Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 25.10.2016. 16:30

Poticaj povezivanju turizma i poljoprivrede

Javni poziv za dodjelu potpora u svrhu ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije kako bi proizvođači putem direktne prodaje pružateljima usluga u turizmu i ugostiteljstvu ostvarili profit za svoje proizvode!

  • 2.205
  • 312
  • 0

Povjerenstvo za potpore u ruralnom turizmu objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora u svrhu ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije u 2016. godini čiji je cilj, tvrdi dr.sc. Željko Kraljičak stvaranje tržišta za domaće proizvode.

Posrednike treba izbjeći kako bi proizvođači ostvarili veći profit!

"S pozivom želimo ukazati na važnost lokalnih proizvoda, skratiti lance opskrbe te tako izbjeći posrednike kako bi proizvođači putem direktne prodaje pružateljima usluga u turizmu i ugostiteljstvu ostvarili profit za svoje proizvode. Osim proizvođača i ugostitelja, veliku korist od ove mjere imat će krajnji potrošači koji će u ugostiteljskim objektima uživati u tradicionalnim domaćim proizvodima", navodi zamjenik župana Osječko-baranjske županije, dr.sc.Željko Kraljičak koji se iz rečenih razloga nada zamašnom odazivu na spomenuti Poziv.

Poznato je, dodaje Kraljičak, da domaći poljoprivredni proizvodi imaju nisku konkurentnost pa je zaštita hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda jedna od najdelikatnijih i najspecifičnijih elemenata gospodarske politike uopće.

Mislimo globalno, djelujmo lokalno!

U Javnom pozivu za dodjelu potpora u svrhu ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije u 2016. godini, lokalnim poljoprivrednim proizvođačima smatraju se oni čija je proizvodnja udaljena do najviše 30 kilometara od objekta gdje prijavitelj pruža turističke i ugostiteljske usluge. Pravo prijave za korištenje potpore imaju pružatelji usluga u ugostiteljstvu i turizmu koji imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije.

"Nastojimo potaknuti domaće potrošače i turiste na potrošnju proizvoda lokalnih proizvođača te tako ugostiteljske objekte na području Županije podići na višu razinu kroz turizam - kao važnu stratešku granu Osječko-baranjske županije. Uzimajući u obzir da gastro ponuda ima poseban značaj u promidžbi turističkih destinacija i mikro lokalnih proizvođača, nadamo se interesu posjetitelja koji zbog kvalitete turističkih usluga neće ostati ravnodušnim. Cilj nam je, omogućiti korištenje lokalnih proizvoda, povećati zdrave prehrambene navike potrošača pod motom kupujmo domaće, ugostiteljskim objektima stvoriti dodanu vrijednost na pruženu uslugu, i, naposljetku, destinacije Osječko-baranjske županije učiniti prepoznatljivim na tržištu", tvrdi dr.sc. Željko Kraljičak.

Turizam osim što otvara mogućnosti da gostu prodamo našu kulturno-tradicijsku baštinu, gastronomiju i običaje, stvara i nove vrijednosti koje su u ovim uvelim vremenima neophodne za razvoj ovih naših osiromašenih krajeva.

Županija koja daruje, bogata je i sretna Županija

Osječko-baranjska županija je kao najrazvijenija županija u području Slavonije, postala tržišno prepoznatljiva i razmjerno uspješna turistička destinacija, no, unatoč najbržem rastu kontinentalnog turizma, teži daljnjem društveno, prostorno i gospodarski održivom razvoju.

Nepovratna financijska sredstva iz Proračuna Osječko-baranjske županije

Potpora za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu podrazumijeva nepovratna financijska sredstva odobrena iz Proračuna Županije za 2016. godinu. Dodjeljuje se pružateljima ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu koji se snabdijevaju poljoprivrednim proizvodima od lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

Potpore do 50% od strane Županije

Potpora iznosi do 50% iznosa plaćenih računa za kupovinu poljoprivrednih proizvoda od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a najviše do iznosa od 5.000,00 kuna i može se ostvariti jednom godišnje. Ne dodjeljuju se za troškove PDV-a i drugih poreza, carina te drugih srodnih troškova. U postupku odobravanja potpora primjenjuju se odredbe važeće uredbe Europske unije kojom se uređuju potpore male vrijednosti.

Pravo na podnošenje prijave imaju samo podnositelji koji su u cijelosti opravdali namjensko korištenje ranije dodijeljenih sredstava iz županijskog proračuna. Nadalje, podnositelji koji su blokirani, odnosno u stečaju ili u postupku predstečajne nagodbe, (koji su u postupku likvidacije) nemaju pravo na podnošenje prijave.

"Ako ugostitelji i hotelijeri kupe domaće proizvode (vina, rakije, likere, kulen, slaninu, kobasicu, sireve i druge kvalitetne delicije Slavonije i Baranje), osiguravaju 50% subvencije za navedene proizvode kupljene od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, čime će dobiti tradicionalni proizvod s područja Osječko-baranjske županije po duplo nižoj cijeni", priča Kraljičak.

Potpora se dodjeljuje pod sljedećim uvjetima:

  1. da je podnositelj registriran za djelatnosti za koju se podnosi prijava
  2. da se objekt za pružanje usluga u turizmu i ugostiteljstvu nalazi na području Županije.
  3. da podnositelj prijave ima uspostavljenu poslovnu suradnju s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima,
  4. da su troškovi za koje se podnosi prijava plaćeni prije njezinog podnošenja,
  5. da su troškovi nastali u tekućoj godini za koju se podnosi prijavi.

Neophodna dokumentacija

Potpore se odobravaju temeljem podnesenih prijava za dodjelu potpora na propisanom obrascu. Podnositelj prijavi za odobravanje potpore mora priložiti sljedeću dokumentaciju:

  1. popunjen propisan obrazac prijave,
  2. dokaz da je podnositelj prijave registrirani za pružanje usluga u turizmu i ugostiteljstvu,
  3. izjava o korištenim de minimis potporama,
  4. izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja
  5. dokaz o uspostavljenoj poslovnoj suradnji s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima ,
  6. preslike računa prihvatljivih troškova,
  7. dokaz o plaćenim prihvatljivim troškovima,
  8. IBAN podnositelja prijave.

Bliži se istek javnog poziva - požurite s prijavama!

Prijavni obrazac i obrazac o korištenim de minimis potporama mogu se podići u Upravnom odijelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije ili na internetskim stranicama Županije www.obz.hr, te se isti s propisanom dokumentacijom dostavlja osobno ili na adresu Upravnog odijela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 1/II, 31000 Osijek, s naznakom za Povjerenstvo za potpore u ruralnom turizmu. Obrasce možete pronaći i ispod teksta!

Javni poziv je otvoren od 3. 10. 2016. godine do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko- baranjske žpanije za 2016. godinu, a najkasnije do 31. listopada 2016. godine.


Dokumenti


Tagovi

Osječko - baranjska županija Autohtona eno i gastro ponuda Ulaganja u autohtonu ponudu Turizam Dodana vrijednost Željko Kraljičak


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]