Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iskustva iz Poljske
  • 16.10.2020. 09:00
  • Primorsko-goranska, Čabar

Obišli poljske OPG-ove: 'Sve je jednostavno, bez komplikacija kako kod nas zna često biti'

Najviše me se dojmilo kako oni svoje stare zanate koriste u svrhu turizma, kaže Anita Pintar koja je u organizaciji LAG-a Gorski kotar boravila u Poljskoj, a tamošnji poljoprivrednici uzvratili posjetom njezinu OPG-u.

Foto: LAG Gorski kotar
  • 3.171
  • 284
  • 0

"Malo sam ih i kopirala pa sam tako pri povratku i sama na list zelja posložila komadiće sira i domaćeg kruha te time ponudila goste. Osim toga, zamolila sam tatu da mi napravi štule kakve sam imala u djetinjstvu, ali i skije za skijanje po travi, pa smo na manifestaciji 'Dani krušaka' na našem OPG-u napravili malo natjecanje. Bilo je smijeha do suza", prisjeća se Anita Pintar, poljoprivrednica iz Čabra, sudionica studijskog putovanja u sklopu projekta 'Smart specializations in the promotion of local heritage' (u prijevodu: Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine). 

U organizaciji LAG-a Gorski kotar bila je, naime, u Poljskoj gdje je posjetila lokalne proizvođače. Sam cilj projekta je uzajamno učenje, zajedničko stvaranje i reciprocitet kao temelj međunarodnih odnosa Europske unije.

"Najviše me se dojmilo kako oni svoje stare zanate koriste u svrhu turizma", kaže Anita i otkriva da su posjetili imanje na kojem se bave agroturizmom i tamo, između ostaloga, pekli kruh. "Sve je jednostavno, lijepo, bez komplikacija kako kod nas zna često biti", dijeli svoje impresije i priznaje kako je od Poljaka dobila neke nove ideje.

Iskustva poljoprivrednika iz država članica EU, vrijedno su stjecanje znanja 

Dodaje da su s njima bili i posjetitelji iz Litve te pohvaljuje voditeljicu LAG-a Gorski kotar Andreju Vukelić i predsjednicu Sanju Čop na izvrsnoj organizaciji. "Poljski poljoprivrednici su nam uzvratili posjet na našem gospodarstvu gdje smo ih lijepo ugostili i pokazali vlastite proizvode te ih upoznali s goranskom tradicijom", govori.

Anita Pintar: Ne moramo imati puno, ali važno je da je ono što napravimo kvalitetno

Projekt je osmišljen s ciljem vrednovanja i promocije lokalne baštine te autohtonih proizvoda, a što se postiže kroz razmjenu iskustava. Tako su glavne aktivnosti bili studijski posjeti koji su uključivali posjete lokalnih proizvođača zemalja partnera, predstavljanje modela marketinga lokalnih proizvoda, posjete događanjima i sajmovima na kojima se prodaju lokalni proizvodi te inovativne metode promicanja lokalne baštine.

Studijski posjeti pružaju novu perspektivu i mnoštvo ideja

"Studijski posjeti služe razmjeni iskustava i prijenosu primjera dobre prakse. Ponekad postoje jednostavna rješenja koja ne zahtijevaju velike intervencije u zemljama okruženja koja nas mogu inspirirati da provedemo promjene i na našem području ili unutar našeg poslovanja", navodi Andrea Vukelić i dodaje da je poljoprivrednicima često dovoljno vidjeti da neka njihova promišljanja ili ideje odlično funkcioniraju u praksi kod susjeda pa da i sami odluče uvesti novitete u poslovanje.

"U svakom slučaju, ono što donosimo kući sa takvih putovanja je nova perspektiva i drugačiji pogled na stvari te jednu dodatnu motivaciju da se usudimo poboljšati i promijeniti neke svoje prakse", nastavlja Vukelić i nadovezuje da, s druge strane, uloga domaćina pruža drugačiji pogled na mnogo toga.

Stjecali su i znanja o brendiranju vlastitih proizvoda 

Prema njenim riječima, u ulozi domaćina imamo jedinstvenu priliku vidjeti stvari iz perspektive ljudi koji su prvi puta na našem području. Možemo vidjeti kakav prvi dojam ostavljamo i što se gostima posebno sviđa, a gdje postoji prostor za poboljšanje. "Također dolazimo do spoznaja da imamo mnogo za ponuditi i da su neke stvari koje shvaćamo 'zdravo za gotovo', poput prekrasne prirode ili tradicijske baštine, zapravo naša velika komparativna prednost", ističe voditeljica LAG-a Gorski kotar.

Korisne radionice na temu brendiranja poljoprivrednih proizvoda

Uz navedeno, aktivnosti su se odnosile i na održavanje konferencija, na kojima su sudjelovali doktori znanosti iz Poljske i Hrvatske (dr. Anna Jeczmyk i prof. dr. sc. Vuk Tvrtko Opačić) kao i radionice s ciljem promicanja dobre prakse. Sve provedene aktivnosti doprinijele su povećanju prepoznatljivosti i atraktivnosti područja pet LAG-ova iz različitih zemalja te stvaranju dodane vrijednosti proizvoda i usluga koristeći inovativne metode promocije lokalne baštine koje su osmišljene kroz ovaj projekt.

Žetva zobi na tradicijski način – doživljaj povijesti iz prve ruke

LAG Gorski kotar je za lokalne poljoprivrednike, proizvođače i zainteresirane dionike s ovog područja organizirao i nekoliko radionica na temu stvaranja brenda i alata Design thinking-a koje su pomogle u sagledavanju vlastitih potencijala i dobivanju ideja na koji način inovativnim metodama dati dodatnu vrijednost svojih proizvoda i bolji plasman na tržištu.

Brošura 'Kodeks dobre prakse' pruža informacije o mogućim oblicima promocije

Također, kao rezultat cijelog projekta objavljena je i brošura 'Kodeks dobre prakse' sa zaključcima projekta i primjerima dobre prakse iz Poljske, Latvije i Hrvatske. Brošura se temelji na iskustvima i primjerima praksi lokalnih OPG-ova i proizvođača iz zemalja partnera. Opisani su oblici promocije koji daju izvrstan primjer i smjer za pomoć lokalnim poljoprivrednicima kako bi na temelju toga bolje prezentirali sebe, svoj rad i proizvode.

Sudionici studijskog putovanja 

"Želja nam je da poljoprivrednici uspiju promovirati vlastiti brand te osmisliti novi način komunikacije s potencijalnim kupcima, zadržati postojeće i steći nove, a uz to i bolji plasman na tržištu", ističu iz LAG-a.

Turizam, eko proizvodnja, šuma i pčele - aduti Gorskog kotara koje treba iskoristiti

LAG Gorski kotar jedan je od pet partnera europskih (poljski LAG-ovi Zakole Dolnej Wisly kao glavni partner te LAG Vistulla Terra Culmensis i LAG-ovi Gaujas Partnerina i Jurkante iz Latvije) u transnacionalnom projektu suradnje 'Smart specializations in the promotion of local heritage', a koji se provodi u okviru mjere 19.3.2. Također, nacionalni je koordinator za Republiku Hrvatsku. Njegovim predstavljanjem kao i predstavljanjem brošure 'Kodeks dobre prakse' koje se održalo 30. lipnja 2020. godine, završen je istoimeni projekt, ali u realnosti on tek počinje živjeti kroz ideje i planove lokalnih poljoprivrednika. 


Fotoprilog


Tagovi

LAG Gorski kotar Anita Pintar Studijsko putovanje Andrea Vukelić Vrijedna iskustva


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]