Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.11.2008.

Selo postaje sve atraktivnije

Turizam na Bilogori

  • 2.628
  • 129
  • 0

Kad djeca dođu na seljačko domaćinstvo, voze se u prikolici, sami naberu kukukuruz i pospreme ga u koš, a poslije se dobro najedu rogača i maka, možemo reći da smo im približili život na selu, napominje Jasna Nemec, vlasnica Seljačkog domaćinstva Nemec u Bakovčicama.

Život u prirodi

Upravo je ovakva vrsta turizma sve traženija u Podravini, a sve više ljudi iz hrvatskih gradova ali i stranih zemalja traže način kako se ponovno povezati s prirodom.

- Seljačkih domaćinstava ima premalo, no ipak se osjeća napredak jer prije nekoliko godina nije bilo nijednog. Namijenjen je turistima koje zanimaju tradicionalne vrijednosti poput folklora, domaće hrane, jezera, vinograda, naivne umjetnosti - istaknuo je Zdravko Mihevc, direktor TU Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije te podsjetio na vodič u kojem je predstavljeno šest domaćinstava.

- U Bakovčice smo se doselili iz Koprivnice, a još kao dječak sam sanjao o životu u prirodi uz uzgoj životinja i obrađivanje zemlje. Pod stare dane mi se ispunio san i ništa mi nije veće zadovoljstvo - kaže Josip Nemec, vlasnik domaćinstva Nemec u kojem se održavaju dani kukuruza, trešanja i kestena, organiziraju rođendanske proslave za djecu uz ponudu domaće hrane, dok najmlađe posebno veseli jahanje i druženje s konjima. Obitelj Nemec uzgaja ih sedam, od kojih su najveći Tina i Tena, a ponije Gitu, Gretu, Petuniju, Maslačka i Gašu sva djeca žele povesti kući.

Jahanje Bilogorom

- Posjećuju nas gosti iz svih krajeva Hrvatske, a najviše su zainteresirani turisti iz Istre i Kvarnera. Imali smo i posjetitelje iz Danske i Njemačke, koji su prvi put jeli mast na kruhu, a posebno su bili oduševljeni pečenim kukuruzom - kaže Jasna Nemec koja je ujedno i inicijator ideje obnove starog rudnika u Glogovcu, čijom bi se revitalizacijom, kako kaže, stvorila turistička atrakcija uz postojeći izvor vode te najviši vrh Bilogore.

- Obnova rudnika te prilagođavanje Stankova vrha turistima tako da imaju gdje sjesti, odmoriti se i diviti ljepotama prirode te se napiti vode iz izvora, bila bi idealna prezentacija Podravine. Turistima možemo omogućiti obilazak Bilogore na konjima jer udaljenost od našeg domaćinstva je samo tri kilometra - o budućim turističkim atrakcijama kaže Jasna Nemec.

U Turističkoj zajednici županije podržavaju njen prijedlog, a Zdravko Mihevc kaže da se trenutačno prikuplja sve potrebna dokumentacija, a iduće godine u planu je obnova rudnika.


Izvori

Večernji list