• Magareća svadba
  • 24.06.2019. 18:00
  • Zadarska, Povljana, Pag

Oženili su magarce Lovru i Princezu - imali su čak i lažnu mladu

U subotu, kako i priliči, oko 19 sati krenula je povorka prema štali mladoženje, a nakon toga su išli po mladu. Prema starom svadbenom običaju, htjeli su Lovri podmetnuti lažnu mladu koju je za ovu priliku glumila jedna ovca. Čitava fešta oduševila je ne samo domaće, nego i brojne turiste.

Foto: Depositphotos/tepic
  • 1.344
  • 119
  • 0

Ni životinje nisu što su nekada bile, reći će neki kada čuju da su se ovih dana oženili magarac i magarica. Dvogodišnji Lovre i jednogodišnja Princeza. I to ne zato što oni mare za papir koji će potvrditi njihovu ljubav, nego zato jer dvojica entuzijasta u mjestu Povljana na otoku Pagu žele oživjeti seoski turizam, ali ugašenu dugogodišnju tradiciju - utrkivanje magaraca

No, već 20 godina u tom mjestu nema ni jednog magarca, a za utrku bi bilo dobro, složit ćete se, da ih je barem troje. 

Zato je, kako pišu 24.sata, Ivan Vičević s prijateljem Ivanom Crljenkom protekle subote organizirao magareće vjenčanje. Tome je prethodila kupovina magarca. Prvo su kupili Lovru, na farmi u blizini Povljane, a mladi se magarac pokazao kao prava atrakcija za mještane i još važnije, za turiste. 

U kupovini Princeze pomogli svi mještani

Kad je Lovre malo odfrknuo, doveli su mu prijateljicu magaricu, a u njezinoj kupovini pomogli su svi mještani. Kako bi im se zahvalili, dva su Ivana odlučila napraviti feštu i oženiti magarce. 

U subotu, kako i priliči, oko 19 sati krenula je povorka prema štali mladoženje, a nakon toga su išli po mladu. Prema starom svadbenom običaju, htjeli su Lovri podmetnuti lažnu mladenku koju je za ovu priliku glumila jedna ovca. Dečki pričaju kako je čitava fešta oduševila ne samo domaće, nego i brojne turiste. 

Žele oživjeti utrku magaraca

"Imali smo jedne goste iz Austrije koji su prošle godine upoznali Lovru, a kad smo im rekli za Princezu i vjenčanje oni su se opet vratili", govori oduševljeni Ivan. Organizatori planiraju osnovati i udrugu kako bi oživjeli tradiciju utrke magaraca.  

Budući da su Lovre i Princeza odmah po ženidbi konzumirali brak, ne bojimo se da će mještanima Povljane dogodine nedostajati magarčića za utrku. 


Tagovi

Magareća svadba Magarac Lovre Magarica Princeza Ivan Vičević Ivan Crljenko Utrka magaraca


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.