Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.04.2009.

Na Salašu Ipša počinje škola jahanja

U TURISTIČKU PONUDU BARANJE UKLJUČUJE SE I OBNOVLJENI SALAŠ IZ 1900. GODINE

  • 3.086
  • 146
  • 0

Nakon kupnje i obnove starog salaša iz 1900. godine, obitelj Ipša htjela je da sve izgleda kao nekada pa su naselili i domaće životinje. Uskoro bi ovdje trebala početi i škola jahanja za djecu i odrasle, a Andrea Ipša, vlasnica OPG-a “Salaš Ipša”, pojašnjava da zasad imaju četiri jahaća konja, što je za početak dovoljno jer su prvi sati škole uvijek individualni dok se ne svladaju osnovne vještine i privikne na konja. Nakon nekoliko sati obučavanja može se nastaviti s grupnom školom jer treneri ionako ne mogu raditi s većim brojem jahača istovremeno.

Škola jahanja organizira se u suradnji s Udrugom za sportsko i terapijsko jahanje “Phenix” iz Normanaca, čija predsjednica Zvjezdana Orešković ima 30-godišnje iskustvo u ovom sportu, a vodila je i reprezentaciju osoba s invaliditetom. Andrea tvrdi da se u škola jahanja može početi već sa 7 - 8 godina, ali ne prije, jer mlađa djeca nemaju potrebnu koncentraciju i koordinaciju pokreta. Poslije završetka ove škole nastojat će se one talentirane usmjeriti na sportske treninge. Najpopularnije kategorije natjecateljskog jahanja su preponsko i kasačko, a nekada je bilo galopsko, kojemu će nastojati vratiti mjesto koje mu pripada. Polaznici škole sudjelovat će i u hranjenju, čišćenju i timarenju konja.

Na salašu će, osim sportskog i rekreacijskog jahanja, nastojati osigurati i terapijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama uz liječničku potvrdu da smiju jahati. Takvoj djeci ne žele naplaćivati usluge, ali kako troškovi ipak postoje, trebali bi donatore koji bi Udruzi “Phenix” donirali hranu, opremu ili slično (ne mora biti novac), pa bi salaš besplatno ustupio jedan od tri tjedna termina jahanja.

Nakon poprilično investiranja i kredita kako bi salaš izgledao originalno, Andrea Ipša očekuje ove godine njegovo potpuno uključenje u turističku ponudu Baranje te da budu jedna od nekoliko najboljih turističkih destinacija. Salaš ima dvije dvokrevetne sobe s kupaonicama, a nudi doručak ili polupansion uz, naravno, domaću hranu. Na ručak mogu primiti i do 30-ak gostiju.
Više infirmacija može se naći na internet adresi www.salas-ipsa.hr. "Klikom" na "Stanovnici" mogu se pročitati “životopisi” konja, koza, mačke i ostalih ljubimaca koji ovdje žive.

Škola jahanja

Škola jahanja na “Salašu Ipša” održavat će se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 18 sati. Svi jahači su, uz zaštitnu opremu, kacigu, prsluk i ostalo, osigurani i policom osiguranja. Upisi i škola jahanja trajat će cijele godine sve dok to omogući vrijeme. Više informacija može se dobiti od Andree Ipše na 091 561 9868, i salas.ipsa@gmail.com, a može se i navratiti u čeminački Franjin dvor 2, gdje se na cesti između Čeminca i Novog Čeminca nalazi putokaz za ovaj turistički raj.

Autor: Rajko CICAK

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB