Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 18.03.2009.

Obnova kamenih kuća novi projekt Dalmacije

Sve općine i gradovi zainteresirani za taj oblik turizma mogu prijaviti svoja sela kako bi se obnovila te se u njima organizirao boravak i život

  • 9.523
  • 449
  • 0

Pročelnik Upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella napominje da je ove godine izraženiji interes za ruralni turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ponajviše u Zagori, gdje svakodnevno bilježi i sve više investitora.

Objašnjava kako su razlog tomu moderna autocesta s odvojcima prema gradovima i općinama te radne zone. Kaže da to sve unosi novi dah života u zagorski krajobraz, baš kao i povratak ljudi na djedovinu koji sa sobom donose iskustvo, kapital i želju za obnovom baštine svojih predaka. Svi su uvjereni kako se u njihovu kraju sada više gradi i bolje živi.

»Svakodnevno primamo građane koji svoje objekte žele uključiti u ruralni turizam. Riječ je o vlasnicima kamenih kuća koji žive u gradovima. No, trebalo bi više sustavno raditi na edukaciji vlasnika objekata i djelatnika u turizmu. Doduše, već smo sufinancirali doškolovanje 15 turističkih vodiča za područje Zagore.

Inače, sigurnu budućnost u sklopu našeg agroturizma imaju i eko-etno naselja, njih 29 na području Splitsko-dalmatinske županije. Od njih je pet ili šest već na vrlo visokoj razini obnove. Sve općine i gradovi zainteresirani za taj oblik turizma mogu prijaviti svoja sela kako bismo ih obnovili, organizirali boravak i život u njima«, poručuje Stella.

Inače, kamene kuće su zaštitni znak Dalmacije. No, nitko još ne zna njihov točan broj u sve četiri dalmatinske županije, niti koliko ih je dosad obnovljeno. Pretpostavlja se da je njihov kapacitet samo u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji veći od 20.000 postelja. To su kamene kuće koje se uz neznatna ulaganja mogu lako i brzo preurediti, jer nije riječ o urušenim objektima. Tako bi se u obnovljenim eko-etno selima dobili smještajni kapaciteti koji bi gostima bili zanimljiviji od onih u gradovima u vrijeme turističke sezone. Taj bi projekt bio i osvježenje na hrvatskom turističkom tržištu.

»Takav zajednički projekt dalmatinskih županija trebalo bi što prije ažurirati jer je zanimljiv, a bio bi opravdan i koristan za naše turističko tržište. Njime bi se nadoknadio i manjak smještajnih kapaciteta, a izbjegle bi se i izdašnije investicije u nove hotelske objekte u prenapučenim primorskim predjelima dalmatinskih županija«, kaže Stella.

Autor: Nedjeljko Musulin


Tagovi

Seoski turizam Etno-eko selo Projekti