Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.02.2009.

Prva kušaonica na vinskoj cesti

  • 1.339
  • 65
  • 0

Ugledni virovitički ugostitelj, majstor kuhar, Josip Šulentić, u prizemlju bivšeg motela Milanovaca otvorio je kušaonicu vina Djedov podrum. Nalazi se na vinskoj cesti Virovitički vidici, u prigradskom naselju Milanovac, najvinorodnijem području virovitičkog kraja, na njenom početku ili kraju, što ovisi o tome kojim putem gosti krenu.

- Nekada davno, dok je motel još bio u sastavu Ugostiteljsko poduzeća Slavonija, tu je bio dućan, 17 puta 8 metara. Kako godinama taj prostor ničemu nije služio odlučio sam, sebi za gušt, a ne za goste, napraviti vinski podrum, prostor u kojem ću se odmarati uz obitelj i prijatelje - kaže Šulentić dok nam pokazuje detalje kojima je oplemenio prostor. Onda se sve glasnije počelo pričati o vinskim cestama, neslućenim mogućnostima, svijetloj budućnosti ruralnog turizma i željama suvremenih nomada da uživaju u lokalnim specijalitetima i autohtonoj vinskoj kapljici pa su ga nagovorili da se pridruži vinarima i vinogradarima iz susjedstava.

- Proširio sam prostor, produbio ga, srušio zidove. U Lukaču sam kupio pet kubika dasaka, u Jasenašu stari štagalj, u Virovitici staru ciglu, okolo po selima tražio starudiju. Sve smo radili sami, pet-šest sati dnevno, da lakše skinem šećer - šali se Šulentić na račun svojih zdravstvenih tegoba i pojašnjava kako je podrum dobio ime po njemu, a ne njegovom djedu kako se misli.
- Ja sam djed, jer sam kušaonicu posvetio svom unuku. Svi su me pitali, još dok sam je radio iz hobija, što će mi to, za koga radim, a ja sam odgovarao: «Za unuka». Unuk Karlo mi je pomagao sve ovo urediti pa sam joj sada dao naziv Djedov podrum - objašnjava Šule kako ga zovu prijatelji, znanci i gosti. U Djedovom podrumu moguće je kušati osam vrsta vina s područja od Vukosavljevice do Orahovice i šest različitih rakija.

- Jesti se može što gosti žele, ali preporučujemo domaće specijalitete: kobasice, pure, švargle, bunceke, kuhane šunke, juhu od geršla, čvarke, slaninu, kruh s mašću, a pečemo janjetinu i prasetinu - nabraja ponudu napominjući da odjednom može ugostiti grupu od 60 gostiju. Valja napomenuti da su cijene popularne - čokanjčić rakije 5, litra vina 30 kuna.

Goran GAZDEK