Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Konavli - Razvoj ruralnog turizma

Prezentacija projekta „Razvoj ruralnog turizma u Konavlima“

  • 2.397
  • 118
  • 0

Franjevački samostan Sv. Vlaha u Pridvorju je 08. prosinca ove godine bio mjesto prezentacije projekta „Razvoj ruralnog turizma u Konavlima“ te održavanja okruglog stola na temu istog. Projekt je inicirao, osmislio i pokrenuo Državni tajnik Ministarstva turizma gospodin Ivo Mujo sa svojim suradnicima.

Na spomenutom skupu prisustovali su predstavnici svih relevantnih institucija koji su, odnosno će biti dio ovog projekta, počevši od lokalne samouprave, općinske i županijske Turističke zajednice preko Instituta za turizam RH, regionalne razvojne agencije, HZPSS-a, HRZVV-a pa do raznih udruga zainteresiranih za razvoj ruralnog turizma te samog resornog ministarstva i MPRRR-a.

Naravno, važnu ulogu u radu imali su i poduzetnici koji se već bave određenim vidovima ove djelatnosti na svojim OPG-ima odnosno domaćinstvima. Svoju viziju razvoja kvalitetno su i sa puno entuzijazma predočili prisutnima državni tajnik te načelnica u Ministarstvu gđa. Vesna Rajković koja je ujedno bila i moderator okruglog stola. Istaknuto je kako Konavle zaista imaju niz preduvjeta za razvoj ruralnog turizma te veliku šansu postati kvalitetna destincija sa isto takvim proizvodom o ovoj sferi turističke djelatnosti. Svakako su to prostor bogat prirodnim ljepotama, na sreću za sada ekološki i građevno nedevastiran te blizina Dubrovnika, svjetski poznate turističke destinacije.

Kvalitetni razvoj turizma u Konavlima ima više postavljenih ciljeva od kojih su dva najvažnija: očuvanje ruralne te kulturno tradicionalne baštine Konavale od prijetni urbanizacije i apartmanizacije te povećanje bruto dohotka konavljana kako bi Konavle postale poželjan i ugodan životni prostor čime bi se zaustavilo raseljavanje mlađe populacije. Kako se u ovoj djelatnosti mogu napraviti odlični rezultati, prikazala je na primjerima i iskustvima razvoja ruralnog turizma iz drugih krajeva Hrvatske (Baranja, Stara kapela) načelnica u ministarstvu turizma, gđa. Vesna Rajković.

Doista, primjer eko-etno sela Stara kapela bila je prava provokacija prisutnima da uvide što se sve s jednim entuzijazmom, upornošću i oragniziranošću može napraviti. Također su bila vrlo dragocjena za čuti iskustva razvoja turizma u Istarskoj Županiji od predsjednika konzorcija Ruralis. Gdin. Robert Bačac je otvoreno i bez kompleksa opisao razvoj ruralnog turizma u Istri govoreći o dobrim i lošim stvarima s kojima su se susretali dok nisu došli do kvalitetnog nivoa na kojem se sad nalaze.

S pozicije struke u turizmu, svoj obol okrugom stolu dao je gdin. Neven Ivandić iz Instituta za turizam RH. Ujedno će Institut, kao strukovna institucija, biti autor Akcijskog plana razvoja ruralnog turizma u Konavlima. Na koncu je gđica. Darija Musulin iz Uprave za ruralni razvoj upoznala prisutne s programima i mjerama koje MPRRR provodi u cilju razvoja ruralnog prostora.

Ovaj odlično organiziran i posjećen okrugli stol završio je raspravom u kojoj je data puna podrška za provedbu spomenutog projekta te dogovoreno da se za slijedeći skup, zapravo radionicu, pripreme konkretne ideje s kojima će se krenuti u izradu Akcijskog plana, temeljnog dokumenta za provedbu projekta.

Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Marijo Car, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I mi mali vinogradari, štujemo Sv. Vinka.. Tako smo ja i suprug obišli vinograd, zalili ga vinom, darovali kobasicom i špekom i napravili prvi rez.. Sad kako Bog da..!!