Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.12.2008.

Ruralni turizam vraća život istarskim selima

HRVATSKI TURIZAM NIJE VEZAN SAMO UZ MORE

  • 2.602
  • 128
  • 0

Dugi niz godina mladi su masovno napuštali sela i odlazili u gradske sredine, gdje se lakše dolazilo do radnih mjesta, a i bogatije živjelo. Tako je je bilo i u Istri, pa su mnoga sela gotovo opustjela, kuće zapuštene i prepuštene propadanju, a u njima ostali uglavnom samo stariji stanovnici.

Danas je sve drukčije. Mladi se sve više vraćaju, većina ih bježi iz gradske vreve, stare kuće se obnavljaju. Za to su, dakako, najviše zaslužne prometnice i druge komunikacije, ali i - turizam.

Snažan napredak

- Turizam sve više vraća život istarskim selima - ističe Robert Baćac, direktor konzorcija za agroturizam i ruralni turizam Istre - Ruralis. Svoje tvrdnje potkrepljuje podatkom da je u Istri na popisu već 350 domaćinstava, a kad je 1999. godine pokrenut pilot-projekt seoskog turizma, u ponudi je na tržištu bilo samo deset domaćinstava koja su pružale takve usluge inozemnim gostima, što govori o velikom napretku. Gosti su iz godine u godinu sve više tražili objekte ruralnog turizma, što su poljoprivredna domaćinstva znala iskoristiti. Objekti ruralnog turizma danas su profilirani po vrsti usluga u pet kategorija: Agroturizam, poljoprivredna domaćinstva, koja se bave i turizmom; Ruralne kuće za odmor, stare tradicijske kuće, bez poljoprivredne proizvodnje, koje se iznajmljuju i u kojima turisti sami organiziraju boravak, odnosno sami borave i sami pripremaju hranu; Ruralna domaćinstva koja pružaju usluge noćenja s doručkom od vlastitih poljoprivrednih proizvoda; Ruralni obiteljski hotel - domaćinstva za smještaj većeg broja gostiju, oko 35, isto u tradicijskoj kući u kojoj se prežaju polupansionske ili usluge punog pansiona; Kušaonice, u kojima se kušaju autohtoni istarski proizvodi - maslinovo ulje, vina, rakije, pršut, sir i drugo, koji se mogu i kupiti.

Od spomenutih kategorija najviše se koriste ruralne kuće za odmor. Kad je riječ o popunjenosti kapaciteta, treba istaknuti da turisti prosječno u svim objektima borave sedam dana, ali je godišnja popunjenost većeg broja domaćinstava i do 30 tjedana, iako ima i onih koji se još nisu dovoljno snašli, pa je kod njih popunjenost samo tri tjedna. U svim objektima velika se briga pridaje kvaliteti usluga. Ono što turisti najviše cijene svakodnevna je priprema svježe hrane i korištenje autohtonih proizvoda, pa su se najduže održali oni koji pružaju upravo takve usluge.

Visoke cijene i na selu

Što se pak tiče cijena, Baćac navodi da je cijena apartmana od 100 do 150 eura dnevno, a soba na seljačkim domaćinstvima od 25 do 45 eura, s hranom. Za ruralnu kuću za odmor turisti u vrijeme turističke sezone plaćaju od 350 do 700 eura dnevno, a, ponavljamo, sami pripremaju hranu.

Domaćinstva koja se ubrajaju među najkvalitetnija u pružanju usluga iz vlastitog programa iz kategorije agroturizma su: Tončić Zrenj kod Oprtlja; Dešković, Kostanjica kod Grožnjana; Fatorić, Ferenci kod Vižinade; "Ograde", Katun Lindarski; "Stari kostanj", Gržići kod Gračišća i "Pineta", Sveti Martin kod Labina.

Sulejman SALIHOVIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]