Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 13.10.2017. 17:30

Može li ruralni turizam biti poticaj ostanku u Hrvatskoj?

Ruralni prostor obuhvaća 92% hrvatskog teritorija, a ruralni turizam čini svega 2% udjela u ukupnom turističkom prometu. Na koji se način približiti zemljama u kojima je taj udio između 10 i 20%, razgovaralo se u Iloku na Okrugom stolu.

Foto: Klub Selo
  • 510
  • 21
  • 0

Ruralni prostor obuhvaća 92% hrvatskog teritorija, a ruralni turizam čini svega dva posto udjela u ukupnom turističkom prometu. Na koji se način približiti zemljama u kojima je taj udio između deset i dvadeset posto, razgovaralo se u Iloku na Okrugom stolu "Quo vadis ruralni turizam".

Više 150 predstavnika ministarstava, lokalnih i područnih samouprava, institucija, turističkih zajednica, vlasnika hotela, turističkih seljačkih gospodarstava, OPG-ova, okupilo se 10. i 11. listopada u Iloku na zanimljivom Okruglom stolu "Quo vadis ruralni turizam - Zašto je bolje ostati". Čak dvije panel rasprave, prezentacija primjera dobre prakse, razmjena iskustava i poticanje investicija u turizam, obilježile su ovo događanje na kojem su se Vukovarsko-srijemska županija i Ilok još jednom potvrdili kao odlični domaćini.

OPG-ovi su žila kucavica ruralnog turizma

"Razvoj ruralnog turizma ima veliku važnost za razvoj turizma kontinenta, odnosno jačanje njegove atraktivnosti tijekom cijele godine. Usko povezan i s ostalim granama turizma kao što su cikloturizam, eko i zeleni turizam, ruralni turizam pridonosi ravnomjernijem turističkom razvoju naše zemlje, pozicionira Hrvatsku kao destinaciju raznolike i bogate turističke ponude te posjetiteljima pruža autentičan doživljaj naše zemlje", izjavio je Gari Cappelli, ministar turizma na otvorenju Okruglog stola u Muzeju grada Iloka. Dodao je kako žilu kucavicu ruralnog turizma čine seljačka domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju mogućnost kroz turizam plasirati svoje poljoprivredne proizvode i poljoprivredne proizvode iz svog okruženja.

"Upravo zato podržavamo razvoj brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva za koji smo samo u ovoj i prethodnoj godini izdvojili 7,1 milijun kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja ovih objekata", istaknuo je ministar.

Ciljana marketinška digitalna kampanja

Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice rekao je kako je ruralni turizam u Hrvatskoj prepun izazova i dobrih primjera iz prakse.

"Sinergija privatnog i javnog partnerstva osnovni je preduvjet razvoja ruralnog turizma, a Hrvatska turistička zajednica promovirat će i podržati razvoj ruralnog turizma ciljanom marketinškom digitalnom kampanjom, novom web stranicom koja će objediniti ponudu ruralnog turizma te podrškom kvalitetnih priča i manifestacija na ruralnom prostoru. Osobno bih bio vrlo zadovoljan ako bi se onih dva posto udjela ruralnog turizma ukupnom turističkom prometu, uskoro podiglo na četiri posto", rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a.

"Događaji poput ovog okruglog stola trebali bi pomoći u promociji ruralnog prostora te potaknuti stanovnike na realizaciju kreativnih ideja, koje će obogatiti turističku ponudu i generirati zapošljavanje i razvoj gospodarstva. Uz dobru volju i želju, u tome ćemo uspjeti zajedničkim snagama. Ruralni prostor Hrvatske prepun je toplih i emotivnih priča koje vrijedi doživjeti", istaknula je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Kluba članova Selo", koja je uz HF Eko Etno Grupu inicijator i organizator ovog dvodnevnog skupa. Okrugli stol svojevrstan je uvod u Kongres ruralnog turizma koji će se u svibnju održati u Supetru na otoku Braču.

Foto: Klub Selo


Tagovi

Klub Selo Okrugli stol Ilok Ruralni turizam OPG Razvoj Marketing


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰