Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 27.06.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Gornji Emovci

OPG Rožić: Počeli od nule i stvorili bajkovitu oazu mira u srcu Požeške kotline

Krenuli su od jednog ribnjaka, ispunjenja očeve želje, a danas se na imanju Rožićevih u Gornjim Emovcima, traži mjesto više, pa uskoro planiraju proširiti ponudu i na smještajne kapacitete

Foto: Arhiva obitelji Rožić
  • 3.137
  • 809
  • 0

"Naši stari bavili su se poljoprivredom, pa smo i mi, iako smo zaposleni, odlučili na neki način nastaviti obiteljsku tradiciju. Ujedno, nakon radnog dana željeli smo imati svoju malu oazu mira, kako bismo mogli svakodnevno, punim plućima, uživati u prirodi i puniti baterije“, priča nam složna obitelj Rožić - supružnici Natalija i Jozo, te njihovi sinovi, Ivan i Marko, koji se danas na svom OPG-u u Gornjim Emovcima kraj Požege bave seoskim turizmom.

Prvi korak bio je izgradnja ribnjaka, kojeg su, prisjećaju se, napravili nekoliko stotina metara ispod obiteljske kuće. Ocu Jozi već je i taj prvi ribnjak bio ispunjenje sna, jer bilo je to savršeno mjesto za uživanje u predstojećim umirovljeničkim danima. Ipak, sinovi i njihove bolje polovice nisu se željeli zaustaviti samo na tome, te su poticali roditelje na daljnja planiranja i razvoj gospodarstva.

Planska ulaganja

Kada se vrijedne ruke slože – sve se može, pa je tako na imanju uskoro niknula i prva, a potom druga i treća drvena sjenica sa stolovima i klupama.

Imanje su, kažu, počeli razvijati prije osam godina i od tada neprestano ulažu i proširuju. Doveli su struju i pitku vodu, napravili ostave, roštilj, pecalo, sanitarni čvor...

"Širimo se planski, korak po korak, koliko nam mogućnosti i vrijeme dozvoljavaju. Iako smo počeli od nule, do danas smo već uspjeli stvorili pravu bajku u srcu prirode, a udaljenu tek nekoliko minuta od centra grada Požege“, priča obitelj, koja je OPG Rožić pokrenula ponajviše u želji da razviju jednu lijepu priču u sklopu seoskog turizma tog kraja.

Proizvode i serviraju vlastito vino

Iako se ne bave proizvodnjom poljoprivrednih kultura, za vlastite potrebe obrađuju i nešto zemlje, a bave se i uzgojom crne slavonske svinje i ovaca. Imaju i svoj vinograd, na koji su vrlo ponosni. 

Idilično mjesto ugodnih druženja

"Možemo se pohvaliti vrhunskim vinom, kojega proizvodimo sami, a nudimo ga i u sklopu promocije na našem ribnjaku. Sve se radi u krugu obitelji. Nemamo striktnu podjelu poslova, svi uskačemo kako i kada tko može. No, iako trenutno ne zapošljavamo, u planu nam je širenje posla, a time i otvaranje radnih mjesta", kažu Rožići.

Naime, sada im je u pripremi izrada projekta za spavaonice i sale za održavanje svečanosti, s pogledom na ribnjak, te će, sukladno tome, povećati i radnu snagu.

Sve što su do sada napravili, financirali su vlastitim sredstvima, no planiraju se prijaviti i za mjere iz EU fondova. U svoju su priču uložili i mnogo ljubavi jer, kažu, kada se radi za svoju djecu i unučad, sve se radi od srca.

Od kratke priče do romana

"Iako nam je početna namjera bila napraviti malu bajku u kojoj će uživati samo obitelj i prijatelji, naša se kratka priča pretvorila u roman. Prvobitna se ideja spontano počela širiti. U želji da, bar na trenutak, pobjegnu od vreve gradskog asfalta, prijatelji su počeli dovodili svoje prijatelje, a oni opet svoje te se krug konstantno širio", kažu i dodaju kako sada gotovo da nema niti jednog dana da su na imanju sami, uvijek su tu i posjetitelji, čijim se potrebama nastoje maksimalno prilagoditi.

Tako se iz godine u godinu, na njihovom seoskom imanju traži mjesto više. Nerijetko se tu održavaju i manje proslave, ali i velike fešte te razni domjenci. No, oni koji dođu, rado bi ostali i duže.

Trenutno im je, stoga, najveći problem to što nemaju gdje smjestiti ljude koji bi, na punjenju baterija, željeli ostati bar nekoliko dana ili čak tjedana. 

Širi se posao, ali raste i obitelj

"Sve smještajne jedinice su od našeg imanja dosta udaljene, a i nema ih dovoljno. Upravo stoga, želimo gostima, u sklopu našeg imanja, ponuditi i smještaj, te se nadamo da ćemo i taj dio planova uskoro realizirati", najavljuju. 

Mnogi bi htjeli i produžiti boravak pa će trebati i smješrajni kapaciteti 

Uz sadašnje obaveze oko održavanja, posebno košnje velikog imanja, bit će to dodatan posao, no sve ovo što rade, kažu, rade s velikim zadovoljstvom. "Jer ništa nije teško kada vidite da ljudi s vašeg imanja odlaze zadovoljni, sretni i ispunjeni, a što je najbitnije, vraćaju se ponovo. Zadovoljna lica naših posjetitelja, ali i nas samih, najveća su potvrda da smo uspjeli stvoriti nešto dobro“, zaključuju.

Dodaju i da su zadovoljni, što se, usporedo sa širenjem posla, širi i njihova obitelj, pa tako oko Božića očekuju prinovu, a ove subote žene i svog mlađeg sina Marka, te stoga njemu i budućoj snahi, Mariji Magdaleni Horvat i mi želimo puno sreće u daljnjem zajedničkom životu, s nadom da će njihovo malo selo i dalje rasti i podmlađivati se.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Rožić Seoski turizam Požega


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U sklopu konferencije Lanci Održivosti - Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, priča o benefitima zadrugarstva, ali i o primjerima uspješnih praksi u Hrvatskoj, i vani. Želite znati više o temi, podijeliti svoje iskustvo i... Više [+]