Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.04.2009.

Razvoj turizma na selu - kreditni program

Ugovori su potpisani na Seoskom gospodarstvu »Kezele« u Šumečanima, nedaleko od Ivanić Grada, a osim bankara bili su prisutni i predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) koja bankama daje jamstva za kredite poduzetnicima

  • 1.947
  • 93
  • 0

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas s predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak i 14 poslovnih banaka ugovore o poslovnoj suradnji na kreditnom programu »Razvoj turizma na selu« u sklopu kojeg Ministarstvo turizma subvencionira kamate tako da za poduzetnike koji žele razvijati turističku ponudu na seoskim gospodarstvima kamate iznose 2 posto.

Kazavši da je riječ o vrlo prihvatljivom kreditnom programu za krajnje korisnike i jednom od rijetkih takvih u ovom kriznom vremenu, ministar je prilikom potpisivanja ugovora s bankama istaknuo da Ministarstvo kamatnu stopu od ukupnih 8 posto subvencionira sa šest posto.
Ugovori su potpisani na Seoskom gospodarstvu »Kezele« u Šumečanima, nedaleko od Ivanić Grada, a osim bankara bili su prisutni i predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) koja bankama daje jamstva za kredite poduzetnicima.

Današnje je potpisivanje ugovora označilo i početak realizacije ovog kreditnog programa, pa se zainteresirani već mogu javiti Ministarstvu turizma i poslovnim bankama.

U sklopu tog programa poduzetnici mogu zatražiti kredite od 10 do 300 tisuća eura s rokom otplate do 15 godina uz poček do dvije godine.

Programom se želi potaknuti razvoj seoskoga turizma kao dopunske, ali i osnovne aktivnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Krediti će se davati za obnovu starih tradicijskih kuća, za gradnju novih te za ugostiteljske kapacitete i dodatne sadržaje.

Sve bi to trebalo pridonijeti očuvanju i povećanju kvalitete života na selu, plasmanu poljoprivrednih proizvoda i stvaranju novog turističkog proizvoda, kazao ministar Bajs. Dodao je da je u Hrvatskoj premalo objekata seoskog turizma s obzirom na potencijale, tek njih 360, te je uvjeren da će ovaj program pridonijeti više nego dvostrukom povećanju te brojke u mandatu ove Vlade.

Najavio je da će se uskoro raspisati natječaj kojim će Ministarstvo turizma dati potpore županijama za osnivanje stručnih timova koji će savjetima pomagati svima koji se žele baviti seoskim turizmom.

Članica uprave HBOR-a Emilija Nagj istaknula je dobru suradnju s Ministarstvom dodavši da je HBOR u zadnjih 15 godina u turizam plasirao 8 milijardi kuna, od čega 500 milijuna kuna prošle godine.

Vjeruje da će i za ovaj program biti dosta zanimanja, jer u HBOR-u već imaju zahtjeva za te kredite. Svemu težinu daje i ovogodišnja odluka hrvatske Vlade da će se za program »Razvoj turizma na selu" sljedećih godina izdvojiti 155 milijuna kuna državnog novca za subvenciju kamata.

Autor: Hina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Selo
Šandrovac - malo selo na vrhu Bilogore