Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kordi
  • 17.08.2019. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Gornji Miholjac

Krenuli s četiri košute i jednim jelenom, danas se na OPG-u Kordi šepuri stotinjak lopatara

Jeleni lopatari, svinje, ovce, bara, debela hladovina... To je Slavonija. I tko ju takvu ne bi volio. I upravo na OPG Kordi u Gornjem Miholjcu tu našu Slavoniju doživjet ćete u pravom smislu riječi.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.546
  • 254
  • 2

Jeleni lopatari, svinje, ovce, bara, debela hladovina... To je Slavonija. I tko je takvu ne bi volio. Upravo na OPG-u Kordi u Gornjem Miholjcu tu našu Slavoniju doživjet ćete u pravom smislu riječi. Kobasice, kulen, rakija, ona šljivovica 'ladna, roštilj, prasetina - to je dodatno. Iako Franju Kordija i sve njegove nasljednike znamo kao vrsne ratare, a što nam je pokazala suradnica OPG-a Lukrecija Lešić, vrijedni su stočari, tu su i jeleni, ali i imanje s malim kućicama za prespavati, otocima na kojima dočekuju goste. 

Ručni se rad vidi na svakom objektu vidi. Tu su ovce te prekrasna krda jelena lopatara. Prilaze vam tako razdragano da vam je prosto žao maknuti se od njih.

Jelen lopatar nije tako plah i oprezan kao obični jelen. U brzini, agilnosti i spretnosti, jedva da zaostaje za običnim jelenom, ali razlikuju se u trčanju, jer se jelen lopatar uzdiže iznad galopirajućih nogu. Njegov hod je vrlo uredan, lako galopira i može preskočiti dva metra visok zid.

John Deere, KUHN i Bednar strojevi mamili uzdahe poljoprivrednika slatinskog kraja

Živi u većim ili manjim stadima. Ne voli biti zatočen kao i druge vrste jelena, ali može se uzgajati u ograđenom prostoru, ako mu se omogući dovoljno prostora.

Jelen lopatar nije tako plah kao obični jelen

Obitelj Kordi polako razvija i seoski turizam u tom, u biti, slatinskom prigradskom naselju. Inače obrađuju 100 hektara zemlje, a ova, da tako kažemo, eko i etno slavonska kuća je nadgradnja. Prije bi se reklo da je proisteklo to sve iz ljubavi. Posjetitelji će moći uživati u druženju s svim životinjama, pa guskama, patkama, puranima. Ubrati jabuku sa stabla, sagnuti se za orahom ili šljivom.

S četiri košute i jednim jelenom, došli do stotinjak grla 

Neprocjenjivo i lijepo za svakog tko pristigne na ovo imanje. Tu su i dva ribnjaka, od kojih je jedan dovršen i u funkciji, a koje vodom opskrbljuje obližnji potok Čađavica. U njemu ima šarana, amura, tolstolobika i soma, koje će gosti slobodno loviti. spremne, su i uređene, da tako kažemo, gostinske sobe. Adaptirana su i tri stara ambara. Ono što bi se reklo, za srcu i dušu je sve tu. Krenuli su s četiri košute i jednim jelenom, pa još malo nadokupili da bi danas tu bilo stotinjak veselih i razdraganih jelena.

Pogledajte fotografije i uživajte za sada u njima dok se ne odlučite uživo to sve doživjeti.


Fotoprilog


Tagovi

Slatina Gornji Miholjac OPG Kordi Jelen lopatar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.