Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuća Panonskog mora
  • 07.02.2020. 16:30
  • Požeško-slavonska, Velika

Kuća Panonskog mora - nova atrakcija Parka prirode Papuk

Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog 'slavonskog arhipelaga', koji je u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, dobio novi, impresivan postav – Kuću Panonskog mora.

Foto: TZ Požeško-slavonske županije
  • 3.044
  • 117
  • 0

Slavonija je dobila još jedan turistički adut, ali i moderan edukacijski centar. Riječ je o 'Kući Panonskog mora', jedinstvenom mjestu koje svjedoči o prošlosti 'slavonskog arhipelaga'.

"Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”, koji je u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, dobio novi, impresivan postav – Kuću Panonskog mora", navodi se u priopćenju Požeško-slavonske županije. 

Dio projekta Geopriče UNESCO geoparka

Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar otvoren je koncem 2019., dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom. 

Uređenje i opremanje 'Kuće Panonskog mora', vrijedno gotovo pet milijuna kuna, važan je dio projekta 'Geopriče UNESCO geoparka', kojeg su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi EU. Osim Kuće Panonskog mora, u sklopu projekta nabavljeni su električni i brdski bicikli koji se iznajmljuju u Velikoj i Park šumi Jankovac, u Velikoj je prošle godine izgrađen adrenalinski park, a prije tri godine otvoren je prvi eko-park Duboka, kojeg strujom napajaju solarni paneli i koji ima vlastito reciklažno dvorište i biološki pročistač voda.

Brojne su životinje plivale Panonskim morem

Duboka se nalazi na južnim obroncima Papuka, nasuprot Požegi, a uvukla se među dvije planinske kose naselja Velika. Ispresjecana je brojnim brzacima potoka Veličanke. Istočnim  dijelom planinskog lanca protječe rječica Dubočanka, a zapadnim dijelom Veličanka. Mjesto je  poznato još u srednjem vijeku, a danas je poznato kao odredište koje nudi sve više atrakcija za rekreaciju od šetnje, planinarenja, skijanja i sankanja zimi, kupanja ljeti, sportskog penjanja do jahanja, brdskog biciklizma i paraglidinga.   

Rekordna posjećenost Parka prirode Papuk

Tako je Požeško-slavonska županija postala top destinacija za sve koji promišljaju o okolišu, izletnike i rekreativce. Kontinentalni turizam Hrvatske raste po velikoj stopi do 6 posto godišnje, ali još uvijek u ukupnom turizmu Lijepe naše, kontinentalni turizam, uključujući i Zagreb, sudjeluje sa manje od 4 posto. Ohrabruje da gosti sada na kontinentu, koji nudi puno više od pukog odmora, troše više nego na obali.     

Inače, Park prirode Papuk imao je rekordnu posjećenost u 2019.. Posjetilo ga je 52.485 turista –  gotovo 50 posto više nego godinu ranije. Nema sumnje kako će i Kuća Panonskog mora, kao svjedočanstvo života kakav je bio nekad, privući nove posjetitelje, posebno školarce koji će o geološkoj priči ovog kraja učiti na originalan i tehnološki napredan način.


Fotoprilog


Tagovi

Kuća Panonskog mora Panonsko more Par prirode Papuk


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.