Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Le Figaro
  • 12.08.2019. 18:00

Le Figaro objavio veliku reportažu o Slavoniji, gastronomskom raju i muzeju na otvorenom

Od gurmana do ljubitelja povijesti, vina, konja i prirode, Slavonija je neotkriven kutak Europe za goste istančana ukusa, otkrili su reporteri francuskog tjednika. Dodatno, Francuzi će učiti i kako pripremiti fiš paprikaš.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.734
  • 335
  • 0

Jedan od najutjecajnijih francuskih medija, magazin Le Figaro objavio je u svom tjednom izdanju veliku reportažu o Slavoniji na 10 stranica. Reportažu je pripremio Jean-Louis Tremblais, vrsni novinar i zaljubljenik u Hrvatsku u suradnji s Ericom Martinom, jednim od najcjenjenijih francuskih fotografa.

Ovaj je dvojac tijekom rujna prošle godine u organizaciji Hrvatske turističke zajednice boravio u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a njihova "slavonska iskustva“ pretočena su u veliku fotoreportažu pod naslovom "Na granicama Hrvatske. Terasa na Dunavu“, priopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice. 

Porast broja francuskih turista 

Kako dodaju, s tržišta Francuske Hrvatska bilježi izvrsne rezultate zahvaljujući i projektima poput objava reportaža renomiranih novinara. Tako je tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno 315 tisuća dolazaka i 1,1 milijun noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 7 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. U srpnju je pak ostvareno 136 tisuća dolazaka i 530 tisuća noćenja što u odnosu na srpanj prošle godine predstavlja rast od 10 posto u dolascima i noćenjima.  Ova bi sigurno mogla nastaviti uzlazni trend. 

Reportaža o Slavoniji objavljena je na 1 stranica 

"U objavljenoj reportaži, koju će vidjeti milijuni potencijalnih francuskih turista, Slavonija je nazvana muzejom na otvorenom koji će oduševiti ljubitelje netaknute prirode i kulturne baštine, kao i one koje privlače neotkriveni krajolici daleko od turističke vreve i dobro poznatih lokaliteta. "Od gurmana do ljubitelja povijesti, vina, konja i prirode, Slavonija je neotkriven kutak Europe za goste istančana ukusa", otkrili su reporteri francuskog tjednika. 

Uzgoj Lipicanaca, koji se nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine, posebno je oduševio francuske reportere, kao i djelatnici ergele u Đakovu koji predano rade svoje poslove s ciljem nastavljanja i očuvanja obiteljske tradicije. U reportaži su spomenute i tradicionalne manifestacije koje se njeguju u Slavoniji poput Vinkovačkih jeseni koje zadržavaju autentičnost što je rijetkost u turističkim destinacijama današnjice. Također, ova povijesna regija predstavljena je kao gastronomski raj za ljubitelje lokalnih specijaliteta poput kulena i različitih sorti vina poput traminca i graševine", objašnjavaju dalje iz HTZ-a.  

Francuzi uče i kako skuhati fiš paprikaš 

U posebnom dijelu članka pod nazivom "Hedonistički i kulturološki bijeg od svakodnevice“ naveden je detaljan pregled najatraktivnijih restorana, hotela, parkova i muzeja koje obavezno treba posjetiti. Tijekom boravka u Slavoniji Tremblais i Martin su obišli i brojne druge turistički atraktivne lokalitete kao što su Kopački rit, etno-selo Karanac, Muzej vučedolske kulture, katedralu u Đakovu i dr.

Nedavno je završeno i snimanje 90-minutne poznate kulinarske emisije "Cuisine impossible“,  koja je na inicijativu Hrvatske turističke zajednice te u suradnji predstavništva i lokalnih zajednica, snimljena u lipnju ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji i u kojoj će se francuskoj publici predstaviti umijeće pripreme fiš paprikaša.

Cjelokupnu reportažu pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Le Figaro Slavonija Francuska Turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).