Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna Greda
  • 23.04.2017. 12:00

Prvi adrenalinski park na istoku Hrvatske

Park se nalazi u Pustari Zlatna Greda 30 km od Osijeka na samom sjevernom rubu parka prirode Kopački rit. Pustara Zlatna Greda (Bokroshàt) nastala je sredinom 19. st.

  • 3.191
  • 287
  • 0

Povodom održanog design thinking panela "Pustare" na Građevinskom fakultetu imali smo prilike razgovarati sa Dinkom Pešićem koji je glasnogovornik centra Zlatna Greda.

U razgovoru s njime saznali smo da Pustara Zlatna Greda nudi i turističko-kreativne sadržaje u skopu razvoja eko turizma, točnije Adrenalinski park.

Udruga za zaštitu prirode i okolišta Zeleni Osijek

Gdje se nalazi i tko je idejni pokretač priče Zlatna Greda?

Nalazi se u Pustari Zlatna Greda 30 km od Osijeka na samom sjevernom rubu parka prirode Kopački rit i to u sklopu NATURA 2000 područja uz Dunav i Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Pustara Zlatna Greda (Bokroshàt) nastala je sredinom 19. stoljeća.

Idejni začetnik je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek koja je od povratka Baranje u teritorij Hrvatske počela provoditi edukativne programe na području Kopačkog rita, ali i neke pionirske korake u razvoju eko-turizma. U 2003. godini Udruga uzima u najam bivšu upravnu zgradu pustare Zlatna greda koji pretvara u svoj centar za djelovanje. Riječ "greda" odnosi se na uzvišeni teren u šumskom poplavnom području dok pridjev "zlatna" najvjerojatnije dolazi zbog hrastovih šuma.

Zlatna Greda funkcionira kao izletište i zabavno-edukacijski centar

Koji je koncept centra Zlatna Greda?

Zlatna greda je najprije funkcionirala kao centar zatvorenog tipa za edukaciju prirode i kulture baštine, a sada funkcionira od prošle godine kao izletište i edukacijski centar za zaštitu, promocije biološke raznolikosti, kulturnih vrijednosti Baranje i Srednjeg Podunavlja. Imamo zabavno-edukativni centar za posjetitelje svih dobnih skupina.

Prvi adrenalinski park istočno od Zagreba

Možete li nešto reći o Kući u prirodi Zlatna Greda i koji je njen cilj?

Otvoren je hostel sa 46 soba, restoran, prvi adrenalinski park Istočno od Zagreba koja je zanimljiva atrakcija za posjetitelje. Ona funkcionira vikendom za otvorene skupine u periodu od travnja do lisopada, jer je relativno lijepo vrijeme, a ostalim danima u tjednu funkcionira prema najavi. Ima jedinstven edukativno-turistički sadržaj koji pruža zabavu i edukaciju.

Dosada smo proveli oko 50 projekata

Koji su vaši dosadašnji projekti i tko sve sudjeluje u radu centra?

Projekte uglavnom prijavljuje Udruga Zeleni Osijek koja je osnivač, ali i vlasnik Zlatne Grede i dosada smo proveli oko 50 projekata. Projekti su uglavnom bazirani na zaštiti prirode, razvoju ekološkog turizma, prekograničnoj suradnji sa Mađarskom, Srbijom, zaštitom Dunava, Kopačkog rita i ostalih prirodnih resursa. Imamo trenutno nekih tekućih projekata i još nekih u planu.

Povezuju sve turističke sadržaje u okolici

Koje sadržaje nudite posjetiteljima?

Nudimo adrenalinski park, školu u prirodi, veslanje kanuima, vožnja biciklima, šetnja poučnom stazom. Imamo i eko turističku agenciju tako da povezujemo sve turističke sadržaje u okolici i imamo u ponudi i razgledavanje Osijeka, turističko vođenje po Baranji, posjete vinskim cestama, vožnju čamcem.

Zlatna Greda je 2011. godine proglašena zaštićenom kulturnom baštinom

Možete li reći nešto o proglašenju Zlatne Grede kulturnom baštinom?

Ministarstvo kulture je 2011. pustaru proglasilo zaštićenom kulturnom baštinom. U obnovu Zlatne Grede uloženo je pola milijuna eura kroz brojne projekte EU, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Nakon trogodišnje obnove i samo šest mjeseci rada Kuća u prirodi Zlatna Greda dobitnica je nagrade Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, u kategoriji Najbolji projekt održivog turizma u 2016. godini.

Priznanje za najuspješniji projekt u kategoriji Održivi turizam

Jeste li dobili neku nagradu dosada?

Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora na svečanoj dodjeli nagrada 26.10.2016. u Bolu na Braču, dodijelilo je našoj Kući u prirodi Priznanje za najuspješniji projekt u kategoriji Održivi turizam. Nagrada se dodjeljuje pojedincu, udruzi, tvrtki ili lokalnoj zajednici koja pokazuje iznimnu uključenost na području brige za okoliš. U ovog kategoriji natjecali su se subjekti koji imaju posebno iskazan utjecaj održivog turizma kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštite bioraznolikosti te očuvanje kulturne baštine.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatna Greda Adrenalinski park Projekti Kuća u prirodi Pustara Cenar Baština


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]