Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Le Figaro
  • 12.08.2019. 18:00

Le Figaro objavio veliku reportažu o Slavoniji, gastronomskom raju i muzeju na otvorenom

Od gurmana do ljubitelja povijesti, vina, konja i prirode, Slavonija je neotkriven kutak Europe za goste istančana ukusa, otkrili su reporteri francuskog tjednika. Dodatno, Francuzi će učiti i kako pripremiti fiš paprikaš.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.735
  • 335
  • 0

Jedan od najutjecajnijih francuskih medija, magazin Le Figaro objavio je u svom tjednom izdanju veliku reportažu o Slavoniji na 10 stranica. Reportažu je pripremio Jean-Louis Tremblais, vrsni novinar i zaljubljenik u Hrvatsku u suradnji s Ericom Martinom, jednim od najcjenjenijih francuskih fotografa.

Ovaj je dvojac tijekom rujna prošle godine u organizaciji Hrvatske turističke zajednice boravio u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a njihova "slavonska iskustva“ pretočena su u veliku fotoreportažu pod naslovom "Na granicama Hrvatske. Terasa na Dunavu“, priopćeno je iz Hrvatske turističke zajednice. 

Porast broja francuskih turista 

Kako dodaju, s tržišta Francuske Hrvatska bilježi izvrsne rezultate zahvaljujući i projektima poput objava reportaža renomiranih novinara. Tako je tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno 315 tisuća dolazaka i 1,1 milijun noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 7 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. U srpnju je pak ostvareno 136 tisuća dolazaka i 530 tisuća noćenja što u odnosu na srpanj prošle godine predstavlja rast od 10 posto u dolascima i noćenjima.  Ova bi sigurno mogla nastaviti uzlazni trend. 

Reportaža o Slavoniji objavljena je na 1 stranica 

"U objavljenoj reportaži, koju će vidjeti milijuni potencijalnih francuskih turista, Slavonija je nazvana muzejom na otvorenom koji će oduševiti ljubitelje netaknute prirode i kulturne baštine, kao i one koje privlače neotkriveni krajolici daleko od turističke vreve i dobro poznatih lokaliteta. "Od gurmana do ljubitelja povijesti, vina, konja i prirode, Slavonija je neotkriven kutak Europe za goste istančana ukusa", otkrili su reporteri francuskog tjednika. 

Uzgoj Lipicanaca, koji se nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine, posebno je oduševio francuske reportere, kao i djelatnici ergele u Đakovu koji predano rade svoje poslove s ciljem nastavljanja i očuvanja obiteljske tradicije. U reportaži su spomenute i tradicionalne manifestacije koje se njeguju u Slavoniji poput Vinkovačkih jeseni koje zadržavaju autentičnost što je rijetkost u turističkim destinacijama današnjice. Također, ova povijesna regija predstavljena je kao gastronomski raj za ljubitelje lokalnih specijaliteta poput kulena i različitih sorti vina poput traminca i graševine", objašnjavaju dalje iz HTZ-a.  

Francuzi uče i kako skuhati fiš paprikaš 

U posebnom dijelu članka pod nazivom "Hedonistički i kulturološki bijeg od svakodnevice“ naveden je detaljan pregled najatraktivnijih restorana, hotela, parkova i muzeja koje obavezno treba posjetiti. Tijekom boravka u Slavoniji Tremblais i Martin su obišli i brojne druge turistički atraktivne lokalitete kao što su Kopački rit, etno-selo Karanac, Muzej vučedolske kulture, katedralu u Đakovu i dr.

Nedavno je završeno i snimanje 90-minutne poznate kulinarske emisije "Cuisine impossible“,  koja je na inicijativu Hrvatske turističke zajednice te u suradnji predstavništva i lokalnih zajednica, snimljena u lipnju ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji i u kojoj će se francuskoj publici predstaviti umijeće pripreme fiš paprikaša.

Cjelokupnu reportažu pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Le Figaro Slavonija Francuska Turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...