Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Golden Valley
  • 10.03.2020. 09:00
  • Istarska, Martinski

Sestre Paraker pronašle komadić raja, Zagreb 'dale' za selo s pet kuća

Zagreb su Ana i Jasmina zamijenile selom sa svega pet kuća, raskrčile šikare, sagradile štalu za konja i nastambe za ostale životinje, ogradile veliki manjež i livadu gdje ljubimci pasu te razvijaju seoski turizam.

Foto: Arhiva Ane i Jasmine Paraker
  • 4.454
  • 978
  • 0

"Još odmalena, iako smo iz centra  Zagreba, najviše slobodnog vremena provodili smo obiteljski u prirodi, šumama, na Sljemenu, Samoborskom gorju Žumberku. Obožavala sam životinje koje bih sve najradije odnijela doma što baš i nije nailazilo na oduševljenje ostatka obitelji niti je bilo moguće s obzirom na život u stanu", prisjeća se Jasmina Paraker koja unatrag godinu dana živi i radi u istočnom ruralnom dijelu Istre.

Zadnjih su godina ona i sestra Ana razmišljale kako san iz djetinjstva pretvoriti u stvarnost. "Prošle godine odlučile smo preseliti iz Zagreba i dale se u potragu za kućom i većim zemljištem. Istra se činila idealnom regijom zbog svoje blage klime, predivne prirode i lijepe obale. Posebno nas je privukao njen zeleni dio, unutrašnjost, ali u blizini mora. Pronašle smo kuću u malom mjestu Martinski u Istočnom dijelu Istre, 8 km udaljenu od Labina i 12 km od Rapca. Selo ima samo 5 kuća, okruženo je vinogradima, livadama i šumama. Naše imanje se prostire na 1,5 ha i uključuje vinograd, njivu za uzgoj povrća, pašnjak za naše životinje te različite voćke: orah star 30 godina, dud, šljive, trešnje, lješnjake, masline, smokve; različito aromatično i začinsko bilje i lavandu. Od njih radimo pekmeze, čajeve i začine", govore složne sestre koje imaju ideju stvoriti malo samoodrživo imanje. Nazvale su ga Golden Valley (Zlatna dolina, op.a.) jer se smjestilo u dolini koju svake večeri pozlaćuje predivan zalazak Sunca.

Sportskog konja pretvorila u smirenu dobricu

Jasmina je zaljubljenica u terensko jahanje i zadnjih 7 godina se intenzivno druži s konjima. Kaže da je logičan slijed bio da kupi svog konja pa tako danas ima 6 godina starog trekenera Trojana koji se pokazao kao idealan izbor.

Zaljubljenice u prirodu, Ana i Jasmina Paraker

"Sportskog konja pretvorila sam u smirenu dobricu koju mogu uz pratnju roditelja jahati i mala djeca. Nedavno nam je u posjeti bila prijateljica sa sinčićem od 11 mjeseci koji još ne hoda, ali je kod nas već jahao konja. Trojan inače uživa na ogromnom manježu, hrani se do mile volje, a ima i društvo, koze i ovcu koje je odlično prihvatio", veselo zbori idejna začetnica kojoj u provedbi ideje uvelike pomaže sestra Ana, a povremeno i obitelj te prijatelji iz Zagreba.

Raskrčili su šikare, sagradili štalu za konja i nastambe za ostale životinje te ogradili veliki manjež i livadu gdje ljubimci pasu. Susjedi su pomogli sa savjetima, najviše vezano za brigu o životinjama o kojima ipak brinu same. Povremeno im preko platforme Workaway s raznih strana svijeta dolaze mladi ljudi, zaljubljenici u prirodu, kako bi pomogli oko životinja i održavanja imanja.

Cilj im je samoodrživost i život u skladu s prirodom

Osim konja, dvije koze i jedne gravidne ovce, za sada imaju kokoši i zečeve, a s vremenom planiraju proširenje. Životinje veći dio dana uživaju na otvorenom. "Kokoši nam svakodnevno nesu jaja što nas jako veseli jer nema boljeg okusa od domaćih jaja. Svakodnevno pečemo kruh, a na vanjskom ognjištu meso, pizzu, fokače i ribu (jednom tjedno nam lokalni ribar dovozi friško ulovljenu ribu). Cilj nam je u budućnosti proizvoditi hranu za naše potrebe: jaja, mlijeko, jogurt, sireve, meso, povrće i voće, a višak bi preko lokalnog klastera nudili za prodaju. Primarni cilj nam nije zarada, već zdrav način života i smanjenje troškova pri nabavci hrane. Za životinje ćemo uzgajati ječam, zob, kukuruz i lucernu, pa ćemo i tu uštedjeti. Nije nevažno da za kišnih dana za njih skupljamo kišnicu, a prijavit ćemo se i na natječaj za ugradnju solarnih panela na krovu kuće ", doznajemo od Ane.

Uz konja, imaju i koze, ovcu, zečeve...

U planu im je suradnja s lokalnim vrtićima i školama kako bi djeca mogla uživati u društvu životinja, upoznati se s procesom brige i hranjenja, brati začinsko bilje i druge plodove te se tako bolje povezati s prirodom.

Zeleni komadić raja nedaleko mora i grada

U samo nekoliko mjeseci adaptirale su kuću u kojoj je prizemlje uređeno kao apartman, a potkrovlje kao stambeni prostor. Sredinom ljeta počele su iznajmjivati apartman, a postignutim rezultatima su više nego zadovoljne. "Gosti su prepoznali našu ideju, na idealnoj smo lokaciji za ljubitelje prirode i životinja te one koji se prvenstveno žele odmoriti daleko od gužvi većih turističkih središta, a opet dovoljno blizu mora. Nudimo najam bicikla i električnog skutera. U okolici su zanimljive biciklističke staze, šetnice, treking staze, polja i šumarci idealni za šetnju na našem konju Trojanu. U ponudu dodajemo još i terensko jahanje za iskusne jahače, a za početnike šetnju na konju u manježu s time da planiramo nabaviti još nekoliko konja.

Za sada smo nekim gostima poslužili kao polazna točka za istraživanje istočnog dijela Istre (malih pitoresknih gradića i prirodnih lokaliteta), ali i većih gradova: Pule, Rovinja i Rijeke koji su na 40 - 60 km udaljenosti", otkrivaju sestre Paraker koje su i više nego zadovoljne ukupnim razvojem događaja. Tek su na početku planiranog projekta, a već imaju izvrsne osvrte posjetitelja. Tako njihov ranč opisuju kao magičan raj za potpuni odmor koji nudi uživanje u društvu domaćih životinja, prekrasnu prirodu,  ugodan smještaj i dvije divne domaćice koje će sve učiniti da imate savršen odmor. Opisuju ga i kao zeleni komadić raja nedaleko mora i grada.

Sve nabrojano Jasmina i Ana stvorile su u nepunih godinu dana. Možda i zahvaljujući ugodnim večerima provedenim pored vatrice dok stvaraju planove za novi dan.


Fotoprilog


Tagovi

Jasmina Paraker Ana Paraker Trkaći konj Seoski turizam


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]