Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 22.01.2018. 15:00

Rakić Horvat: Tražimo smanjenje parafiskalnih nameta i uvođenje CRO kartice

Očekujemo kompenzacijske mjere kao ozebli sunce, a prošlo je više od godinu dana od njihove najave, ističe Jasmina Rakić Horvat.

Foto: Udruga ruralnog turizma Hrvatske
  • 393
  • 18
  • 0

Udruga ruralnog turizma Hrvatske pozvala je Vladu Republike Hrvatske, odnosno ministre financija i turizma da ispune dva obećanja o kompenzacijskim mjerama dana krajem 2016. prilikom povećanja PDV-a sektoru ugostiteljstva: smanjenje parafiskalnih nameta i uvođenje CRO kartice.

"Očekujemo kompenzacijske mjere kao ozebli sunce, a prošlo je više od godinu dana od njihove najave. Pozdravljamo pozitivne učinke tzv. sveobuhvatne porezne reforme na stabilnost proračuna i smanjenje proračunskog deficita, ali makroekonomski pokazatelji ne mogu biti jedini kriterij ocjenjivanja njene uspješnosti.

Rakić Horvat: Smanjuju proizodnju, otpuštaju radnike i odlaze iz Hrvatske

Učinci reforme na seoski turizam su izrazito negativni. Dio naših kolega odlučio se na smanjenje poljoprivredne proizvodnje i otpuštanje radnika kako bi izašli iz sustava PDV-a. Oni koji i dalje pozitivno posluju prisiljeni su odustati od investicija i razvoja. Nažalost ima i primjera zatvaranja objekata koji s postojećim fiskalnim i parafiskalnim nametima ne mogu pozitivno poslovati. Neki čak i odlaze iz Hrvatske, što je dodatni udarac na demografiju u ruralnom prostoru", istaknula je Jasmina Rakić Horvat, predsjednica Udruge po završetku 2. redovne Skupštine Udruge održane 18.01.2018. u Čazmi.

Poražavajuće brojke za razvoj kontinentalnog turizma

Dio naših kolega odlučio se na smanjenje poljoprivredne proizvodnje i otpuštanje radnika kako bi izašli iz sustava PDV-a.

Podsjetimo, ministri su obećali kompenzacijske mjere u vidu uvođenja CRO kartice i smanjenja preko 200 parafiskalnih nameta u ovim sektorima. Osim što je početkom 2017. objavljen Registar neporeznih davanja, nema naznaka kada bi obećane kompenzacijske mjere trebale stupiti na snagu. Nažalost, po pitanju poslovnog okruženja, Hrvatska je trenutno na 114. od 136 mjesta indeksa konkurentnosti u putovanjima i turizmu za 2017. godinu Svjetskog ekonomskog foruma, a po pitanju konkurentnosti cijena na 100. mjestu što je poražavajuće za razvoj turizma, osobito onog kontinentalnog.

Janko Kezele: Nemamo vremena čekati par godina

"Unatoč prošlotjednoj premijerovoj najavi smanjenja PDV-a, naš sektor nema vremena čekati par godina. Kompenzacijske mjere treba provesti čim prije kako bi se zaustavili negativni učinci porezne reforme, osobito u ruralnim sredinama koje ne ovise o turističkoj sezoni i stranim gostima.

Hrvatska je trenutno na 114. od 136 mjesta indeksa konkurentnosti u putovanjima i turizmu za 2017. godinu.

Ako do smanjenja PDV-a jednom i dođe, nadamo se da će to biti izvršeno u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine. Radi o dokumentu koji je donio Hrvatski sabor i prema kojemu se PDV u turizmu i ugostiteljstvu treba smanjiti ispod 13%, kao što je to u nama konkurentnim državama. Kao kompenzacijska mjera najavljeno je i uvođenje CRO kartice kojom bi se značajno potaknula domaća turistička potrošnja. Zasad još samo jedno neostvareno obećanje. Kontinentalni i ruralni turizam nemaju vremena za čekanje! Uz ovaj tempo provođenja kompenzacijskih mjera, nećemo ih više imati za koga provesti", istaknuo je Janko Kezele, dopredsjednik Udruge.

Članovi udruge iz svih krajeva Hrvatske

Udruga ruralnog turizma Hrvatske je jedina nacionalna strukovna udruga koja okuplja ponuđače usluga seoskog turizma s područja cijele Hrvatske. Rješavanje zakonodavnih problema i promocija seoskog turizma glavni su ciljevi Udruge osnovane 2016. godine.

Najpoznatiji članovi Udruge su : Baranjska kuća iz Baranje; Zlatni klas Otrovanec i Vineda iz Podravine; Izvori Života iz Zapadnog Srijema, Seoski turizam Rakić iz Prigorja; Seoski turizam Pirak, Ladanj Kod strica, i Seoski turizam Kezele iz Moslavine, Etnokuća pod Okićem iz Samoborskog gorja, Ekoetno selo Strug iz Lonjskog polja; Izletište Butina iz Like (Sjeverni Velebit), Agroturizam familija Ferlin, Agroturizam Tikel, i Agroturizam Dol iz Istre, te Seljačko domaćinstvo Antunović, Seljačko domaćinstvo Braenović i Agroturizam Kalpić iz Dalmacije.

Foto: Udruga ruralnog turizma Hrvatske


Tagovi

Udruga ruralnog turizma Hrvatske Ruralni turizam Jasmina Rakić Horvat Janko Kezele CRO kartica Parafiskalni nameti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oni su najbolji od najboljih 📸 #RuralFoto
Čestitke fotografima: Željko Car, Milena Erceg, Drago Stojnić i Ankica Ursić Molnar