Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupreške visoravni
  • 07.07.2013.

Nadmetanje kosaca - dopuna ponude seoskog turizma

U nedjelju, 7. srpnja, ponovno su oživjele Kupreške visoravni zahvaljujući Danima kosidbe, toj poljoprivrednoj, sportskoj i turističkoj manifestaciji. U rukama vještih kosaca u živopisnoj izvornoj pučkoj nošnji fijuču reski zvuci oštrih, britkih kosa koje obaraju široke, debele, sočne otkose. Takva slika, rijetko gdje viđena u inim krajevima, privukla je više tisuća posjetitelja iz BiH te Hrvatske, dakako i mnoštvo inozemnih turista

  • 1.876
  • 184
  • 0

I u nedjelju (7. srpnja) ponovno su oživjele Kupreške visoravni gdje se na predjelu Strljanice odvija natjecanje kosaca okupljenih iz Kupresa, Bugojna, Mrkonić Grada, Livna, Tomislavgrada, Rame, Posušja... te iz Hrvatske - u sklopu tradicionalne manifestacije Dani kosidbe na Kupresu. Među njima je i prošlogodišnji pobjednik, stasiti kosac s Kupresa Ivo Ivković-Ćibura. U njihovim rukama odjekuju reski zvuci oštrih, britkih kosa koje obaraju široke, debele, sočne otkose, a kosci u izvornoj živopisnoj pučkoj nošnji kraja iz kojih potječu privlače i mnoštvo namjernika, inozemnih turista. Mnogi od njih tek su u predahu pogledima obujmili prekrasan ambijent, osjetili miris trave tek pokošene livade livadi, dakako i miris sijena i pečenja s ražnja, roštilja, te nastavili putovanje uglavnom prema morskim plažama.

Živopisne Kupreške visoravni privlačne za turiste tijekom cijele godine

Inače, Kupreške visoravni su oduvijek bile privlačne gotovo tijekom cijele godine ne samo uslijed prirodnih ljepota kakve se rijetko gdje mogu vidjeti i doživjeti, nego i bogate hrvatske tradicije, običaja do kojih drže Kuprešaci njegujući ih i prenoseći na svoje potomke. Riječ je o slikovitim predjelima u BiH, prepoznatljivima i privlačnima zimi zahvaljujući snijegu, skijalištima i skijašima na Čajuši; ljeti nadmetanju kosaca na Kupreškom polju predjelu Strljanice prve srpanjske nedjelje, dakako i natjecanju u narodnim sportskim igrama te održavanju međunarodnog kulturno-zabavnog festivala odnosno smotre folklora, etno-izložbi; također i zanimljivim izletima gostiju. Sve su to hvale vrijedni projekti dopune ponude seoskog turizma ne samo u kupreškom kraju, poput onih u danima berbe ljetine i plodova u prirodi tijekom jeseni.

Samo nadmetanje kosaca na 'Strljanici' svake godine okupi više tisuća posjetitelja, baš kao i ovogodišnje srpanjske nedjelje, među kojima i brojne turiste s dalmatinskih primorskih plaža. Svi na prostranim sjenokošama poput šarenog tepiha u čistoj prirodi uživaju gledajući pučki ritual. U toj nesvakidašnjoj prirodnoj slici iskonske ljepote na Kupreškoj visoravni, raskošnom miljeu etno-blaga fijuču zvuci kosa isprepleće se i tradicijska šarolika narodna nošnja iz više zemalja poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Poljske, Makedonije, Španjolske..., a u tom raskošnom miljeu etno-blaga fijuču zvuci kosa. Riječ je o manifestaciji koja svaki put umnogome pridonese da u zaborav ne padne višestoljetna tradicija. Sve govori kako je ovogodišnja kupreška kosidba bogatija i zanimljivija za još jedan dodatni sadržaj, u usporedbi s prethodnima, dakako ako se izuzme ona iz 2006. kada je poznati fotograf Šime Strikoman iz Vodica tu manifestaciju ovjekovječio Milenijskom fotografijom pod naslovom 'Kosci na Kupresu'. Osim kosaca natjecatelja, i posjetitelji među kojima i inozemni turisti, u memoriji nose taj događaj koji su Kuprešaci nazvali i povijesnim. Tvrde kako im je to sve bilo i više od očekivanja, dodatno pridonijelo promicanju njihova mjesta posebice lijepe, zanimljive pučke manifestacije - natjecanje kosaca na Strljanici u širem svijetu - i kao ponudu ruralnog turizma.

Strikoman Milenijskom fotografijom ovjekovječio nadmetanje kupreških kosaca

U sklopu Dana kosidbe na Kupresu i ove godine se, od 3. srpnja, održavaju i bogati, raznoliki kulturno-zabavni programi zanimljiva sadržaja, poput onih koje izvode članovi brojnih KUD-ova iz mnogih europskih zemalja. Tako je minula srijeda određena za doček i smještaj ansambala iz Poljske, Bugarske, Hrvatske, Španjolske, Makedonije; dakle, susret svih sudionika međunarodnog festivala. Dan poslije, u četvrtak, predviđen je svečani defile gradom i nastup ansambala na pozornici na Gradskom trgu, otvaranje etno-izložbe i izložbe Likovne kolonije 'Kupres 2013' u galeriji Hrvatskog doma kulture u Kupresu. Organizatori su u petak, 5. srpnja, posjetili i EtnoSelo 'Herceg' u Međugorju gdje su u amfiteatru održali koncert za posjetitelje odnosno turiste tog mjesta. Zanimljiv je bio i jučerašnji, subotnji izletnički program Livnu, ali je najzanimljivija nedjeljna pučka fešta - kosidba na Strljanici.

Tog je dana, nakon otvaranja narodne manifestacije, uslijedilo je natjecanje u narodnim sportovima, primjerice u skoku udalj s mjesta, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, pješačke utrke; zatim zanimljivo viteško nadmetanje kosaca te međunarodne galoperske konjičke utrke. Organizatori ističu kako su Dani kosidbe na Kupresu - tradicionalna, poljoprivredna, športska i turistička manifestacija poznata u narodu pod geslom Strljanica - značajna karika i ruralnog turizma, gospodarskog razvoja toga kraja. Upućeni kažu kako ta priredba itekako potiče i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, posebice stočarstva, proizvodnju zdrave hrane, poput mesa i mliječnih proizvoda - sira, kajmaka, povrća, voća - koje i tada svježe nude posjetiteljima. Oni dubljeg džepa i u tom ambijentu uživaju u gastronomskim specijalitetima kupreškog područja, posebice konzumirajući pečenja s ražnja uz napitke piva za improviziranim stolovima pod strehama u prirodi, uz miris sjenokoša u prirodi, dok ih povjetarac rashlađuje.

Dani kosidbe na Kupresu poljoprivredna, športska i turistička manifestacija

Osim natjecatelja kosaca i mnoštva posjetitelja iz Hrvatske, odnosno iz dalmatinskih mjesta i ravne Slavonije, te iz Zagreba i okolice, rodnom kraju su na Kupreške visoravni došli i Kuprešaci s rada u inozemstvu, odnosno iz iseljeništva, koji Dane kosidbe provode sa svojim obiteljima, rodbinom, prijateljima i znancima odlazeći i na more. Osim što ljubitelji uživaju u čistoj prirodi, dive se i širokim zamasima kosaca. Pogled im se najviše zaustavlja na razmahanim koscima i ženama, također u narodnoj nošnji koje ih pratite te na taj način prezentiraju tek dio svojih bogatih nacionalnih običaja. Mnogi zaključuju kako je i taj ritual, kao sastavnica pučkog folklora koji itekako stvara ugođaj za oko i dušu namjerniku, jedinstven u široj regiji Europe - i u ovogodišnjoj turističkoj sezoni susjedne Dalmacije.

Osim obilja zabave, sporta, pjesme i glazbe, tu je i turistička ponuda. Ugodno vrijeme je privuklo i neočekivano više posjetitelja na Kuprešku visoravan nego minulih godina, gdje nikad nema tolike vrućine i sparine zahvaljujući povjetarcu. Zacijelo je riječ o ugodnu ambijentu i za odmor u prirodi - posjet Kupresu i okolici. U to su se već davno uvjerili i brojni Splićani koji su česti gosti tog krajolika, posebice zimi kad na planini Čajuši ima i snijega u izobilju. I turistički stručnjaci ističu kako je ta tradicija, sadržajno bogata i zanimljiva manifestacija, gotovo najdjelotvorniji doprinos razvoju seoskog turizma, ne samo kupreškog kraja, nego i znatno šire regije. Poručuju kako su potrebne čvršće veze Kupresa i turističkih destinacija u dalmatinskom priobalju. Naglašavaju kako je prava sreća što se kontinuitet održavanja Dana kosidbe održao unatoč političkim i inim promjenama kroz burna razdoblja, dok su prekidi bili samo doba ratova.

Potrebne čvršće veze Kupresa i turističkih destinacija u dalmatinskom priobalju

Vjerojatno je zanimljivo pročitati otkud dolazi naziv 'Strljanica'. Zapisano je kako potječe od istoimenih, prostranih livada na Kupreškom polju, gdje se sve organizira. Naime, tom manifestacijom koja seže još iz 19. stoljeća, označuje se početak kosidbe trava za sijeno, nekoć najznačajnijeg posla na Kupreškoj visoravni, ne samo livada u vlasništvu tamošnjih obiteljskih poljoprivrednih kućanstava. Svima je poznato kako je uz košnju trave i poljodjelstvo vezano i stočarstvo po čemu je također bilo poznato kupreško podneblje.

Zato se i ne treba čuditi što je prvotna 'Strljanica' bila i poznati kraj gdje se održavao veliki regionalni stočni sajam, odnosno narodni dernek kamo su mesari i trgovci iz Hrvatske, uglavnom iz Dalmacije, dolazili kupovati stoku, baš kao i danas. Organizatori te sportske, kulturne i turističke manifestacije, osim više stotina izvođača programa, dočekali su i neusporedivo više gostiju iz inozemstva nego ikada prije. Dakako, više je poslovnih partnera i više sklopljenih ugovora o suradnji, kao i o punjenju hotelijersko-turističkih kapaciteta na Kupreškoj visoravni tijekom zimskih uvjeta.

Autor: Nedjeljko Musulin


Tagovi

Kupres Kosidba Seoski turizam