Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijenjena i skupa
  • 05.03.2023. 10:30
  • Grude, BiH

Raštika preživjela sve nedaće - cijena dobra, a strance oduševljava

Vlasnik Agroturizma "Marića gaj" u Ružićima nedaleko Gruda, Toni Marić, velikim dijelom je zaslužan za vraćanje ove biljke na jelovnike.

Foto: Martina K. Antelj
  • 1.762
  • 156
  • 0

Biljka koja se nekada smatrala sirotinjskom hranom, danas je vrlo cijenjena i skupa. Od kada znaju za sebe, Hercegovci je uzgajaju, jer ne zahtijeva nikakve posebne mjere, a dobro podnosi i visoke i niske temperature.

Raštika se danas uglavnom uzgaja po selima, na obiteljskim imanjima, a njena popularnost u posljednjih nekoliko godina je u stalnom rastu.

Od variva do morskih plodova

Sve češće je i u preporukama nutricionista, pa polako zauzima svoje mjesto i u modernoj prehrani. Vlasnik Agroturizma "Marića gaj" u Ružićima nedaleko Gruda u susjednoj BiH, Toni Marić, velikim dijelom je zaslužan za vraćanje ove biljke na jelovnike.

Redovna na meniju u "Marića gaju"

"Posjećujući razne gastronomske manifestacije po svijetu i vidjevši da ljudi cijene sve svoje nekakve namirnice i biljke koje uspijevaju kod njih, shvatio sam da bi za nas bila dobra prilika da populariziramo raštiku", priča Marić na čijem se imanju već deset godina u jesen održava i Raštikijada, tnatecanje u pripremi ove biljke na razne načine.

U početku je to bila samo tradicionalna hercegovačka raštika, varivo sa suhim ili svježim mesom, a sada se od nje pripremaju razna jela, tjestenine, napitci, kolači, peciva i drugi specijaliteti. Ovaj jedinstven događaj lani je posjetilo tisuću ljudi, a 25 natjecatelja je pokazalo svoje umijeće.

Najveća raštika u Hrvatskoj raste u vrtu Ante Roše Radalja?

"Dođu nam prijatelji iz raznih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika do Iloka, do Baranje, koji spremaju, recimo Dubrovčani morske specijalitete, Baranjci razne svoje. Imamo našu prijateljsku udrugu iz Goričana, iz Varaždinske županije, na granici s Mađarskom, dođu i oni, pa ponesu svoje kolače", prepričava naš sugovornik.

Raste cijena

Sve je veća potražnja za ovom biljkom, pa joj i cijena raste. Ona je već redovna na meniju u "Marića gaju" koji se prostire na oko 40 hektara, a pored smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih sadržaja, ovdje nude razne sadržaje u kojima turisti mogu ljeti uživati poput bazena, igrališta za boćanje, staza za šetnju, druženja s domaćim životinjama.

Mogu sudjelovati i u određenim poljoprivrednim radovima u masliniku, nasadima šipka, raštike i raznog povrća. Najčešći gosti su obitelji s djecom, koji žele vidjeti kako se živjelo nekada na selu.

"Širiti se nećemo, ali ćemo obogatiti ponudu, raznim životinjama, proizvodnjom. Već proizvodimo vino i domaće likere, posvetit ćemo se maslinovom ulju više i malo podići kvalitetu na viši nivo. Najčešći gosti iz zapadnih zemalja dolaze iz Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Italije, Poljske, Češke", kaže Marić i dodaje kako se svi oduševe raštikom koju pripremaju tradicionalno, s mesom i začine maslinovim uljem.

Kao nijedna druga biljka podnosi sušu i hladnoću, bez problema i do minus sedam stupnjeva. Ponosna i žilava kao Hercegovci, reći će vam ovdje.

Kompletni posjet ekipe Agrokluba Grudama, možete pogledati i u videu:


Povezana biljna vrsta

Raštika

Raštika

Sinonim: rašćika | Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]

Tagovi

Raštika Uzgoj raštike Marića gaj Toni Marić Agroturizam 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]