Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 6
  • 01.06.2016. 09:00

Novac za ruralne vile, a ne za OPG-ovce?

Kriteriji u Pravilniku su takvi da onaj tko je završio Turistički fakultet ima prednost nad onim tko je završio Poljoprivredni, upozorava dr. Damir Kovačić s Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.

Foto: pixabay.com
  • 4.804
  • 711
  • 0

Pravilnik Ministarstva poljoprivrede o provedbi podmjere 6.4. "Ulaganje u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti" stavlja sve druge struke ispred poljoprivredne, odnosno poljoprivrednog iskustva.

Na taj način stvoreni su uvjeti 200.000 eura, koliko iznosi maksimalna potpora, prelije u džepove špekulanata, a ne na račune OPG-ovaca koji stvarno žive u i od ruralnog prostora, tvrde stručnjaci.

Za male OPG-ove najvažnija Mjera 6!

Program ruralnog razvoja ima za cilj gospodarski i socijalno ojačati ruralni prostor. Za OPG-ovce kao manje gospodarske subjekte, najvažnija je Mjera 6 sa svojim podmjerama. Upravo zbog toga se očekuje natječaj za podmjeru 6.4 u kojem mnogi vide priliku za dodatnu diverzifikaciju svoje djelatnosti, konkretno razvijanje seoskog turizma na svojim gospodarstvima.

Pravilnik za podmjeru 6.4 ruralnog razvoja na udaru struke!

U uvjetima opće besparice i gotovo nikakve likvidnosti, mogućnost bespovratne potpore od 1,5 milijuna kuna je više nego privlačna svakom iole ozbiljnijem čovjeku sa sela. Međutim, način bodovanja je većinu njih izbacio iz igre u samom startu, a što je razlog zbog čega se cijeli proces našao napadnut od strane poljoprivredne struke.

Turističko obrazovanje odnosi prednost

"Maksimalni broj bodova koji se može skupiti jest 50. Prvih 35 će svi sakupiti, tako da će se o dobitniku sredstava odlučivati u preostalih 15 bodova. Kriteriji su takvi da je onaj tko je završio turistički fakultet u prednosti", otkriva dr. Damir Kovačić s Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.

Prvi kriteriji za odabir je stručna sprema i dosadašnje radnog iskustvo nositelja gospodarstva ili njegovog člana, gdje nema ni "p" od poljoprivrede. Maksimalnih 10 bodova dobiva ono gospodarstvo čiji nositelj ili član ima završen diplomski ili preddiplomski studij vezan uz nepoljoprivrednu djelatnost za koju se prijavljuje.

Povijest se ponavlja - umjetno se stvaraju uvjeti za ruralne vile?

"To je apusrd. Ova mjera je napravljena za diverzifikaciju poljoprivredne djelatnosti, za neka gospodarska koja se bave poljoprivredom. Onda se kriterijima daje prednost nekome tko je završio Turistički fakultet. Ovo je očito netko svjesno radio kako bi pogodovao nekom da bi napravio ruralne vile i da novac ne ode OPG-ovcima i ljudima koji bi trebali ostati živjeti u ruralnom prostoru", kaže Kovačević te dodaje:

"Ako već dajemo dodatne bodove na školu, onda neko to bude Poljoprivredna, Veterinarska škola, Agronomski fakultet. Neka prednost ima netko tko se bavi najmanje pet godina poljoprivredom i to vezati uz razinu poljoprivredne proizvodnje. Ne bi trebalo poticati na stvaranje umjetnih uvjeta, osnivanje gospodarstava s par kvadrata zemlje te pet maslina, 10 voćaka na njima".

Treba li Hrvatskoj još jedna blamaža u Mjeri 6?

U kriteriju odabira uopće se ne spominje broj godina bavljenja poljoprivrednom aktivnošću. 10 bodova dobit će oni podnositelji čiji su nosioci ili članovi OPG-a na Zavodu za zapošljavanje proveli više od tri godine. Ukratko, poljoprivrednici koji rade, plaćaju doprinose i nemaju škole za nepoljoprivrednu djelatnost koja ih interesira da popune proračun gospodarstva, izbačeni su iz igre. Sada je samo pitanje treba li Hrvatskoj blamaža i na Mjeri 6, nakon one s Mjerom 4 u očima cijele Europske unije?

Foto: pixabay.com


Tagovi

Podmjera 6.4 Ruralni razvoj Damir Kovačević


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]