Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u službi turizma
  • 12.10.2017. 09:00

Od Trapista do Garešnice - "grade" agrarni turistički put

Put baštine od Trapista do Garešnice, naziv je projekta vrijednog 706 tisuća eura, koji će povezati Banja Luku, Laktaše i Gradišku u BiH s hrvatskim gradovima Lipikom i Garešnicom. Cilj projekta je iskoristiti poljoprivredne i turističke potencijale na putu dugom 116 kilometara.

Foto: Boško Grgić
  • 801
  • 113
  • 0

Projekt "Put baštine - od Trapista do Garešnice" zajedno provode Caritas Banjalučke biskupije i gradovi Lipik i Garešnica. Osim turističke propagande ovaj projekt ima za cilj i pomoć velikom broju poljoprivrednika u obje države, Hrvatskoj i BiH. Draženko Budimir, predstavnik banjalučkog Caritasa i direktor Zemljoradničke zadruge "Livač' u Aleksandrovcu kod Laktaša kaže da će cijeli projekt u iznosu od 706.517 eura financirati Europska unija iz programa Prekogranične suradnje i trajat će dvije godine. Staza kreće iz Garešnice i završava u Banja Luci.

"Cilj projekta je promocija baštine Trapista (katolički monaški red), te da se turistima ponudi bogatstvo povijesti nacionalnih manjina, koje se nalazi na ovoj stazi. Planiramo osposobiti tri turistička aktivna punkta, u gradiškom selu Ćelinovac, gdje postoji poljska nacionalna manjina, u Novoj Topoli gdje je bila njemačka zajednica, te u laktaškom selu Mahovljani gdje egzistira talijanska zajednica", rekao je Budimir.

Poljoprivredni proizvodi važan turistički adut

Osim zanimljivih sakralnih objekata, turistima će biti ponuđena i široka lepeza poljoprivrednih proizvoda. Strani turisti su ranije obilazili sakralne objekte na spomenutom pravcu zadržavajući se kratko vrijeme i uz slabu ponudu. Uskoro će im biti ponuđena i izložbena postavka o tome šta su trapisti radili na ovim područjima. Naravno čuveni sir 'Trapist' će biti jedan od simbola prepoznavanje Puta baštine od Trapista do Graničara.

"Napravit ćemo jednu staru bačvarnicu, kovačnicu, mini pivovare, sušare i još mnogo toga vezano uz trapiste. U postojećem multimedijalnom centru ćemo projicirati filmove i stare zapise o trapistima. Namjera nam je i da osposobimo turističke vodiče, drugim riječima, ništa ne prepuštamo slučaju", kaže Budimir.

S obzirom da se veliki broj stanovnika bavi poljoprivredom i da imaju probleme saplasmanom svoje robe, projekt također ima za cilj pomoći tim poljoprivrednicima.

"Upravo zbog toga smo napravili tako dugačku stazu, da bi na njoj ljudi mogli prodavati svoje poljoprivredne proizvode.S obzirom da Caritas provodi projekt koji se tiče položaja žena u ruralnim područjima, želimo i njih osnažiti kroz poljoprivredu i aktivno uključiti u ovaj projekt. One bi se bavile izradom suvenira, ručnih radova i slično, koje bi mogle prodavati na stazi", rekao je Budimir.

Korist će biti višestruka

Projektom je predviđena i obuka stanovništva iz pružanja usluga u ruralnom turizmu. Predviđeno je da obuku prođe po deset osoba s područja Gradiške, Laktaša i Banja Luke u BiH. Obuka će trajati 180 sati, a polaznici na kraju dobijaju potrebne certifikate.

Izgradit će staru bačvarnicu, kovačnicu, mini pivovare, sušare i još mnogo toga vezano uz trapiste.

I u Hrvatskoj ozbiljno računaju na ovaj projekt. Osim izložbe o povijesti Lipika u tornju crkve sv. Franje Asiškog, te razvoja glavnog projekta turističko-rekreacijske zone jezera Raminac u Lipiku planiraju i druge investicije. U Garešnici pak će se po prvi put katalogizirati, urediti i izložiti bogata etnografska zbirka garešničke okolice, koja datira još od doba graničara.

Očekivanja od projekta su zaista velika, što potvrđuje i angažiranje lokalnih vlasti u njegovoj realizaciji. Dobit će biti višestruka, pogotovo u razvoju i ekspanziji nove turističke rute, koja će biti u simbiozi s agrarom, koji vapi za novim idejama.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije