Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival Dunava
  • 13.03.2019. 18:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Slavonija i Vojvodina zajednički grade turizam na Dunavu

Od jeseni, zime do proljeća, Slavonija, koju je osječko-baranjski župan Ivan Anušić usporedio s Istrom na početku njezina turističkog procvata, ima što ponuditi kako domaćim tako i stranim turistima. Posebno što se tiče gastro delicija, vina, turističkih i kulturnih zanimljivosti...

Foto: Bigstockphoto/Goran Jakus
  • 2.454
  • 333
  • 1

Završetak EU projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, kojim se nastoji snažnije turistički valorizirati prostor Srednjeg Dunava, vrijedan 575.856  eura, a koji je trajao 20 mjeseci, održan je pod nazivom Festival Dunava u utorak u kunu Europa u Zagrebu, koje je na jedan dan postalo - Kino Dunav.   

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, otvarajući Festival Dunava, kazao je da pet slavonskih županija, koje će prvi put ove godine biti i dobri domaćini Dana hrvatskog turizma, žele 100.000 domaćih gostiju u Slavoniji, kad završi ljeto u Dalmaciji. Dakle, od jeseni, zime do proljeća, Slavonija, koju je župan usporedio s Istrom na početku njezina turističkog procvata, ima što ponuditi kako domaćim tako i stranim turistima. Posebno što se tiče gastro delicija, vina, turističkih i kulturnih zanimljivosti...

Slavonija je spremna za turizam

Kako se čulo, Osječko-baranjska županija je vodeća županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova, jer ima 1.306 odobrenih projekata vrijednih 866 milijuna eura. Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica kazala je da su prekogranični projekti Interreg IPA, kao što je bio projekt ''Central Danube Tour-jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava'' važni za smještaje turista i treba ih biti što više. Hvatska, kaže, od iduće godine predsjeda incijativom Srednjeg Dunava, i učinit će tu regiju još važnijom jer se radi o najvećoj europskoj rijeci, koja povezuje deset zemalja.

Pomoćnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Stella Arneri kazala je da se bilateralna suradnja Hrvatske i Srbije odvija dugi niz godina, a da je Srednji Dunav bio jedan od 23 odobrena projekta, vrijedan 17,6 milijuna eura.

U Zagrebu je održan panel Srednji Dunav - nova turistička destinacija (foto: Blanka Kufner)

Direktorica TZ Osječko-baranjske županije Ivana Jurić kazala je da ih je Institut za turizma, uz korištenje iskustva drugih zemalja, upozorio da razvijaju  turizam bez granica na Dunavu, jer strani turisti imaju problema kod razlikovanja Slavonije od Slovačke ili neke druge srednjeeuropske zemlje. Sad je, kaže, došlo vrijeme da sa partnerima od Županije, Grada Iloka do institucija autonomne pokrajine Vojvodine, razvijamo dunavsku turističku rutu.

Na panelu pod nazivom ''Srednji Dunav – nova turistička destinacija'', predstavnik Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije Mislav Matišić je kazao da su su u posljednjih 20 mjeseci, koliko je trajao projekt zajednički učili i uspjeli postaviti temelje za nastavak niza projekata od Dunav art festivala, Okusa Vojvodine do Inter festa. "Naravno, novaca nikad neće biti dosta za još bolju i učinkovitiju promociju Srednjeg Dunava, kao vrijedne turističke destinacije, ali je ovaj prekogranični projekt pokazao da se može učiniti puno toga. Njegova lokomotiva razvoja treba biti Dunavski centar za kompentenciju, koji na terenu ima 150 ljudi", rekao je Matišić.

Dunav je strancima prepoznatljivi od Slavonije

Predstavnica Dunavskog centra za kompentenciju Jasmina Beljan Iskrin kazala je da sad treba iskoristiti to što je Srednji Dunav, najpopularnija turistička ruta za biciklizama u Europi za 2018. godinu, a ima 146 kilometara biciklističkih staza u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, te 650 kilometara biciklističkih staza u Srbiji od čega je pola u Vojvodini.

Predstavnik turističke agencije B-travel Dan Vidošević kazao je da su moderni turisti aktivni i da je Prvi baranjski poluamraton, koji je obuhvatio i Kopački rit, bio pun pogodak. Na 80 kilometara od Osijeka je Pečuh, koji je bio Europski grad kulture, a Novi Sad je uz poznati Exit festival, ove godine Europski omladinski grad, te Europski grad kulture 2021. godine. Vlasnik osječkog hotela Maksimilijan Vladimir Poznić kazao je da su išli na kvalitetu, a ne na niske cijene, jer domaći ugođaj, koji nije turistički u negativnom smislu riječi, već ima i svoju zasluženu cijenu.   

Uz okuse i zvuke, predstavljeni su i doživljaji Srednjeg Dunava. Posjetitelji su se upoznali s vrhunskim manifestacijama i ustanovama kao što su Exit Festival, Pannonian Challenge, osječki Urban Festival, Muzej vučedolske kulture, novosadski Festival uličnih svirača… Osim odlične hrane i vina iz Slavnije, brojni posjetitelji su mogli uživati i uz zvuke Dunava u izvedbi sjajnog Podium Brass Quinteta, pjevačice Zrinke Posavec i osječkog repera Kandžije. Marinko Petković 


Tagovi

Festival Dunava Prekogranična suradnja Srednji Dunav


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]