Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Ecotop
  • 08.07.2014. 10:30

Karanac - eko etno biser baranjskog turizma

ECOTOP je IPA projekt podizanja svijesti i edukacije o eko turizmu putem prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske, a vrijedan je 230.000 eura.

  • 1.596
  • 77
  • 0

Hrvatska ima izniman potencijal za razvoj eko turizma, a Baranja je izvrstan primjer kako ga pravilno unaprijediti. Karanac je nadaleko poznat kao "etno selo", a posljednjih godina magnet je za domaće i strane turiste željne saznanja o nekadašnjem načinu života na selu. Nije ni čudo da je izabran kao jedno od odredišta studijskog putovanja organiziranog u sklopu IPA projekta ECOTOP, tj. "Podizanja svijesti i edukacije o eko turizmu putem prekogranične suradnje" između Hrvatske i Mađarske. Glavni cilj projekta vrijednog 230.000 eura je uspostava dugoročne suradnje mađarskih i hrvatskih obrazovnih institucija s ciljem razvoja eko turizma, ali i samog gospodarstva.

Podizanje svijesti i edukacije o eko turizmu putem prekogranične suradnje

Zaboravljena ulica u Karancu mjesto je koje će vas vratiti desetljeća u prošlost, a Baranjska kuća krije lončarsku, stolarsku, bačvarsku i tkalačku radionicu. Ulicom godišnje prođe 50 do 70.000 posjetitelja, a predstavlja kompletnu Baranju, običaje, način života, stare alate i zanimanja te tradicionalnu kuhinju.

Poznatom ulicom prošetali su i sudionici studijskog putovanja iz Križevaca koji su zaključili da je Osječko-baranjska županija, u odnosu na njihovu, daleko odmakla po pitanju eko turizma. Posjetili su i poznata imanja Orlov put i Ivica i Marica koji pružaju dobar primjer zaokružene ponude poljoprivredne proizvodnje i turizma. Svima je bila zanimljiva i Akademija blata u Karancu, kuća od cigala od blata koju su izradili volonteri pet europskih zemalja.

Zaokružena ponuda poljoprivredne proizvodnje i turizma

Ovim povodom Renata Verger, voditeljica projekta ECOTOP u Mađarskoj izjavila je: "Cilj projekta je izrada kompletnog edukacijskog programa na mađarskom i hrvatskom jeziku te njegova objava u obliku e-learninga. U program će se ugraditi sva stečena znanja, iskustva profesora s fakulteta te brojnih turističkih stručnjaka koji su se okupili u ovom programu, sa željom da ta znanja prenesemo poduzetnicima koji se žele baviti eko-turizmom." Voditelj projekta ECOTOP u Hrvatskoj je Davor Ileš koji smatra da "se na taj način promiču određene karakteristike kraja koje bi se mogle brandirati da postanu prepoznatljiv dio eko turizma."


Tagovi

IPA projekt ECOTOP Baranja Karanac Eko-turizam Renata Verger Mađarska Zaboravljena ulica Orlov put Ivica i Marica Davor Ileš Baranjska kuća Akademija blata Gospodarstvo Hrvatska


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]