Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bijele rode
  • 03.01.2014. 08:00

Očuvati biološku raznolikost i prostor

Svrha je projekta vlasnicima kuća u zaštićenim dijelovima prirode na čijim su krovovima rodina gnijezda osigurati naknadu za očuvanje biološke raznolikosti i za čuvanje prostora

  • 295
  • 39
  • 0

U sklopu projekta Zaštita i očuvanje bijele rode, koji se u Vukovarsko-srijemskoj županiji provodi od 2010. godine, redovito se isplaćuju i naknade vlasnicima objekata na kojima je gnijezdo bijele rode, u iznosu od 700 kuna. Svrha je projekta vlasnicima kuća u zaštićenim dijelovima prirode na čijim su krovovima rodina gnijezda osigurati naknadu za očuvanje biološke raznolikosti i za čuvanje prostora.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije naknadu vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode isplatila je proteklih dana. Polovicu iznosa potrebnog za financiranje projekta osigurala je Vukovarsko-srijemska županija, dok je druga polovica sredstava temeljem ugovora o financiranju Projekta Zaštita i očuvanje bijele rode u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naknada u iznosu od 700 kuna isplaćena vlasnicima objekata s gnijezdom krajem tekuće godine izuzetno je dobrodošla u uvjetima opće recesije pa briga o zaštićenim i strogo zaštićenim životinjskim vrstama koje obitavaju u našoj okolini postaje više od simbolične geste dobre volje, navode iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Kontaktiranje s vlasnicima i prikupljanje podataka o uspješnosti gniježđenja, stanju gnijezda i odraslih jedinki obavlja stručni suradnik Javne ustanove Mario Raguž koji je pregledom utvrdio dobru uspješnost gniježđenja što potkrepljuje i podatak o 223 ovogodišnje mlade rode na području cijele županije.

Bijelim rodama u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednjih nekoliko godina pridaje se puno pozornosti pa stoga i ne čudi što imaju dobru uspješnost u podizanju svoga potomstva, što je vrlo značajno za stabilnost i povećanje populacije ove zaštićene vrste.

Bijela roda (Ciconia ciconia) vjerojatno je najpoznatija i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama. Roda je ptica dugih crvenih nogu i dugog crvenog kljuna. Visoka je 100 - 110 cm, promjera krila 195 - 210 cm, a masa joj je 2,3 - 4,5 kg. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Hrvatska populacija procjenjuje se na 1100 do 1300 gnijezdećih parova.

Kada je riječ o ovoj ptičoj vrsti, treba spomenuti kako rode imaju i svoj dan, a obilježava se 24. kolovoza. Ne treba zaboraviti niti najpoznatiji par u svijetu bijelih roda, Malenu, koja zbog slomljenog krila već 20 godina prezimljava u Brodskom Varošu, i Klepetana, koji se jedanaest godina s dalekog puta vraća svojoj odabranici i ponovo teško oprašta polazeći na put prema toplijoj Africi. I svake godine iznova joj se vraća obnavljajući tu istinsku ptičju romansu.


Tagovi

Bijela roda Zaštićena vrsta Javna ustanova Naknada Projekt Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkoviitost Vukovarsko-srijemska županija Ciconia ciconia Mario Raguž


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]