Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đakovačka ergela
  • 07.03.2016. 10:30

Kasnozimski rzaji lipicanskih ljepotica

Kraj zime, stoljetne štale od crvene cigle, hrastove pregrade, tavani s golubovima, mačka u sijenu. Svi oni prave društvo našim lipicancima!

  • 1.123
  • 239
  • 0

Što rade? Nećete vjerovati, isto kao i ljeti. Normalno, malo su više u štali. Conversano, Pluto, Tulipan, Siglavy, Maestoso, Favory, Neopolitano nestrpljivo čekaju kraj zime.

To su linije pastuha koji uz svoje kobile iz rodova Trofetta, Toplica, Mara i druge uživaju u stoljetnim štalama ergele Đakovo na lokaciji Ivandvor. Kao da osjećaju da dolazi proljeće.

Malo su ipak nemirni, ždrebad uz kobile je već aktivna i jedva čeka da izađe u korale. Ekipa ljudi iz ove državne ergele svakodnevno brine o njima. Zatekli smo ih trenutno u poslu oko vraćanja u štale i bokseve, ali i dio radnika na gnojidbi okolnih oranica gdje se uzgaja hrana za ovo vrijedno blago hrvatskoga naroda. Tu svoju slavonsku zimu živi oko 200 grla. Velikih, malih, starih, mladih, bijelih, sivih. Prvo tamni, možda čak i vranci i dorati, a što stariji to siviji i bijelji.

Pogledajte kako slavonsko blago ispraća zimu!

Državna ergela Đakovo 2006. godine obilježila je 500 godina od utemeljenja i čak 200 godina uzgoja konja lipicanske pasmine i kao takva predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

Plemenita glava

Kao jedina ergela u Hrvatskoj stoljećima je uspijevala očuvati tradiciju uzgoja konja, njegujući i razvijajući ljubav prema plemenitim bićima u sve širem krugu javnosti.

Danas, zimski mir, nažalost bez snijega. No, u štalama je živahno. Radnici izđubrivaju jednu štalu, ždrebad sisa, dok mačke mirno uz njih odmaraju u toplini sijena. Po koji rzaj, udarac kopitom i zvuk krila golubova koji su također našli zimski mir na tavanima štale. Ne treba tu mnogo pisati. Pogledati fotografije dovoljno je da se doživi mir i blagostanje uz ove divne životinje.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Ergela Đakovo Lipicanci Konj Kobila


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]