Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mohokos
  • 16.10.2022. 09:00
  • Međimurska, Pleškovec

Ruralna kuća Lina prvi je objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj s certifikatom Ecolabel

Za nas to nije tek prolazni trend, nego naš životni odabir, kažu Biserka i Zvonko Lajtman koji su uspješno spojili ekološku poljoprivrednu proizvodnju i zelenu turističku ponudu.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.874
  • 267
  • 0

U samo dvije godine Biserka i Zvonko Lajtman na imanju u Pleškovcu, nedaleko Mohokosa, najvišeg međimurskog vrha, ostvarili su san o kojem su sanjali 40 godina. Uspješno su spojili ekološku poljoprivrednu proizvodnju i zelenu turističku ponudu, pa je njihova ruralna kuća za odmor "Lina" nedavno, kao prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj, dobila i prestižni europski certifikat - Ecolabel.

Ovaj znak je dokaz izvrsnosti i kvalitete kojim proizvođači i pružatelji usluga pokazuju svoje društveno odgovorno poslovanje. 

"Godinama smo suprug i ja razmišljali da probamo nešto novo i drugačije od posla s kojim smo se bavili. Nismo više željeli biti robovi svojega posla, željeli smo barem pokušati ostvariti svoj dugogodišnji san, pa smo u mjestu Glavićani, podno Zrinske gore, kupili staru drvenu kuću koju smo preselili u Pleškovec, na lijepu lokaciju s koje puca predivni pogled prema Sloveniji i Mađarskoj", kaže Biserka naglašavajući da su odlučili posvetiti se ekološkom i samoodrživom turizmu.

Zvonko je, dodaje, dobar majstor pa je sam uredio staru drvenu kuću. Posvetili su se ekološkom uzgoju voća iz njihovog starog voćnjaka u kojemu imamo stotinu stabala starih sorti šljiva, jabuka, krušaka, trešanja, višanja, marelica i drugog voća, te ekološkom uzgoju povrća iz vlastitog vrta. Na imanju su, uz podršku LAG-a Međimurski doli i bregi, posadili i 85 stabala kestena, u čijoj sadnji su im pomogla djeca i njihovi roditelji iz Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća.

"Zadovoljni smo, a da smo na dobrom putu potvrđuje nam i europski certifikat Ecolabel, prvi koji je u Hrvatskoj dodijeljen nekoj kući za odmor", ponosna je navodeći da žive u skladu s prirodom, i sve što rade mora biti samoodrživo i ekološki.

Svaki kesten nosi ime djeteta koje ga je posadilo 

"Za nas to nije tek prolazni trend, nego naš životni odabir", napominje dodajući da to prepoznaju i njihovi gosti, među kojima je i puno stranaca, najviše iz Njemačke, Češke, Austrije, Nizozemske, Poljske.

"Oni su prezadovoljni, jer im nudimo drugačiji odmor, mogućnost da primjerice, sami uberu ekološki uzgojeno povrće iz našeg vrta ili voće iz našeg voćnjaka", priča nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Pleškovca.

Mali čuvari nasada kestena

Izvrsno surađuju i s nizom udruga te ustanova iz Međimurske županije.

"Ljudi su nažalost, izgubili doticaj s prirodom, a mi našu ljubav prema prirodi želimo dijeliti s drugima", kaže. Započeli su primjerice i biodinamički uzgoj, o kojem, dodaje, moraju još puno učiti. Ostvarili izvrsnu suradnju s Turističkom zajednicom Međimurske županije, LAG-om Međimurski doli i bregi, čiji su aktivni član, s Centrom dr. Rudolf Steiner, s dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, s Udrugom za autizam Pogled.

Kada su trebali zasaditi novi nasad kestena, sinula joj je ideja da im upravo članovi te udruge pomognu u sadnji. Ideja se pokazala odličnom, djeca i njihovi roditelji s velikim su veseljem sadili mladice kestena.

"Svaki zasađeni kesten nosi ime i prezime djeteta koje ga je posadilo, oni su tako postali čuvari ovoga nasada koji će s godinama izrasti u lijepu šumicu. Zajedno s kestenima posadili smo i micelij vrganja i lisički, pa ćemo uskoro na našem imanju imati i ukusne gljive. Imamo još puno planova", naglasila je Biserka Lajtman.

Radionice tradicijskih vještina

U kući za odmor u Pleškovcu, zajedno s LAG-om Međimurski doli i bregi i Turističkom zajednicom Međimurske županije, Biserka i Zvonko Lajtman organizirali su i nekoliko radionica, od kulinarskih do radionica pletenja međimurskog cekera.

Vješti Zvonko sam je uredio staru drvenu kuću 

"Važno nam je da pomognemo i u očuvanju starih, već pomalo zaboravljenih vještina, koje su važan dio međimurske tradicijske baštine. Ostvarili smo naš san i želimo ga dijeliti s drugima", - istaknula je nositeljica OPG-a koja je uspješno povezala ekološku proizvodnju i održivu ponudu ruralnog turizma, čime je ova obitelj otvorila novu stranicu ponude ekološkog turizma u Međimurju.  


Fotoprilog


Tagovi

Biserka Lajtman Zvonko Lajtman Ruralna kuća Lina Ecolabel Eko proizvodnja


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.