Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slapovi Zrmanje
  • 25.10.2018. 12:00

Muškovci: Na škrtoj dalmatinskoj zemlji stvara se prepoznatljiva turistička destinacija

Muškovci su primjer polupustog sela koje je počelo izumirati, ali su ga od propadanja spasili njegovi žitelji vidjevši priliku da nevjerojatne prirodne ljepote pretvore u biznis od kojeg mogu živjeti na svom kućnom pragu. Umjesto da idu trbuhom za kruhom po svijetu.

Foto: Miroslav Mašić
  • 6.342
  • 538
  • 0

"Izletište Slapovi Zrmanje", tekst ispisan na drvenoj tabli oronuloj od zuba vremena, obavještava nas da smo stigli u Muškovce, selo na području Grada Obrovca koje postaje poznata turistička destinacija u Hrvatskoj, ali i van granica naše države. Međutim, signalizacija na putu s ničim to ne nagovještava, a osim nekoliko privatnih reklamnih natpisa nigdje ne zatičemo prikladnu tablu koja bi putnike namjernike uputila prema novoj destinaciji i izletištu koje svake godine okuplja sve više posjetitelja iz cijelog svijeta.

Krivudavom cestom, ograđenom kamenim zidovima stižemo u centar sela, a ispred nas se pojavljuje mali most gdje je porušena ograda i na kojem je promet dozvoljen samo u jednom pravcu, kako bi se na neki način mogli provući autobusi koji voze turiste i posjetitelje koji su na razne načine čuli za prirodne ljepote ovog kraja, ali i rafting koji svakim danom postaje sve popularniji.

Slapovi Zrmanje 

Odmah iza mosta zatičemo strojeve koji dižu velike kamene stijene i proširuju područje oko ceste. "Ovo radimo da bi posadili bajeme, ali i da bi na ovom prostoru proširili parking mjesta koja nam kronično nedostaju u ljetnim mjesecima", govori nam Mladen Buljević koji je svojim sadržajima, ali i restoranom iznad samih Slapova Zrmanje postao poznat gotovo u cijelom svijetu. "Trudim se da usluga bude na razini pa su za mene čuli i u Kanadi. Bojim se samo da naša infrastruktura neće izdržati sve veći broj posjetitelja i ljubitelja prirode", govori nam Mladen misleći na nedostatak parkirnih mjesta u Muškovcima.

Samo stotinjak metara dalje zatičemo njegovog rođaka Nikolu Buljevića koji uz samu Zrmanju i malu plažu koja je napravljena gradi mali objekt za ugostiteljstvo od kojeg planira osiguravati egzistenciju za sebe i svoju višečlanu obitelj koja se opredijelila za ostanak u ovom malom selu u kršnoj Dalmaciji koje sve više postaje turistička destinacija, a svojim preostalim žiteljima i novim koji sve više dolaze, osigurava život od svog rada.

Nevjerojatna ljepota prirode

"Mi smo se opredijelili za ostanak u Muškovcima. Ovdje su mi i sinovi s obiteljima i planiramo aktivirati turističke kapacitete, ali unaprijediti i poljoprivredu koja je sve više isplativa. Naravno, za ljude koji hoće raditi. U zadnje vrijeme jako puno razmišljam o sijanju kvalitetne djeteline za kojom je sve veća potražnja u Dalmaciji", govori nam Nikola pokazujući nam brojne poljoprivredne parcele uz samu Zrmanju koje će u narednom periodu osigurati i nekoliko otkosa, kako nam kaže.

Spasili selo od izumiranja

Samo stotinjak metara od Nikolinog imanja jedan investitor je napravio i veliki drveni objekt za kojeg saznajemo da je početna točka i mjesto za presvlačenje za rafting koji je na Zrmanji sve popularniji i okuplja sve više ljubitelja. Na drugom kraju je i mala plaža na ledini po kojoj se šeću krave i domaće životinje, a snalažljivi investitori nude i najam drvenih ležaljki po simboličnim cijenama. No, s obzirom na broj gostiju, investicija im se zasigurno isplati.

Muškovci su primjer polupustog sela koje je počelo izumirati, ali su ga od propadanja spasili njegovi žitelji vidjevši priliku da nevjerojatne prirodne ljepote pretvore u biznis od kojeg mogu živjeti na svom kućnom pragu, umjesto da idu trbuhom za kruhom po svijetu. Čini se da je i u ovom slučaju malo zakazala lokalna samouprava koja jedan takav projekt oživljavanja sela ne prati dovoljno brzo s osiguravanjem infrastrukture koja bi taj razvoj samo dodatno ubrzala i osigurala ostanak i opstanak na tim prostorima - na škrtoj dalmatinskoj zemlji.


Fotoprilog


Tagovi

Muškovci Zrmanja Seoski turizam


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?