• TZ OBŽ
  • 25.05.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Oživljavanje turizma: Mjesec otvorenih vinskih podruma u Osječko-baranjskoj županiji

Održavanjem disperzirane manifestacije, u lipnju bismo Osječko-baranjsku županiju učinili vinskom destinacijom, rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice ove županije. 

Foto: Depositphotos/beawolf
  • 151
  • 20
  • 0

Osječko-baranjska županija, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, u lipnju bi mogla postati vinskom destinacijom i oživiti turizam.

"Ključni problem svih poduzetnika u turizmu, pored epidemioloških odredbi koje su bile do sada na snazi i nakon otkazivanja mnogih manifestacija, je motiv dolaska turista, pa je na nama da sada stvorimo novi motiv. Između ostalog, u tom cilju osmislili smo i predlažemo održavanje disperzirane manifestacije kojom bi Osječko-baranjsku županiju u lipnju učinili vinskom destinacijom. Bio bi to mjesec otvorenih vinskih podruma u našim vinogorjima, s ponudom integriranog paket aranžmana, rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice ove županije. 

Turizam može ostvariti značaj dohodak za ovo područje 

Naime, povoljna situacija (bez novooboljelih, a sa svakim danom sve više izliječenih osoba), dovela je danas do toga se se upravo turizam našao na sjednici Stožera civilne zaštite ove županije. Tako je, priopćili su, putem video linka na sjednici sudjelovalo desetak predstavnika hotela, pansiona, ugostitelja, obiteljskih gospodarstva i drugih koji se bave tom granom gospodarstva.

"U protekle tri godine župan Ivan Anušić je redovito isticao da je turizam djelatnost koja može ostvariti značajan dohodak za ovo područje. Na žalost, pojava virusa COVID-19 napravila je velike štete turističkim djelatnicima koji su godinama vrijedno radili i uspostavili svoje kapacitete, a zbog epidemiološke situacije i niza zabrana nastali su problemi u njihovom radu.

Danas smo stoga htjeli izravno čuti koji su problemi s kojima se suočavaju, što mi kao županijska uprava možemo učiniti za njih te kako u partnerskom odnosu prikazati Slavoniju i Baranju, našu Osječko-baranjsku županiju kao destinaciju u koju se može doći i koja je što se tiče epidemiološke situacije vrlo sigurna", rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović.

Najveći udarac trpi kongresni turizam

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth dodala je kako turistički djelatnici na području županije dobro tumače mjere HZJZ-a, a u slučaju dvojbe naglasila je kako su im epidemiolozi županijskog Zavoda na raspolaganju. Ako je potrebno oni će pregledati pansione, dječja igrališta i druge sadržaje njihove dodatne ponude te dati tražene odgovore. 

"Ova godina počela je jako dobro za turizam na području Osječko-baranjske županije. Broj noćenja u odnosu na prethodnu godinu u siječnju je povećan 30 posto, u veljači sedam, no u ožujku bilježimo lagani pad da bi u travnju pad bio 73 posto. Za sada je ukupan pad broja noćenja ove godine čak 56 posto. Najveći udarac trpi kongresni turizam koji je za ovo područje "zlatni proizvod“ u travnju i svibnju i njega će biti potrebno najviše kompenzirati novim sadržajima", zaključila je Ivana Jurić. 


Tagovi

Turizam Osječko-baranjska županija Vinska destinacija Mjesec otvorenih vinskih podruma


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječko-baranjska županija

Trg Ante Starčevića 1, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (0) 31 200 588, e-mail: [email protected] web: http://www.obz.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I naši šumski prijatelji zahtjevaju dodatne vitamine i minerale tijekom zimskih mjeseci. Foto: Tomis... Pročitaj cijelu bilješku »