Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.09.2008.

Kukuriku imanje u Baranji

BARANJSKO SELO KARANAC SVE JE TRAŽENIJA DESTINACIJA

  • 3.791
  • 178
  • 0

Priča o Baranji započinje od imena. Proučavajući različite povijesne izvore, nailazi se na različite mogućnosti tumačenja nastanka imena od kojih je jedna vezana uz suodnos s vinogradarstvom i vinarstvom.

Mađarska riječi boranya, što znači vinska majka, veže ime Baranje uz Bansko ili Banovo brdo vrlo pogodnu za uzgoj vinove loze, što svjedoče i dokazi iz vremena Rimskoga Carstva o tim dijelovima Panonije.
Na prvi spomen imena sela Karanac nailazi se 1357. pod imenom Krancs i to u Darovnici ugraskog kralja Ljudevita iz dinastije Anžuvinaca. Karanac je u to vrijeme imao status Karaljevskog sela i bio je u vlasništvu vlastelina Besenyö Györgya. U razdoblju od 1390. do 1428. godine kralj Sigimund izdaje tri darovnice s kojima se mjesto daruje vlastelinima na korištenje i upraljanje posjedom.
1474. godine ugarski kralj Matija Korvin izdao je darovnicu vlastelinu Jánosu Pongracu u kojoj se Karanac više ne spominje kao kraljevsko selo, već kao grad - vár pod imenom Karancs-vár!
Prema zaemljovidima je uočljivo da je Karancs-vár bio smješten zapadno od današnjeg položaja, a oko njega su se nalazili duboki kanali.
U razdoblju osmanske vladavine u Baranji od 1526.-1687. Karanac čine tri cijeline i to Arki, Rév i Karanča. Najveće od tri naselja bilo je Karanča s 81 domaćinstvom.
1700. godine selo pripada Darđanskom vlastelinstvu Đule Veteranija sinu poginulog generala austrijske vojske Fridricha Veteranija.
Nedugo zatim potomci su ga prodali grofu Nepomuku Eszterhaziyu, a ovaj se zadužio, pa je posjed stavljen pod sekestar. Kazamer Eszeterhayi, nasljednik Nepomukov, je na koncu, ipak, morao posegnuti za prodajom posjeda što ga je njegov otac zadužio ranije. Njega je otkupio vojvoda Georg Vilos Schamburg-von Lippe, čiji je sin Adolf zvani Firšlip, prodao posjed 1916. godine Mađarskoj agrarnoj i rentnoj banci u Budipmešti

Autohtona panonska seoska kuća iz 1897 nudi Vam 7 ležaja u tri sobe u nizu. Sobe Baranjka(2/1), Bunjevka(2/1) i Šokica (3/1) uredjene su u etno stilu s mnoštvom starih očuvanih predmeta.

Kuća je posebno namijenjena odmoru obitelji s djecom.
Na zahtjev gostiju nudimo sve potrebno za bebe i malu djecu (dječji krevetić, ogradica za igranje, sjedalica za hranjenje i još mnogo toga).
CIJENE
noćenje - 134kn
noćenje s doručkom - 154kn
najam seoske kuce - 800 kn/dan
POPUSTI
djeca do 2 godine GRATIS
djeca od 2 do 12 godina popust 50%
Osim uobičajenih usluga noćenja, turistima se nude organizirani izleti terenskim vozilima, jahanje, odlazak u lov i ribolov, prezentacije starih obrta i dr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad bi sami ručno radili odjeću od lana, brzo bi odustali jer sam proces traje mjesecima. Obrada lana #RuralFoto #Proizvodnja