateški razvoj

Potrebno je brendirati cijelu Slavoniju kao jedan turistički proizvod i brend, a ne da pet županijskih turističkih zajednica svaka za sebe, opet bez sinergije, razvija svoju destinaciju - suludo je i kontraproduktivno, kaže Goran Rihelj.

Foto: Arhiva G. Rihelja
  • 5.180
  • 432
  • 0

Vlasnik i urednik turističkog news portal HrTurizam.hr, Goran Rihelj, iznio je ideju da se Dani hrvatskog turizma održe u nekom od mjesta u Slavoniji jer taj dio Hrvatske zadnjih godina sve više privlači turiste pa bi održavanje ovakog skupa u nekoj od odredišta kontinentalnog turizma bilo i te kako stimulativno za tamošnje turističke radnike.

Ideja je naišla na vrlo pozitivne reakcije u turističkoj struci pa je za nadati se kako će se ovaj skup doista održati u Slavoniji, što znači da će se turistički dionici, promotori, državni tajnici i svi ostali sudionici na licu mjesta uvjeriti što turistima nudi Slavonija. Pitamo Rihelja, Zagrepčanina s vinkovačkom adresom već devet godina, kako je uopće došao na tu ideju.

"Vrlo jednostavno, stalno se priča o razvoju kontinentalnog turizma, kao i u Slavoniji, pa evo prilike da se krene s riječi na dijela. Inače, ideja je stara više godina, prije pokretanja portala sam objavio i postavio hipotezu da tek kada će se Dani hrvatskog turizma održati u Slavoniji, možemo početi pričati o konkretnim pomacima turističkih institucija prema razvoju kontinentalnog turizma. Vjerujem da će biti uspjeha jer inicijativa ima potporu cijele struke iz cijele Hrvatske", kaže Rihelj.

Dalmacija je siguran turizam, sad treba brendirati Slavoniju

I upravo je to ključno, dodaje, da turistička struka podržava inicijativu i da žele doći i upoznati Slavoniju.

"Svaki dan me netko zove, šalje mail ili poruke kako bi izrazili podršku i stavili se na raspolaganje da pomognu koliko mogu u realizaciji. Ono što je zanimljivo, Slavoniju doživljavaju kao jednu veliku tajnu koju žele otkriti i doživjeti. Nažalost, do sada nisu bili u Slavoniji, a silno žele doći. To je odlična stvar, no i govori kako je Slavonija zaista, kako kaže Selimir Ognjenović, hrvatska najljepša tajna, koju tek treba otkriti", kaže Goran Rihelj, dodajući kako bi to puno značilo za Slavoniju koja je ne samo gospodarski, već i turistički zapostavljena.

U Slavoniji uz sva bogatstva, raznolikost i autentičnost imamo premium motiv dolaska u Europi, a to je Vučedolska kultura koja je postavila temelj europske kulture i civilizacije.

Nažalost, kaže, svih ovih godina, kako od Ministarstva turizma, tako i od Hrvatske turističke zajednice, Slavonija je apsolutno zanemarena. To najbolje govori činjenica koliko su samo dana svih ovih godina proveli u Slavoniji svi ministri i direktori HTZ-a.

"Ima tu puno i naše krivice, jer se nismo borili, zvali, promovirali... Prvo mi moramo gristi i tražiti, da bi se neke stvari pokrenule, no svakako je najveći teret na ovim institucijama. Zato im i predlažem, ako im je stalo do razvoja turizma u Slavoniji, da presele ured u Slavoniju na sedam dana, kako bi je upoznali, doživjeli, vidjeli potencijale i probleme, sjednu s turističkim zajednicama i turističkim poduzetnicima, te kroz sinergiju koje nedostaje, naprave konkretne korake. Slavoniji ne treba pomoć i sažaljenje, već strateški razvoj", decidiran je Rihelj.

Pojašnjava kako smisao inicijative nije da se samo dođe u Slavoniju na jedan dan "na iće i piće" i misliti da je obavljen posao. Jedan od glavnih ciljeva, prema njegovu mišljenju, je da se organizira dolazak putničkih agencija i B2B radionice kako bi agencije prošle i upoznale destinaciju, te kasnije napraviti konkretne turističke pakete i prodavati destinaciju Slavoniju.

Potencijali i predispozicije imamo, nedostaje infrastruktura

"Slavoniji trebaju turisti, dok na moru imamo sigurnu bazu turista svake godine", kaže Goran Rihelj i drži kako Slavonija može privući milijune turista, a da je to moguće, kao dobre primjere navodi Bavarsku, Švicarsku, Austriju gdje žive od kontinentalnog turizma. Inspirativan je i primjer susjedne Slovenije koja sustavno, korak po korak, iz godine u godinu razvija turističku ponudu i za 3 do 5 godina, mišljenje je našeg sugovornika, prestići će nas u svim segmentima. Naravno, za sve to valja ulagati pa u Sloveniji puno više ulažu u "kmečki" turizam nego mi u naš ruralni.

"U Slavoniji uz sva bogatstva, raznolikost i autentičnost imamo premium motiv dolaska u Europi, a to je Vučedolska kultura koja je postavila temelj europske kulture i civilizacije. Također, potrebno je brendirati cijelu Slavoniju kao jedan turistički proizvod i brend, a ne da pet županijskih turističkih zajednica svaka za sebe, opet bez sinergije, razvija svoju destinaciju. Suludo je i kontraproduktivno. Što stranim turistima znači Vukovarsko-srijemska ili Osječko-baranjska županija? Ali da se cijela regija brendira kao Slavonija, s jasnim zaokruženim turističkim proizvodom i brendom, e to je već nešto drugo. Pogledajte Toscanu, površinom duplo veća od Slavonije, ima deset "regija" tj. centara, ali svi znamo za Toscanu kao jedan brend. Bez sinergije, strateškog i održivog razvoja nema priče, i upravo to najviše nedostaje Slavoniji. Sve potencijale i predispozicije imamo, potrebno je uložiti u infrastrukturu, zaokružiti turistički proizvod kao jedan brend Slavonija, te ispričati sve naše autentične priče s kojima smo bogati", savjetuje Goran Rihelj.

Foto: Arhiva G. Rihelja


Tagovi

Turizam Slavonija Kontinentalni turizam Goran Rihelj Dani hrvatskog turizma Hrvatska turistička zajednica Ministarstvo turizma


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.